YURTHABER

Konya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konya'nın içme ve kullanma suyu barajı doldu

Türkiye'nin en büyük ikinci sulama projesi olan Konya Ovası Projesi kapsamında yapılan Bağbaşı Barajı, yüzde 100 doluluk oranına ulaştı - DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın: - "Bu sene yağışlar daha güzel. KOP'un kilit barajı olan Bağbaşı Barajı doldu. Güncel yağışlara çok bağımlı kalmamak için birçok tesis inşa ediyoruz"

Türkiye'nin en büyük ikinci sulama projesi olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yapılan Bağbaşı Barajı'nın, yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 115,5 metre yüksekliğe ve 205 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Bağbaşı Barajı yüzde 100 doldu.

Bağbaşı Barajında depolanan su, 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel vasıtasıyla Konya'ya ulaşıyor. Konya'daki evlerin yüzde 98'inde ise barajdan gelen su kullanılıyor. Ayrıca Konya Ovası'nın sulanması için Bağbaşı Barajı'ndan yıllık 314 milyon metreküp su ayrılacak.

Mavi Tünel su çıkışının önüne inşası devam eden Mavi Hidroelektrik Santrali de 50,6 megawatt güce sahip olacak.

Konya'nın içme ve kullanma suyunu temin eden, Konya Ovası'nın sulama suyuna destek veren Bağbaşı Barajı'nda enerji üretimine başlandığında, bölge insanına ve ülke ekonomisine sağlanan katkı artacak.

Öte yandan inşası devam eden Afşar Barajı'nda depolanacak suları Bağbaşı Barajı'na aktaracak 18 kilometre uzunluğundaki Hadimi Tüneli'nin 11 bin 380 metrelik kısmını açacak tünel açma makinesinin montajında da sona gelindi.

Klasik del patlat yöntemine göre daha hızlı ilerleme sağlayacak 187 metre uzunluğundaki makinenin kesici kısmı tünele giriş yaptı. 4,40 metre çapındaki Hadimi Tüneli inşaatında ise fiziki gerçekleşme yüzde 40'a ulaştı.

- "Bu sene yağışlar daha güzel"

Açıklamada, görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son aylarda gerçekleşen yağışların kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Geçen yıl İç Anadolu'da suyu ince hesaplar yaparak kullandıklarını belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Bu sene yağışlar daha güzel. KOP'un kilit barajı olan Bağbaşı Barajı doldu. Güncel yağışlara çok bağımlı kalmamak için birçok tesis inşa ediyoruz. Afşar Barajı'nda depolanacak suları Bağbaşı Barajı'na aktaracak Hadimi Tüneli de bunlardan biri. Tünel açma makinesinin çalışmaya başlamasıyla, tünel hızla tamamlanacak. Gerçekleştirilen projeler insan hayatına doğrudan etki ediyor. Konya Türkiye tarımı için su da Konya için son derece önemli. Konya, büyük ve verimli tarım arazilerine sahip ancak Türkiye ortalamasının altında yağış alıyor. KOP aradaki dengeyi kurabilmek için üretilmiş yüzyıllık büyük bir proje. Suyun hayatın ne kadar merkezinde olduğunu iyi biliyor ve ona göre çalışmaya devam ediyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler