YURTHABER

Malatya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuru Kayısının Depolama Normları Belirlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kuru kayısının lisanslı depolarda muhafazasına ilişkin standartları belirledi. Gümrük ve Ticaret...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kuru kayısının lisanslı depolarda muhafazasına ilişkin standartları belirledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği çerçevesinde söz konusu ürünlerinin depolarda muhafazasına ilişkin koşulları düzenleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kuru kayısının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren tebliğ, bu lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Tebliğe göre, lisanslı depolar, taban, iç ve dış duvar yüzeyleri ile çatısının, kayısıya yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, kayısıyı her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak nitelikte olacak. Taban ile duvarlarının yıkanabilir malzemeden yapılması, duvarlarının ise beton sıvalı ve badanalı ya da beyaz plastik boyalı olması, duvarlarında, tabanında ve tavanında çatlakların olmaması, kapılarının geniş ve sızdırmaz olması. Yüzde 55-60 nispi nemi ve kükürtlenmemiş (gün kurusu) kayısılar için 0-4 derece, kükürtlü kayısılar için ise 10-15 derece sıcaklığı sağlayacak özellikte ve kapalı olacak. Kayısının depolara aktarılması ya da depodan tahliyesi amacıyla ihtiyaç duyulan nakil ve diğer araç ve gereçlerin rahatça çalışabileceği genişlikte boş alanlar ve geçiş yerleri bulunacak. Farklı yıl ürünü kayısı ile çeşitli grup, tip, sınıf ve boydaki kayısının karışmasını ve niteliklerinin bozulmasını önleyecek önlemlerin alınmasına elverişli büyüklükte ve nitelikte olacak. Yeterli nem alma ve havalandırma sistemi, belgelendirilmesi suretiyle yeterli yangın söndürme sistemi, kaçak akıma ve neme karşı korumalı özel muhafazalı elektrik sistemi ile kayısının depolara nakledilmesi için gerekli altyapı ve nakil sistemine sahip olacak. Depolama hizmetleri ve depolamayla ilgili ihtiyaç duyulan diğer yan hizmetleri yerine getirebilecek teknik donanıma sahip bulunacak. Lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 10 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 2 bin tondan az olamayacak. Kayısının depolanacağı yerler, belirli bir sistematiğe göre numaralandırılacak. Depoların numaralandırılması giriş kapılarının üzerine yapılacak. Depo içindeki ünitelerin numaralandırılması ise kayısının karışmasına mahal vermeyecek şekilde kolayca görülebilecek biçimde yapılacak.

Tebliğ ile kayısının azami depolama süresi de düzenlendi. Buna göre, kükürtsüz kayısılar (gün kurusu) 12 ay, kükürt oranı 2 bin ile 2 bin 500 ppm olanlar 12 ay, 2 bin 500 ile 3 bin ppm arasındakiler 15 ay süreyle hasat döneminden itibaren depolanabilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler