TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf çeşitliliğinin azaldığına dikkat çekerek, “Bilhassa Anadolu’daki küçük il ve ilçelerde devasa AVM ve mahalle aralarında mantar gibi çoğalan ucuzcu marketlerin açılması ile bitme noktasına gelen Anadolu esnafı çareyi göçte buluyor” dedi
Büyük AVM ve süpermarketlerin kuruldukları bölgede sosyo-ekonomik yapının bozulmasına yol açarak esnaf çeşitliliğinin azaldığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bilhassa Anadolu’daki küçük il ve ilçelerde devasa AVM ve mahalle aralarında mantar gibi çoğalan ucuzcu marketlerin açılması ile bitme noktasına gelen Anadolu esnafı çareyi göçte buluyor” dedi. Kentlerde hem nüfusun azaldığını hem de esnaf çeşitliliğinin kaybolduğunu belirten Palandöken, “Artık konfeksiyoncu göremiyoruz. Mahallelerde berberler ile çay ocakları kaldı. Artık büyüklerin küçükleri yutmasına izin verilmemelidir. Acilen zaman kaybedilmeden ‘Perakende Yasası’ çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.
“REKABET ETMEK ZORLAŞTI”
Uluslar arası sermayenin ülkemizde 250 milyar dolarlık perakende sektörüne el atarak hızla büyümesi ile rekabetin iyice zorlaştığını vurgulayan Palandöken, “Ucuzcu (Discount) marketler mahalle arasında iyice yayılıyor. Maliyetleri üreticilerin sırtına yükleyerek ‘Kendine Özel Marka’ (Private Label) ürünler sattıkları için geleneksel perakendeci esnafın rekabet edebilmesi mümkün değil” şeklinde ifade etti. Şu an ülke çapında 12 bin 100 mağaza sayısına ulaşılmış durumda olduklarını kaydeden Palandöken, “Nüfusu 35 bin olan bir şehrimizde bile 9 tane ucuzcu market ile 1 hipermarket var. İçinde her şey olan hipermarkete merakla giden vatandaşlarımız ihtiyacından fazla alışveriş yaparken kesesine zarar verdiğinin farkına ay sonunda kredi ekstresi gelince anlıyor. Vatandaşımız mahallesindeki esnafa önem vermelidir. En zor anında veresiye defterini açacak mahallede esnaf kalmayacak” dedi.
“ANADOLU ESNAFI ÇARE ARIYOR”
İstanbul’da 102 AVM’ye karşılık Anadolu’nun 48 şehrinde 193 adet olan AVM ve hipermarketlerin toplam sayısının yüzde 66’sını oluşturması büyümenin Anadolu şehirlerine kaydığının bir göstergesi olduğunu belirten Palandöken, “Ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olan AVM’lerin çoğu şehrin yeşil alan olarak ayrılmış yerlerine yapılmaktadır. Şehir merkezinde AVM yapılmasına izin verenler, şehre bir katma değer yaratmadan taze parayı alıp giderken geriye çöpünün kaldığını bilmelidir” değerlendirmesinde bulundu. AVM bulunmayan 32 il için de hızla hazırlıklar yapıldığını ifade eden Palandöken, “2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılmasını hedefliyorlar. Anadolu esnaf ve sanatkârı da çareyi göçte buluyor. Dünün itibarlı esnafları bugün büyükşehirlerde işçi oluyor. Perakende Yasası’nın çıkarılmasını, rekabet kurallarının konmasını ve şehir merkezlerine AVM yapılmasına izin verilmemelidir. Çünkü küçük esnafın yok olmasının yanında şehirlerde artık boşalıyor. Nüfus göçü nedeniyle bir Anadolu şehrimizde milletvekili sayısı 2’den bire düştü " diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz