Ebegümeci nedir sorusu ebegümeci türküsünün popüler olmasıyla sık sık aratılmaya başlanmıştı. Hibiskus olarak da bilinen ebegümeci ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla görülüyor. Ebegümeci bitkisinin kurutulmasından elde edilen ebegümeci çayının faydaları duyanları şaşırtıyor. Kanserden kolesterole kadar birçok sağlık problemine etki eden ebegümecinin faydaları saymakla bitmiyor.
Çoğu kişinin şikayet ettiği mide yanmasının en büyük nedeni yediklerimizdir. Özellikle sıklıkla mide yanması yaşayan kişilerin bazı besinlerden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Gastrit ve reflünün belirtileri benzerlik gösterse de bu ikisinin de en büyük belirtisi mide ekşimesidir. Özellikle Türk mutfağının en sevilen temel malzemesi soğanı bu şekilde yerseniz mide rahatsızlığınızı tetikleyecektir.
Kahvaltı hayatımızda çok büyük öneme sahip. Güne daha sağlıklı ve zinde başlamamıza yarayan kahvaltıda yediklerimiz tüm günümüzü etkileyebiliyor. Sağlıklı olduğunu düşünerek yediklerimiz mide ve bağırsak problemleri yaşamamıza neden olabiliyor. İşte aç karnına asla yenmemesi gereken yiyecekler...
Uzmanlar antibiyotik kullanımları hakkında uyarılarda bulunuyor. Antibiyotik kullanımı son yıllarda azalsa da önceki yıllarda oldukça fazla kullanılıyordu. Yapılan araştırmalar çocukken antibiyotik kullananların çeşitli hastalıkları geçirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Halk arasında sıklıkla karıştırılan ve uzmana danışılmadan müdahale edilen gastrit ile reflü kişinin hayat kalitesini düşürüyor. Reflü; asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesi iken gastrit ise mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. İkisi arasındaki farkı bilmeli ve mide yanmasına sebep olan besinlere karşı dikkatli olmalısınız.
Akupunktur pek çok hastalıkta olduğu gibi gastrit ve reflü tedavisinde de etkili sonuçlar vermektedir. Strese dayalı oluşabilen gastritte limbik sistemin düzenlenmesine yardımcı olarak etkili sonuç almayı sağlayan akupunktur, reflü tedavisinde de kullanılmaktadır. İşte reflünün gastrit ve reflü tedavisindeki etkisi...
Gastrit, midede asit salgılama özelliğindeki dokunun hasarıyla meydana gelir. Midede bir duvar vardır, mide duvarı 4-5 kattan oluşur. Bu katmanlarda mideyi koruyan bir denge vardır. Mide mukus denilen koruyucu bir bezle kaplıdır. Midedeki asit - baz dengesinde, mideye saldırı ön plandaysa, bu dokuda hasar meydana geldiyse gastrit adı verilir. Biraz daha derinse erozyon, biraz daha derinse ülserdir.
Gaz sancısı oldukça sık karşılaşılan bir mide rahatsızlığıdır. Tüketilen yiyecekler ve içecekler, hızlı yemek yemek, hareketsiz yaşam gibi birçok sebep gaz sancısına yol açabilir. Özellikle kilo problemleri olanlarda gaz sancısı daha sık görülür. Gaz sancısı şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini de fazlasıyla etkiler.
Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen her türlü sağlık probleminin yaşam kalitesini düşürdüğü bir gerçek.
Ramazan ayı ile birlikte gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında ciddi artışlar gözlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Meltem Ergün, hastalara yemek yemeden 5-10 dk önce ilaçlarını almaları gerektiği uyarısında bulundu. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Ergün, “İftarda ve sahurda yemek yedikten sonra hemen yatılmamalı” diyerek tercih edilmesi gereken besinlerle ilgili öneriler verdi.
Her geçen yıl biraz daha kışa yaklaşmasına rağmen Ramazan bu yıl da 16 saatten fazla sürüyor. Hal böyle olunca özellikle de kronik hastalıkları olanların oruç tutmaları halinde vücutlarındaki değişimlere karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Amerika'da bir adam, karnındaki ağrının sebebinin daha önce yuttuğu bir çakmak olduğunu ve çakmağın midesine zararlı bir sıvı akıttığını öğrendi. Ağustos 2016'da şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve istifra şikayetleriyle hastaneye giden 49 yaşındaki Amerikalı adama yapılan kan ve idrar testleri temiz çıkarken, röntgen sonuçlarında çakmak benzeri bir madde görüntülendi.
Mide zarında iltihap oluşması sonucu meydana gelen gastrit, Helicobacter pylori adı verilen ve mide üzerinde zararlı etkiler gösteren bakteri nedeni ile gelişmektedir.