YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Kentler Birliği, 2012'deki Son Toplantısını Selçuk’ta Yaptı

Tarihi Kentler Birliği’nin Trakya, Batı Karadeniz ve Göller Havzası’ndan sonra dördüncü ve 2012’nin son bölge...

Tarihi Kentler Birliği, 2012'deki Son Toplantısını Selçuk’ta Yaptı

Tarihi Kentler Birliği’nin Trakya, Batı Karadeniz ve Göller Havzası’ndan sonra dördüncü ve 2012’nin son bölge toplantısı Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sürmeli Otel’de gerçekleştirilen toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Tarihi kentler Danışma kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kemal Paşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Çekül Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Ahmet Dağdelen Çandarlı, İzmir İl Özel İdare, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Turizm İl Müdürlüğü, TEMA Vakfı İzmir Temsilciliği yetkilileri ile Selçuk’taki sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

İzmir ve çevresindeki tüm Tarihi Kentler Birliği üyelerini bir araya getiren toplantının ana başlığı “Ekonomik Kalkınma ve Sürdürülebilir Koruma Çalışmaları” olarak belirlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, faaliyetlerini 10 yıldır başarıyla sürdüren Tarihi Kentler Birliği'nin kurucuları arasında yer almaktan büyük onur duyduğunu ifade etti. Toplantı başlığının Ekonomik Kalkınma ve Sürdürülebilir Koruma Çalışmaları olarak belirlenmiş olmasına rağmen, aslında günümüz gerçekliğinde sürdürülebilir koruma politikaları ile ekonomik kalkınmayı desteklemenin daha geçerli olduğunu kaydederek, Selçuk’taki tarihi ve kültürel yapıları korumak ve yaşama kazandırmak için Selçuk Belediyesi'nin yürüttüğü Ayasuluk Kalesi, Bizans Su Kemerleri, Selçuk- Efes Kent Belleği Çalışması, Efes Alan Yönetimi Projesi gibi çalışmalardan bahsetti. Başkan Ülgür, “Somut olmayan mirasını koruyan, İzmir ile Ege ile Dünya ile bağlantıları güçlü bir kent oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Tarihi kentler Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise sözlerine, “İzmir’de buluşmak demek dünyada buluşmak demek. İzmir için konuşmak demek, dünya için konuşmak demek” diye başladı. Sözen, Akdeniz potasındaki ülkelerde yaşanan ekonomik çalkantıların İzmir’i sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri ile Akdeniz’in odak noktası olmaya aday kıldığını ifade ederek, “Bunun için ortak akıl, birlikte çalışma kültürü gerekiyor. Üniversiteler, yerel yönetimler, bürokrasi birlikte çalışabilmeli” dedi.

Yerel yönetimin önemine de vurgu yapan Sözen, yerel yönetimlerin tarihi ve kültürel varlıkları korumadaki önemine dikkat çekerek, “Yukarıdan bakmak alanda hatalara sebep oluyor. Bu nedenle alanda yaşayan yerel yönetimlerin fikrini almak lazım” diye konuştu.

"KÜLTÜRE DAYALI KALKINMA YOLUMUZ OLACAK"

Akdeniz çanağı ile ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz diyen İzmir Büyükşehir Belediye Aziz Kocaoğlu da, "Kültüre dayalı kalkınma yolumuz olacak. Dışarısı İzmir’i görüyor, izliyor. İzmir turizm de, hizmet sektöründe büyüyecek gelişecek. Ama kültür, sanat, tarih, ören yeri olmadan bu gerçekleştirilemez. Tarihi Kentler Birliği’nin destekleri ve bilinçli belediye başkanlarımızın uğraşları olmasa bu kentteki çok az tarihi eser açığa çıkar ve koruma altına alınır. Bu yüzden yerel yönetimler güçlendirilmeli. O zaman bunun alt yapısı gerçekleştirilmeli. İşte biz bugün burada bu amaçla bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Günümüzde kültürel mirasın yalnızca tarihsel zenginliğin bir kanıtı değil, aynı zamanda kalkınmaya yönelik önemli kaynaklardan birisi olarak değerlendirildiğini vurgulayan İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, “Ülkeler kültürel değerlerini ön plana çıkarmak ve ekonomik bir değere dönüştürmek üzere politikalar üretiyor. Ülke olarak bizimde böyle politikalara ihtiyacımız var. Bunun için öncelikle kültürel mirasımızı korumak ve yaşatmak zorundayız” dedi.

Toplantının ikinci oturumunda Tarihi Kentler Birliği üyesi olan diğer belediye başkanları yönetimindeki kente ait kültürel ve tarihi mirasları ve yapılan çalışmaları anlattı. Toplantının sona ermesi ile birlikte Selçuk Belediyesi eşliğinde ilçe gezilerek Tarihi Kentler Birliği'nin 2012 yılındaki son buluşması gerçekleşmiş oldu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler