YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım çalıştayında buğdayın geleceği ele alındı

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) tarafından düzenlenen ikinci tarım çalıştayında Çukurova'nın sembol ürünlerinden buğdayın geleceği...

Tarım çalıştayında buğdayın geleceği ele alındı

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) tarafından düzenlenen ikinci tarım çalıştayında Çukurova'nın sembol ürünlerinden buğdayın geleceği ele alındı. Çalıştay çiftçilerin katılımı ile Özel Ceyhan Burç İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleşti.

Burada bir konuşma yapan Kaymakam Gürbüz Karakuş, Çukurova tarımının sorunlarla dolu olduğunu belirterek, üniversitelerle üreticiler arasındaki kopukluğa dikkat çekti.

Üniversitelerde elde edilen bilgilerin sahaya yansımadığını üzülerek söylediğini anlatan Karakuş, ”Bu söyleyeceklerimden kesinlikle hocalarımız alınmasın, onlarla alakalı değil. Üniversitelerde çok sayıda kitaplar, tezler hazırlanıyor ve güzel şeyler de oluyor. Ama bu bilimsel çalışmalar zamanında veya gerektiği şekilde vatandaşa ve üreticilere yansıtılamıyor. Bu konuda bir sıkıntı var.” diye konuştu.

Herkesin kendisine ait meslekte çıtayı yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Karakuş, ”Bugün burada çok güzel konular ele alındı. Dernek yetkililerini tebrik ederim. Hocalarımız da çok faydalı bilgiler aktardı onlara da teşekkür ederim. Bu tür faaliyetler üniversiteler ve çiftçileri buluşturmuş oldu. Çiftçilerimiz tarımı bilimsel verilere göre yaptığı takdirde dünyanın en verimli tarım arazilerinde biri olan Ceyhan’da daha çok üretim yapacaklardır.” şeklinde konuştu.

ATADAN KALMA DEĞİL GERÇEKLERE GÖRE ÇİFTÇİLİK YAPILMALI

Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Celalettin Barutçular, atadan kalma yöntemlerden ziyade, gerçeklere göre çiftçilik yapılması gerektiğini söyledi.

Çukurova koşullarında genel olarak çiftçilerin buğday ekiminde tarlayı iyi hazırlamadıklarını anlatan Doç.Dr. Celalettin Barutçular, "Tarlamızı hazırlarken, iri tezek bulunmamasına dikkat edeceğiz. Tarlayı işlemesini tavında gerçekleştirmemiz lazım. Genelde bu koşullara göre ekim gerçekleştirmiyoruz. Yağışlar gelecek korkusundan tarlayı erken ekmek istiyoruz. Bazen de geç kalıyoruz ve yağışlara yakalanıyoruz. Sonra da toprağın tavının dışınca ıslak ıslak işleme yapıyoruz. Bu şekilde işlediğimizde ise tohum yatağı farklı bir yatak oluyor. Bunun sonucunda bitki sayımız istediğimiz sonucu vermiyor.” şeklinde konuştu.

Çukurova’da en önemli tarım ürünlerin başında buğdayın geldiği anlatan Barutçular, ”Buğday stratejik bir üründür. Ülkenin her yerinde yetişiyor. Çukurova ise dünyanın en verimli arazilerinde biridir. Ovadaki verimi arttırmak için gerçeklere ve bilimsel verilere göre üretim yapılması şart. Bunun için ise sürekli mühendisler kontrolü yaptırmamız gerekir. Biz Çukurova bölgesinde dönüme 450 ile 700 kilo arası verim elde edilecek projeler ortaya koymalıyız.” ifadesini kullandı.

FAZLA GÜBRE DAHA ÇOK ÜRÜN DEMEK DEĞİL

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bülent Erenoğlu ise dünyanın en verimli üç bölgesinden birinin Çukurova Bölgesi olduğunu söyledi.

Buğdayın gübrelemesinde dikkat edilecek hususları anlatan Erenoğlu, ”Toplumda genelde şöyle bir anlayış var. Fazla gübre kullanmak daha çok ürün olarak düşünülür. Hâlbuki böyle bir şey yok. Gübrenin en iyi seviyede kullanılması gerekir. Gübrelemenin yöntemi, gübrelemenin tipi ve uygulama zamanı hem verimi hem de kaliteyi önemli düzeyde etkiler. Hepimizin bildiği gibi önce taban gübresi kullanırız. Bunun ekim yöntemine göre, ya toprağa serperek, ya da mibzerle ekim yapılır. Burada amaç tohumun 5–6 santim yanına gelecek şekilde gübrelememizi yaparız. Bir de üst gübrelememiz var. Bu gübreleme iklimsel koşullara göre değişmekle beraber, buğdayın kardeşlenme döneminden sapa kalkmasındaki dönemine kadardır. Gübrelemeyi ise dağlık ve ovalarda farklı miktarda kullanmak gerekir. Bu yöntemlerle tarım yapıldığında verim kalite ve yüksek olur.”şeklinde konuştu.

Adana İl Tarım Müdürlüğünde uzman olarak görev yapan Efkan Aksal ise 2011 yılı itibari ile dünyadaki buğday üretimi 670 milyon ton olduğunu söyledi.

ARTAN NÜFUSU BESLEMEK İÇİN EKOSİSTEME ZARAR VERİLMEMELİ

Aksal, Türkiye’nin yılda 20 milyon ton üretimin gerçekleştiğini belirterek, bu rakamın yüzde 10 kısmının yani 2 milyon ton buğdayın da Çukurova bölgesinde üretildiğini kaydetti.

Aksal, “Nüfus sürekli artıyor. Bu artan nüfusu beslemek için tarımsal çevre ve ekosisteme zarar vermeden toprak ve sulama koşullarını iyileştirmeliyiz. Bunun yanında üretim materyallerini ve ürüne ortak olan hastalık ve zararlı etmenleri zarar seviyesini en alta indirerek üretimin artırılması gerekiyor.” dedi.

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yener Ural da, tarım çalıştayını yapmaktaki amacın Ceyhan çiftçisinin bilgi ve tecrübelerini bilim ve teknikle buluşturmak olduğunu söyledi.

Ural, bu faaliyetleri sürekli hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek, Adana bölgesinin en yakın zamanda tarıma dayalı sanayiye geçmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmaların ardından katılımcılara Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, İlçe Tarım Müdürü Amir Sarı VE CEYGİD Başkanı Yener Ural tarafından plaket verildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler