YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kekikli Yılan Bağından Peynirli Baklavaya: Osmanlı'da Padişahların En Sevdiği Yemekler

    Osmanlı mutfağının dillere destan yemek kültürünü artık bilmeyenimiz yoktur! Her yemeğin hakkıyla pişmesi, aşçıbaşları, çeşnicibaşları ve niceleri... Bu yazımızda size padişahların menülerini yazacağız. Hangi padişah sofrada ne yerdi?

    Hünkar beğendi

    Hünkar beğendi isminin nereden geldiğini düşündünüz mü hiç? Sarayda ilk defa yapılan bir yemek ve onu ilk tadan padişah Sultan Abdülaziz! Yemeği çok beğendiği için adı kulaktan kulağa Hünkar bunu beğendi diye yayılmış! Çünkü bu yemeği yapan kişiler saraya çalışması için alınacak kadınların yarışarak yaptığı bir yemekmiş. Ve aralarından Hünkar’ın beğendiği kazanmış.

    Kekikli yılan balığı

    İsmi inanılmaz yabancı gelse de Fatih Sultan Mehmet tam bir deniz ürünleri aşığıymış ve en beğendiği yemek ise kekikle pişen yılan balığıymış! Bu yemeğin Osmanlı menüsündeki adı ise “Mah-i mar”mış.

    Bamya

    Günümüzde bamya seven kişiler azınlıkta olsa da Osmanlı mutfağında inanılmaz önemli bir yeri varmış ve bütün padişahlar severek yermiş. Öyle ki sadece bu yemeği yapması için saraylarda bamyacıbaşı olurmuş. Toplanan bütün bamyalar önce saraya gelir en iyileri seçilir, kalanların satışına izin verilirmiş. Ama en çok kim seviyor derseniz; III. Ahmed ve I. Mahmud.

    Mantı

    Fatih Sultan Mehmet demişken mantı sevdasından da bahsetmek lazım. Koyduğu kurala göre her iki günde bir sofrada muhakkak mantı olmasını istermiş.

    Soğanlı yumurta

    Ama bildiğimiz 5 dakikada hazırlanan soğanlı yumurta ile karıştırmayın bunu.

    Sultan 2. Abdülhamid, bu yemeği en gözdesi olarak belirlemiş. Ancak pişme süresi biraz uzunmuş; yaklaşık 4 saat kadar :) Mum ateşinde ağır ağır pişip servis ediliyormuş.

    Mahmudiye

    Sarayda pişen yemekler arasında elbette tavuk eti de bulunuyordu ve en sevileni mahmudiyedir. Güveçte pişen köy pilicine badem, kayısı, rezaki üzümü, bal, tarçın, limon suyu eklenerek hazırlanıyordu.

    Kavun dolması

    İçi oyulmuş kavuna; kuzu eti, pirinç, baharatlar, badem, Antep fıstığı ve kuş üzümü eklenip fırında pişirilir. Saray mutfağında sık yapılan yaz yemeklerindendir.

    Sakatatlar

    Saray mutfağında çok pişen yemekler arasında bulunurmuş sakatatlar. Özellikle de av dönüşü sofra ziyafetlerinde masalar adeta donatılırmış!

    Baklavalar ve helva-i hakani

    Baklavanın her çeşidi saray mutfağında her gün yapılırmış. Peynirlisinden tutun da fıstıklısına kadar... Bunun yanı sıra helva-i hakani diye de helva kavrulurmuş.

    Akike

    Damla sakızlı bir güveç düşünün! Osmanlı mutfağı gerçekten çok lezzetli bir yermiş! Koyun eti, bol kuyruk yağı, tarçın ve damla sakızı ile pişmesiyle yapılır.

    Hamsi

    Trabzon’da doğan ve şehzadelik yıllarını orada geçirdiği bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın ise en gözde yemeklerinden birisi hamsiymiş. Ve kılıcında hamsiyi temsil eden bir motif varmış.

    Beyaz ekmek

    Padişahlara sunulan ekmekler de son derece önemli ve özenle pişiriliyordu. Öyle ki bu ekmeklerin buğdayı kesinlikle Bursa buğdayı olmalı ve sütünde de keçi sütü kullanılmalıydı.

    Mutancana

    Bir et yemeği düşünün ki içinde; incirden kayısıya her türlü kuru yemişler olsun. Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisiyle kapanışı yapıyoruz! :)

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler