Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde yapıldı. Aydın, Muğla ve Denizli’den çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda ‘2023’e 10 Kala Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Aydın, Muğla ve Denizli’de Ar-Ge çalışmaları” ele alındı.
Programa Aydın Valisi Kerem Al, Denizli valisi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Demir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Sanayi Odası başkanı Ercan Çerçioğlu, AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve davetliler katıldı.
Programa konuşmacı olarak ise; Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin bağcı, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı prof. Dr. Mustafa Işıkoğlu, Aynes Firması Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin ve Tekobel Firması temsilcisi Doğan Şenel katıldı.
“TÜRKLER YÖNETEBİLME KABİLİYETİ SAYESİNDE AYAKATA KALMIŞ”
Programın açılışında konuşan Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, kişi, kurum ya da kuruluşların değişimlere karşı sürekli kendilerini yenilemek zorunda olduğunu belirterek bilginin yararlanma ömrünün yaklaşık 4.5 yıl olduğunu belirtti. Bu manada bilgiye ve yeni buluşlara büyük ihtiyaç olduğunu belirten Çerçioğlu, Aydın’a Mühendislik Fakültesi kazandıran ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu’na teşekkür ederek bundan sonra Aydın’da bilimle sanayinin kaynaşması adına güzel işlerin başarılacağına inandığını belirtti.
Sık sık yurt dışına gittiğini ve “Türkler neyi icat ettiler” sorusunun karşılığında “Yoğurt” cevabı aldıklarını belirten Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, “Düşünüyorum yedi kıtaya hükmetmiş atalarımız bunu nasıl becerdi. Bizim en büyük icadımız yönetebilme kabiliyeti. Genlerimiz buna müsait. Gençlerimizi yeniliğe ve yargılamaya yönlendirmemiz lazım. Eski köylere yeni adetler getirsinler. Dünya inovasyon dünyası oldu. 20 yıl önce malın ne kadar ucuz olduğu önemliydi. Sonra daha ucuzu çıktı. Bu aşamadan sonra bizden kalitesi soruldu. Daha sonra malın ne zaman teslim edileceği sorulur olmaya başladı. Şu anda yeni olan ne var diye soruluyor. Artık yeniliğe ayak uyduramayanlar uluslar arası arenada kendilerini kaybederler. Bizim cabbar, cevval ve girişken ticaret erbabımız var. Buna bir de bilim eklendiğinde daha güzel günlere kavuşuruz” dedi.
“YER ALTI VE YERÜSTÜ ZENGİNLİKLER BAKIMINDAN TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNİYİZ”
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın sorumluluk sahası içinde yer alan Aydın, Muğla ve Denizli’nin Türkiye’nin yer altı ve yerüstü zenginlikleri bakımından Türkiye’nin en şanslı ve en zengin bölgesi olduğunu vurgulayan Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Demir, “Ülkemizde üniversite ile sanayi işbirliği yıllardır istediğimiz duruma getiremedik. Bakanlığımızın bu yönde talepleri var. Denizli’de tüm resmi kurumların üniversite ile birlikte yürüttükleri projeleri var. Tekno kentler kuruluyor. GEKA sorumluluk sahası içinde yer alan Denizli, Aydın ve Muğla Türkiye’nin en fazla yer altı ve yerüstü zenginliklerine sahip iller. Bu zenginliklerin değere dönüştürülmesi için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermek zorundayız” dedi.
“BİLGİYİ TEKNOLOJİYE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ”
Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerinin artık o ülkenin sanayisi ile ölçüldüğünü belirten Aydın Valisi Kerem Al ise, sanayilerin kendi teknolojilerini üretebilmesi için mutlaka üniversitelerle iş birliği içinde olması gerektiğini söyledi. Bilginin çok hızlı eskidiğini belirten Vali Al, “Bilgiyi teknolojiye dönüştürmek için üniversitelerle ihtiyaç var. Üniversiteler bilgiyi üretir, sanayide de bu bilgi uygulanırsa ülkelerin kalkınması artar. İlimizde bu yönde güzel bir işbirliği iklimi yaşanmaktadır. Bilgi talep edilmeli, bilgiye kıymet verilmeli, bilgi doğru kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde 2023 vizyonuna ulaşabiliriz. Bunun için de elimizden geleni en iyi şekilde yapacağız” diye konuştu.
“BİLGİ ÖNEMLİ, ANCAK KULLANILMAYAN BİLGİ ANLAMSIZDIR”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ülke genelinde sürekli bu tür toplantılar yaptıklarını belirten Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan 15 gün ara ile 26 kalkınma ajansının bulunduğu bölgelerde bu tür toplantılar yaptıklarını söyledi. Konuşmasına bilginin önemine ancak kullanılmayan bilginin anlamsız olduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, “Bakanlık olarak Kamu-sanayi ve Üniversite işbirliğine çok önemsiyoruz. Sahip olduğu bilgi birikimini ve teknolojiyi sanayiye aktararak ülke hizmetine sunan üniversiteler bekliyoruz. Türkiye’de 171 üniversite var. Bırakın 171’i her ilimizdeki üniversite bulunduğu şehirde sanayilerle iş birliği içinde çeşitli projeler üretirse kalkınma hızı daha da artar. Üniversitelerin rektörlerinin ve öğretim üyelerin yaptığı şey bu. Üniversite hocalarımızın odalarından çıkmalarını istiyoruz. Bakanlığımızca açıkladığımız 500 ürünün bir listesi var. İl müdürlerimiz bu ürünlerden hangisinin kendi kentinde üretileceğini belirliyor. Müdürlerimiz bu listeden üretebilecekleri belirleyip bize gönderiyorlar. Bu ürünlerden ikisini bile üretsek bu ülkenin geleceğinedir. Üniversitedeki hocamızı sektöre katmamız lazım” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Programa katılım beklenenden az oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz