Bilim insanları, Güneş Sistemi'nde Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda yer alan cüce gezegen Ceres'in "yaşanabilir ortam" barındırabileceği ihtimalini keşfetti. Ceres'in ve özellikle de Ernutet Krateri'nin etrafındaki alanın, olası "yaşam barındıran" veya "yaşamı destekleyebilecek ortam" araştırmaları için adaylardan biri olduğuna işaret edildi. Açıklamada "Ceres'in derin okyanusunun en az birkaç yüz milyon yıl süren ömrü boyunca evrimleşmiş olabilir" ifadesini kullanıldı.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter ile Kızıl Gezegen Mars, son on yılın en yakın kavuşmasını bu hafta yaşayacak. Gökyüzünde büyük bir görsel şölen yaşatacak olan olaya, Perseid meteor yağmurunun eşlik etmesi bekleniyor.
Gök bilimciler çarpıcı bir keşfe imza attı. Gök bilimciler, Erboğa (Centaurus) takımyıldızında, Dünya'ya 370 ışık yılı uzaklıkta bulunan "PDS 70" sisteminde, aynı yörünge üzerinde iki ötegezegen tespit etti.
Bilim dünyası bu habere odaklandı. Dünya dışında yaşam hakkında kritik bir aşama kaydedildi. Dünyadan 400 ışık yılı uzaktaki o gezegende su bulundu! İşte o tarihi keşfin tüm detayları...
James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'ya yaklaşık 26 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldız sistemindeki kayadan oluşan ötegezegende su buharı bulunduğunu tespit etti. Açıklananlara göre, sıcak ve kayalık gezegen GJ 486 b olarak adlandırılıyor. Araştırmacıların ise tespit edilen su buharının ötegezegenin bir atmosferi olduğuna işaret edebileceğini ve bunun kayadan oluşan bir gezegende keşfedilen ilk atmosfer olabileceğini düşündüğü söyleniyor.
Gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık 280 ışık yılı uzaklıkta, cüce bir yıldızın etrafında dönen 'sıra dışı büyüklükte' bir gezegen keşfetti. Araştırmacılar, "TOI 5205b" olarak adlandırılan gezegeni boyutu nedeniyle "yasak gezegen" diye tanımladı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, bir ilke imza attı! NASA'nın açıklaması büyük heyecan yaratırken, James Webb'in ilk ötegezegenini keşfettiği duyuruldu. Resmi olarak LHS 475 b olarak adlandırılan ve Dünya ile neredeyse tamamen aynı boyutta olan gezegen için bilim insanları ise "Orada olduğuna şüphe yok. Webb'in verileri bunu doğruluyor" dedi.
Uzay bizleri şaşırtmaya devam ederken, yapılan önemli keşiflere bir yenisi daha eklendi. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), "TOI 700 e" adlı bir öte gezegen keşfetti. "TOI 700 e", Dünya'ya yaklaşık 100 ışık yılı mesafedeki bir yıldız etrafında dönüyor. En önemlisi ise bu öte gezegen, yaşama elverişli olarak nitelendiriliyor.
Uzaya ilişkin ortaya attığı komplo teorileriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Scott C. Waring'den bir iddia daha geldi. NASA tarafından yayınlanan Mars görüntülerinden birinde, devrilmiş bir kayanın dikkatini çekmesi üzerine görsele yakınlaşan ve burada eski bir uzaylı heykeli olabileceğini iddia eden Waring, bu iddiasıyla sık sık gündeme gelen Kızıl Gezegen'de yaşam iddialarını güçlendirdi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) TESS uzay teleskobu, 'okyanus gezegen' keşfetti. Dünya'dan 100 ışık yılı uzakta olduğu tespit edilen okyanus gezegenin kalın bir su tabakasıyla kaplı olabileceği belirtildi. 'TOI-1452 b' olarak isimlendirilen gezegenin, Draco takımyıldızında bulunan bir ikili sistemdeki iki küçük yıldızdan birinin yörüngesinde döndüğü açıklandı. Keşif, Christopher Nolan tarafından yönetilen Interstellar (Yıldızlararası) filmindeki etkileyici sahneyi akıllara getirdi.
Türkçe geniş kelime hazinesi sayesinde dünyadaki en zengin dillerden biridir. Farklı dillerden kelimeler zaman içinde dönüşerek, türeyerek dilimize yerleşmiştir. Geniş sözcük dağarcığımızdaki her kelimenin birden fazla anlamı vardır. Bu sebeple her kelimenin eş anlamlı kelimeleri çeşitlilik gösterebilir. Gezegen kelimesi de bu özelliklere sahip bir kelimedir. Planet, seyyare gibi kelimeler gezegen yerine geçebilir.
"Süper Dünyalar" Dünya'dan daha büyük kütleli oluyor ama Neptün'ün kütlesini geçmiyorlar. Bilim insanları ise36,5 ışıkyılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde dönen ve kendi gezegenimizden dört kat daha büyük olan bir "süper Dünya" keşfetti. "Süper Dünya"ya Ross 508b adı verildi.
Güneş sistemine ait beş parlak gezegen gökyüzünde adeta bir şov yapacak. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün özel bir hizalanmayla bu sabahtan itibaren gökyüzünde aynı anda çıplak gözle görülebileceği bildirildi.
55 Cancri e isimli "Süper Sıcak Süper Dünya" bilim insanları tarafından ilk kez görüntülenecek. 55 Cancri e'nin sürekli yanan lav kaplı bir yüzeye sahip olduğu ve bu yüzden "evrendeki cehennem" olabileceği düşünülüyor. 55 Cancri e'ye dair kesin bulgular, çok yakında dünyanın en gelişmiş teleskobu James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilecek.
Bilim insanları 'beyaz cüce' olarak adlandırılan sönmek üzere bir yıldızın yörüngesindeki 'yaşanabilir alanda' bir gezegen olduğunu söylüyor.
Bilim insanları 'beyaz cüce' olarak adlandırılan sönmek üzere bir yıldızın yörüngesindeki 'yaşanabilir alanda' bir gezegen olduğunu söylüyor.
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü araştırmacıları, Dünya'dan 1336 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-451 çift yıldız sisteminde iki gezegen keşfetti. Dünya'dan 1336 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-451 çift yıldız sisteminde keşfedilen iki gezegen, Türkiye kaynaklı ikinci keşif olarak bilim tarihine geçti. Prof. Dr. Selim Osman Selam "Gezegenlerden biri Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık olarak 1,5 katı diğeri iki katına yakın" dedi. İşte bilim dünyasını heyecanlandıran keşfin detayları!
Bilim insanları 'beyaz cüce' olarak adlandırılan sönmek üzere bir yıldızın yörüngesindeki 'yaşanabilir alanda' bir gezegen olduğunu söylüyor.
Emekli bir NASA teleskopu olan Spitzer Uzay Teleskobu sayesinde XO-3b adı verilen bir ötegezegene yakında bakıldı. Ötegezegende ise sıra dışı bir olayın yaşandığı fark edildi. Buna göre, XO-3b ötegezeninde yaz bir gün, kış ise iki gün sürüyor.
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'dan yine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Musk, tüm türlerin yok olma olasılığının yüzde 100 olduğunu söyleyerek, kurtuluş yolunu paylaştı. Dünyaca ünlü milyarderin korkutan sözleri yine çok konuşulacak.
2022'nin en önemli gök olayı, yılbaşı akşamı izlenebilecek. 31 Aralık 2022 gün batımından itibaren 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. Bu gezegenlere Ay'ın da eşlik edeceğini belirten TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık, 20-30 yılda gerçekleşebilecek ilginç bir olay yaşanacağını açıkladı.
Gök bilimciler, Samanyolu galaksisinin dışında keşfedilen ilk gezegen olma ihtimali taşıyan bir gök cismine rastladı. Bugüne kadar Güneş Sistemi dışında 5000'e yakın gezegen bulundu. Ancak bunların tümü Samanyolu galaksisi içerisinde yer alıyor. Galaksi dışında keşfedilen ve Satürn gezegeninin boyutlarına yakın olduğu belirtilen olası yeni gezegen, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X-Ray Teleskobu ile belirlendi.
Dünyanın en güçlü anteni olan Hollanda'daki LOFAR'ı kullanan Avustralyalı bilim insanları, 19 uzak kırmızı cüce yıldızdan gelen radyo sinyallerini keşfetti. Queensland Üniversitesi'nden astrofizikçi Dr. Benjamin Pope ise evrende yalnız olduğumuzu düşünmediğini söyledi.
Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, Hycean adını verdikleri yeni gezegen grubunun okyanuslarla çevrili ve hidrojen zengini bir atmosfere sahip olduğunu söylüyor. Yeni keşif, Dünya dışında yaşam arayışı için dönüm noktası olabilir.
Ekseni Dünya'nınki gibi eğik gezegenlerin, bitkiler ve hayvanlar gibi kompleks yaşam formlarına ev sahipliği yapma ihtimalinin daha yüksek olduğu bildirildi.
Gök bilimciler, akıllı yaşam formlarının, Dünya'yı gözlemlemesi için iyi birer konumda yer alan 29 gezegen tespit etti.
Bilim insanları yaptıkları yeni bir çalışma kapsamında, Venüs'e radyo dalgaları gönderilerek elde edilen verilere göre gezegende bir günün 243.0226 Dünya gününe eşit olduğu tespit edildi. Çalışmada, ayrıca Venüs ekseninin eğimini ve gezegenin çekirdeğinin boyutu ilk kez ölçüldü.
Bilim insanları, dünyayla çarpıştığı varsayılan ve araştırmalara konu olan 'Theia' gezegeninin parçalarının Dünya'nın merkezinde olabileceğini açıkladı.
Bilim insanları gizemli gök cismi ile ilgili bazı çalışmalar yürüttü ve ilginç sonuçlara ulaştı. İşte o konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.
Varlığı kanıtlanamayan ancak gök bilimciler arasında spekülasyonlara neden olan 9. gezegenin aslında bir kara delik olabileceği iddia edildi. Eğer iddialar doğru çıkarsa Dünya'nın hemen dibinde bir karadelik bulunmuş olacak.
Bilim insanları Güneş Sistemi'nde yer alan en uzak nesneyi keşfetti. 2018 AG37 diye adlandırılan nesnenin Güneş etrafındaki dönüşü bin yıl sürüyor.
1903 tarihinde doğan Wolfgang Gleißberg yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında adını duyurmayı başardı. Özellikle astronomi alanında yaptıklarıyla dikkatleri üzerine çeken Gleißberg kendisine kapılarını açan Türkiye için büyük bir jest yapmak istedi. 1937 yılında bulunan asteroidin adının Ankara olmasını isteyerek vefasını gösterdi.
Bilim insanları, yeni keşfedilen TRAPPIST-1 yıldız sistemindeki 7 gezegenin ortalama öz kütlesinin benzer olduğunu belirledi.
Bilim insanlarının var olamayacağını düşündüğü bir gezegen, yeni dünyaların nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı değiştirebilir.
Bilim insanları Dünya'dan sonra ilk kez bir gezegenin kendi etrafında dönerken yalpaladığını keşfetti.
ABD’nin Hawaii Üniversitesi’nden gökbilimciler, 10 milyar yaşında gezegen keşfetti. Gezegenin dünyadan 50 kat daha büyük olduğu ifade edildi.
Dünya ile Mars arasında büyüklüğü ile dikkat çeken bir gezegen keşfedildi. Herhangi bir yıldıza bağlı olmayan gezegen Varşova Üniversitesinde görevli gök bilimcilerin öncülüğünde yapılan araştırmayla ortaya çıkarıldı. TechExplorist sitesinin haberinde, gezegenin hassas mercekleme yöntemi denilen bir teknikle keşfedildiğine yer verildi. OGLE-2016-BLG-1928'nin, şimdiye kadar bulunan en küçük başıboş gezegen olduğu ifade edildi.
Gök bilimciler, Güneş Sistemi dışında potansiyel olarak "süper yaşanabilir" 24 gezegen tespit etti.
Gök bilimciler yüzey sıcaklığı 3 bin 200 dereceyi bulan, "bugüne kadar gözlemlenenlerin en uçuklarından biri" olarak tanımladıkları bir gezegen keşfetti.
Gök bilimciler, resmi adı K2-315b olan ve yıldızı etrafındaki dönüşünü 3,14 günde tamamlayan bir öte gezegen keşfetti.
Bilimsel bir makalede Güneş Sistemi’nde bulunan ve Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapma ihtimali en yüksek olan 4 gök cismi tanıtıldı.
Gök bilimciler, ölen bir yıldızın (beyaz cüce) yörüngesinde dönen dev bir gezegen keşfetti. Keşif, gezegenlerin yıldızları öldükten sonra da hayatta kalmayı başarabileceğine işaret ediyor.
Bilimsel bir makalede araştırmacılar, karbon açısından zengin bazı ötegezegenlerin uygun şartlar altında elmastan oluşabileceğini ortaya koydu.
Gökbilimciler uzak yıldızların yörüngesinde Dünya benzeri atmosfer ve yaşamı destekleyebilecek su bulunduran en az 45 ötegezegen tespit etti.
Dünyanın etrafında tam bir tur dönüşü 24 saat sürüyor. Ancak bu turun süresi diğer gezegenlerde farklı. Dolayısıyla bu basit prensip sizin dünya dışı gezegenlerdeki mevcut yaşınızı değiştiriyor. Peki diğer gezegenlerde kaç yaşındasınız?
Japon bilim insanlarının Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dış yüzeyinde yaptığı araştırma, bakterilerin uzayda yıllarca hayatta kalabildiğini ortaya koydu.
Yeni bir araştırma, diğer yıldız sistemlerinin Dünya dışı yaşam barındıran çok sayıda gezegene ev sahipliği yapabileceği sonucuna ulaştı.
Samanyolu Galaksisi'nde Güneş'e benzeyen her 5 yıldızın yörüngesinde Dünya benzeri bir gezegenin var olabileceği bildirildi.
Gök bilimciler, güneş sistemine göre daha genç bir sistemde yer alan bir yıldızın yörüngesindeki bebek bir gezegeninin oluşumunu görüntüledi.