Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Antropolojisi Enstitüsü tarihçesi ile ilgili bir kitapta yer alan kafatası fotoğraflarını gösterip “Şimdi soruyorum, bizim millet tarifimiz bu olabilir mi?” diye sordu.
Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, millet ve milliyetçilik kavramlarını hiçbir zaman ırkların ve kafatasların üstünlüğü olarak kullanmadıklarını belirtti.
Kürsüden, 1940 basımlı bir kitabı da gösteren Erdoğan, “Size tarihten bir vesika göstereceğim. Türk Antropoloji Enstitüsü Tarihçesi. Baskı tarihi 1940. Baskı yeri İstanbul. Kitabın 5. sayfasında bir resim var. Enstitünün bir laboratuvarının resmi. Raflarda yüzlerce kafatası var. İncelenmiş ya da incelenmeyi bekliyor. 10. sayfada başka bir odanın resmi var… Aynı şekilde raflarda yüzlerce kafatası var. 22 ve 23. sayfalarda, tabi bu kafataslarını da öyle enteresan almışlar ki... Yani çok ilginç. Trakya mıntıkasından şu kadar, Ege mıntıkasından şu kadar… 10 ayrı bölgeden bu kafataslarını toplamışlar. İşin enteresan boyutu kadın ve erkekler üzerinde ölçümler yapılıyor. Olur mu öyle şey, demeyin. İşte vesika bu.” dedi.
Kitaptaki fotoğrafları dinleyenlere gösteren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şimdi soruyorum, bizim millet tarifimiz bu olabilir mi? Bununla ilgili daha ilginç bir şey var. Bunu da açıkça burada söylemek durumundayım. Türk Antropoloji Enstitüsü’nün tarihinde iki kıymetli vesika diye geçer ve burada Türkiye Cumhuriyeti riyaseti olarak, bu 'baş kitabet' diye de geçiyor aynı zamanda, gerek Reis-i Cumhur olarak o zaman Gazi Mustafa Kemal ve aynı şekilde İsmet Paşa’nın da o zaman altında Başbakan olarak imzası var ve onunla da Nurettin beyefendiye, işin organizatörü durumunda olan, İstanbul Darülfun'un emini Dr. Nurettin Ali beyfediye, bununla ilgili tebrik yazıları yazılmış. Bu kitapçıkta da, Şevket Aziz Kansu’nun Türk Antropoloji Enstitüsü tarihçesidir. Burada da hepsi A’dan Z’ye yerini aldı. Şimdi soruyorum, bu insani mi, bu vicdani mi? Bizim dinimizde, inanç dünyamızda, ruh dünyamızda yeri olabilir mi?”
DEVLETİN KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ HATIRLATTI
Başbakan Erdoğan, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devletin kırmızı çizgileri olduğunu hatırlatarak,
“Biz bugün Türkiye’nin dört bir yanında bunu anlatıyoruz. Bu toprakların millet anlayışı neyse, biz onu anlatıyoruz. Bunu defalarca anlattık.” dedi.
Gazi Mustafa Kemal’in 1 Mayıs 1920’de Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmadan da bir bölüm okuyan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Aynen şu ifadeleri kullanıyor (CHP, MHP, BDP hepsine ithaf olunur, eğer oralardan bize kaynak bulmaya çalışıyorsanız): ‘Efendiler meselenin bir daha tekerrür etmemesi ricası ile’ (demek ki o da çok bunalmış, bizim bunaldığımız gibi) ‘Bir iki noktayı arz etmek isterim. Burada kastedilen ve Meclis-i Aliyemizi teşkil eden zevat yalnız Türk değildir, yalnız Çerkez değildir, yalnız Kürt değildir, yalnız Laz değildir. Fakat hepsinden mürekkep anasır-ı İslamiyedir.’ Ziya Gökalp, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fasıl hangi mütefekkire bakarsanız millet kavramının böyle kucaklayıcı bir anlamda kullanıldığını görürsünüz. En önemli şey, bizim millet ve milliyet anlayışlarımızı şekillendiren şehitliklerimizdeki mezar taşlarıdır. Onların üzerinde yazan isimlerdir, şehirlerdir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz