YURTHABER

Malatya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KKKA Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Bayındır, çiftçilerin tarlaya giderken keneden korunmak için açık renkli ve vücudun

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Bayındır, çiftçilerin tarlaya giderken keneden korunmak için açık renkli ve vücudun her yerini kapatan kıyafetler giymelerini önerdi.

İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Salonu'nda düzenlenen ve Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in de katıldığı konferansta konuşan Bayındır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Hastalığın özellikle kırsal kesimde yaşayanlarda daha çok görüldüğünü belirten Bayındır, çiftçilerin, sağlık çalışanlarının, veteriner hekimlerin, kasapların, askerlerin ve laboratuvar çalışanlarının kene tutunmasına karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Çiftçilerin tarlaya giderken açık renkli ve vücudun hiçbir yerini açık bırakmayacak şekilde giyinerek tedbirler alması gerektiğini anlatan Bayındır, böylece kenenin vücuda girmesinin engellenebileceğini ifade etti.

Kenenin vücuda tutunduğunda hem deriyi inceltecek hem de tutunduğu bölgenin uyuşmasını sağlayacak bir sıvı salgıladığını anlatan Bayındır, bu nedenle insanların kene tutunduğu anda fark edemediklerini belirtti.

Hastalığın tükürük ve kan yoluyla insandan insan bulaşabileceğini hatırlatan Bayındır, bu nedenle sağlık çalışanları arasında hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatarak, sağlıkçıların mutlaka korunarak hizmet vermesi gerektiğini vurguladı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Özer de hastalığın ilk kez 12. yüzyılda görüldüğünü kaydetti. Bu nedenle kenelerin başka ülkelerden gönderilmesi gibi söylentilerin çok mantıklı olmadığını dile getirdi. Malatya'da 2005 yılına kadar hiç vaka görülmezken, bu tarihten sonra giderek artan oranda vakalar görüldüğünü belirten Özel, 2011 yılında 6 vaka, bu yıl da 3 vaka görüldüğünü bildirdi. Özel, vakalardaki artışın panik oluşturabilecek bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler