YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Gastrite İyi Gelen Yiyecekler

    Mide zarında iltihap oluşması sonucu meydana gelen gastrit, Helicobacter pylori adı verilen ve mide üzerinde zararlı etkiler gösteren bakteri nedeni ile gelişmektedir.

    Gastrite İyi Gelen Yiyecekler

    Mide dokusunun çeşitli alanlarına yerleşen Helicobacter pylori bakterisi, yerleştiği yerde iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Fakat bazen de, Helicobacter pylori bakterisinden bağımsız olarak diğer bazı faktörlere bağlı olarak da gelişebilen gastrit, steroid olmayan anti-iltihap ilaçlar veya aspirin, kronik kusma durumu, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, stres ve üzüntü gibi psikolojik koşullar, aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı ve birtakım gıda alerjileri nedeni ile gelişebilmektedir.

    Gastritin tipik belirtileri ise, hazımsızlık, mide ekşimesi, karın ağrısı, hıçkırık, iştahsızlık, bulantı, kanlı kusma ve koyu renkli dışkı şeklindedir. İhmal edilen ve uzun süre boyunca tedavi edilmeyen gastrit, mide iç yüzeyinde yaraların oluşmasına neden olan ve peptik ülser olarak adlandırılan diğer bir mide hastalığına sebep olmaktadır.

    Bazı besinlerin sürekli olarak tüketilmesi ya da daha az miktarda tüketilmesi şeklinde, ilaçlara ek olarak gastrit tedavisi desteklenmektedir. Alkollü ve kafeinli içecekler, beyaz ekmek, makarna, çikolata, kakao, şeker ve çay gibi rafine gıdalar, kızartma, cips, çerez ve hamur işleri gibi trans yağ içeren gıdalar, baharatlı yiyecekler, domates, acı pul biber, kırmızı acı toz biber, turşu, çok tuzlu besinler ile, limon, portakal ve mandalina gibi asit içeriği yüksek besinler ise, gastritli midenin sağlığı için faydalı değil aksine oldukça zararlıdır.

    Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

    Bazı yiyecekler gastritin tetiklenmesine neden olurken bazı besinler ise, tedavisine ve iyileşme sürecine katkı sağlamaktadır. Buna göre, gastrite iyi gelen bazı yiyecekler şu şekildedir;

    1. Az Yağlı Proteinler

    food,food and drink,drink,diary products,milk,yogurt,curd cheese,ricotta,white,butter,cheese,white,calcium,healthy food

    Amino asitlerin birbirine bağlanması sonucu meydana gelen protein, büyük organik bileşiklerdir. Vücuttaki çoğu metabolik faaliyete katılan protein, vücut için yaşamsal öneme sahip olan bir bileşen olmasının yanı sıra, vücuda enerji sağlamasına ve hücre yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.

    Fakat gastrit hastaları için uygun protein tüketimi, az yağlı besinlerden gelen proteindir. Çünkü çok yağlı proteinler, mide asidinin üretimini artırmakta ve mide zarındaki iltihaplanmanın yara oluşumuna (ülsere) dönüşmesine neden olmaktadır.

    Bundan dolayı, yağlı et ürünleri yerine yağsız et, balık, tavuk ya da soya fasulyesi, baklagiller ile az yağlı süt ürünleri gibi yağ oranı daha düşük olan proteinleri tercih etmek, gastrit için faydalı olacaktır.

    2. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

    Health-Benefits-Of-Spinach

    Koyu yeşil yapraklı sebzeler, A vitamini, C vitamini, K vitamini ve folat (B-9 vitamini) bakımından zengin olmasının yanı sıra, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengindir.

    Tüm bu vitaminler ve mineraller ise midenin kendi kendini tedavi edebilmesine destek oldukları için, gastrite de iyi gelmektedirler. Hatta koyu yeşil yapraklı sebzeler, gastrit tedavisi boyunca tüketilmekle sınırlı kalmayıp, sonrasında da hastalığın yeniden tekrarlamaması için düzenli olarak tüketilmelidir.

    Brokoli, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ise, gastrite iyi gelen koyu yeşil yapraklı sebzelerden bazılarıdır.

    3. Flavonoid İçeren Besinler

    3623438572_2839687468

    Flavonoid bileşeni, parlak renge sahip olan meyve ve sebzelerin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.

    Bundan dolayı da, flavonoid bakımından zengin besinler olan bu gibi meyve ve sebzeleri tüketmek, gastritin tedavi edilmesine yardımcı olacaktır ve mideyi de koruyacaktır.

    4. Karambol Tohumu

    karambol-tohumu

    Doğal bir anti-asit olan karambol tohumu, bu özelliğinden dolayı gastrit için faydalı etkiler göstermektedir. Karambol tohumu, midedeki fazla asidin giderilmesine yardımcı olmakta ve mide mukozasını korumaktadır.

    Hatta karambol tohumu, hazımsızlık, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi diğer bazı mide sorunlarına da iyi gelmektedir.

    5. Zencefil

    Fresh, dried and powdered ginger

    Anti-iltihap ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olan zencefil bu sayede gastrit tedavisine yardımcı olmaktadır. Ayrıca zencefil, iltihaplanmayı azalttığı için, enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmakta ve hazımsızlığın ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

    Bundan dolayı, sıcak su içerisinde demlenmiş halde hazırlanmış zencefil çayı ya da zencefil bal karışımı gastriti olan hastaların tüketimine uygun besin kaynaklarıdır. Fakat, zencefilin kan seyreltici ve inceltici özelliği olduğu için, yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişiler için uygun değildir.

    6. Papatya

    cup of chamomile tea with chamomile flowers

    Sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı bileşenler içeren papatya, birtakım uçucu yağlar bakımından zengin olduğu için, çay şeklinde demlenip içildiğinde, gastrit tedavisine yardımcı olabilmektedir.

    7. Çilek

    strawberries.jpg.662x0_q70_crop-scale

    Güçlü antioksidan içeriği sayesinde çilek, ayrıca fenolik bileşenler bakımından da zengin olduğu için, gastritin tedavi sürecine ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Öte yandan çilek, mide astarının iltihaplanmasını önlemekte etkilidir ve iltihap iyileştirici özelliklere de sahiptir.

    Ayrıca, 2011 yılında Avrupalı araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalara göre, düzenli olarak tüketilen çilek, mide mukozasının yine mide dokularına zarar vermesini önlemekte ve var olan zararı da onarmaktadır.

    BONUS: YEDİKÇE YERİNİZDE DURAMAYACAKSINIZ!

    8. Yoğurt

    c3b3bf1047e8450685e6989eec0b7be2_yogurt-yogurdunfaydalari-sefamerve-blog-konusujpg_610x375

    Bilindiği gibi yoğurt, probiyotikler bakımından zengin olan fermente bir süt ürünüdür. Probiyotikler ise başta bağırsaklar olmak üzere, mide gibi diğer sindirim sistemi organları için olumlu etkiler gösteren faydalı bakterilerden oluşmaktadırlar.

    Bundan dolayı yoğurt, midedeki Helicobacter pylori bakterisi ile mücadele ederek, gastrit tedavisine yardımcı olmasının yanı sıra, gastritten kaynaklanan ağrıların yatıştırılmasına da destek olmaktadır.

    9. Nane

    indir

    Anti-iltihap, anti-bakteriyel ve anti-spazm özellikleri bulunan nane, tüm bu sahip olduğu özellikler sayesinde, mide sağlığı ve gastrit tedavisi açısından oldukça etkili bir bitkidir.

    Hali hazırda sahip olduğu yatıştırıcı özellikleri sayesinde nane, mide zarında meydana gelen iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olmakta ve mide ekşimesi, hazımsızlık ve bulantı gibi diğer mide problemlerinin giderilmesini sağlamaktadır.

    Saç ekimi hakkında merak ettiğiniz her şey!

    En Çok Aranan Haberler