YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözleri, Yıllar Sonra Tükrük Bezi Ile Yaşardı

Gözyaşı kuruyan hastanın göz kapaklarına yapılan tükrük bezi nakli hastanın gözlerini yaşarttı. Şiddetli göz kuruluğu...

Gözleri, Yıllar Sonra Tükrük Bezi Ile Yaşardı

Gözyaşı kuruyan hastanın göz kapaklarına yapılan tükrük bezi nakli hastanın gözlerini yaşarttı. Şiddetli göz kuruluğu nedeniyle gözleri görmeyen bir hastanın, ağzından alınan tükrük bezi, göz kapaklarına başarıyla nakledildi.

Ameliyat, Prof. Dr. Bülent Yazıcı ve ekibi tarafından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde gerçekleştirildi. Dünyada, şimdiye kadar sadece dört merkezde ve sınırlı sayıda hastaya uygulandığı belirtilen söz konusu ameliyatın, Türkiye'de ilk kez yapıldığı bildirildi.

Tükrük bezi göz kapağına çok iyi uyum sağlayan hasta, tekrar gözyaşına kavuştu. Son bilgiler ışığında, teknik olarak sorunsuz biçimde gerçekleştirilen ameliyat sonrası, hastanın ağzında da herhangi bir sorun olmadı.

Ameliyatı yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Bülent Yazıcı, bu tedavinin sonuçlarının şaşırtıcı ölçüde başarılı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yazıcı, bununla birlikte ağır göz kuruluğu ve görme kaybı olan tüm hastalar için yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi.

“8 YIL SONRA GÖZLERİ YAŞARDI”

40 yaşındaki F.O., 2004 yılında bir ilaca karşı alerjik reaksiyon sonucunda Stevens Johnson Sendromu hastalığına yakalanmıştı. Bu hastalık, Fahriye O.'nun (40) her iki gözünde şiddetli göz kuruluğu ve kornea bulanıklaşmasına yol açtı.

Göz kuruluğu nedeniyle meydana gelen hasarları gidermek için daha önce 8 kez göz ameliyatı geçiren Fahriye O. çare bulamadı. Ameliyatlar başarısız olunca hastanın göz kapaklarında kısalma, kirpiklerinde de içe dönme yaşandı. Hasta, bir gözünde ise görme hissini tümüyle kaybetti.

Fahriye O.'nun görme yetisini az da olsa koruyan diğer gözüne ise, tükrük bezi nakli ameliyatı yapılarak göz kurtarıldı. Ameliyatta, hastanın ağzından alınan tükrük bezi, hastanın göz kapağına nakledildi.

Aynı ameliyatta, hastanın göz kapaklarındaki şekil bozuklukları da düzeltildi. Ameliyattan sonra tükrük bezi gözkapağına uyum sağladı ve hasta tekrar gözyaşına kavuştu. Yıllar sonra göz batması ve göz kuruluğundan kurtulan hasta yapay gözyaşı damlalarını kullanmayı tümüyle bıraktı.

“Hastaya bu ameliyat başlangıçta yapılabilseydi, bugün ağır bir görme problemi de olmazdı.” diyen Prof. Dr. Bülent Yazıcı, "Göz yüzeyi ve ağız içi, salgı bezlerinin ürettiği sıvılarla sürekli ıslak tutulan yapılar. Tükrük ve gözyaşı sıvıları benzer bir içeriğe sahip. Bu ameliyatta, göz kapağında gözyaşı bezlerinin bulunduğu bölgeye tükrük bezi nakli yapılıyor. Kireç yanığı, Stevens Johnson Sendromu ve benzeri nedenlerle şiddetli göz kuruluğu gelişen ve bu yüzden görme yetilerini yitiren hastalar, öncelikle kuru göz sorunu için tedavi edilirse, sonraki kornea ameliyatlarının başarı şansı daha da artacaktır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler