YURTHABER

Erzurum
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum'da Bardız Kilimi dokuması öğretiliyor

Osmanlı Saray (Bardız) Kilimleri Yaşatma Projesi kapsamında verilen eğitimlerde 75 kişiye Bardız kilimi dokuması öğretildi....

Erzurum'da Bardız Kilimi dokuması öğretiliyor

Osmanlı Saray (Bardız) Kilimleri Yaşatma Projesi kapsamında verilen eğitimlerde 75 kişiye Bardız kilimi dokuması öğretildi. Proje kapsamında ayrıca, 26 ev hanımı eğitim aldı. Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenyurt Topal, 220 bin lirayla gerçekleştirilen projenin 12 ayda tamamlandığını söyledi.
Tamamlanan proje sonrasında bir toplantı düzenlendi. Topal, Bardız kiliminin unutulmaya yüz tutuğunu belirterek, kilimlerin küçük ve eski atölyelerde dokunduğunu ifade etti. Topal, Atatürk Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel çalışmalarla bu kilimleri yaşatmaya katkı sağladığını anlattı.
Palan Otel’de yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı sonunda Gazeteci-Yazar Coşkun Aral ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’e, Bardız kilimi hediye edildi.

BARDIZ KİLİMİ
Osmanlı saraylarında kullanılan ve ‘Saray Kilimleri’ denilen kilimlerin, 16. ile 17. yüzyılda dokunmuş olduğu biliniyor. Günümüzde bu teknik, Erzurum Bardız ve Kars Sarıkamış yörelerinde dokunan kilimlerde görülüyor.
Bu kilimler dayanıklılığıyla yıllara meydan okuyor. Yapımının üstünden 300 ile 350 yıl geçmesine rağmen halılar, hala kullanılabilmekte, renk ve iplik kalitesi bozulmamakta. Yünlerin renklendirme işlemi, tamamen doğal olan bitki köklerinin kaynatılması sonucu elde edilir. Böylelikle yün yıpranmayıp sağlamlık kazanır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler