Eskişehir'in ve ülkenin ünlü protez uzmanı Niyazi Çapa, Hayvanları Koruma Derneği’nin (HAYKOD) himayesindeki bir taya protez bacak taktı.
HAYKOD Uluslararası Koordinatörü Gamze Erkök, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Papi" adı verilen bir yaşındaki tayın bacağının iki ay önce Bandırma’da bir tekme darbesiyle kırıldığını, bütün vücudunu iltihap sarması üzerine bir tarlaya terk edildiğini belirterek, "Gözünden akan yaşlara dayanamayan veteriner hekim Ulaş Bey, cesur bir kararla tayın bacağını keserek canını kurtarmış. Derneğimize bu haber intikal ettiğinde de hiç tereddüt etmeden, "Biz himayemize alırız" dedik. Bir atın 3 bacakla yaşamasının imkansızlığını, atı daha da zedelemeden nasıl Ankara’ya nakledebileceğimizi, sağlıklı bir atın dahi bakımının zor ve masraflı olma engellerini nasıl aşacağımızı kara kara düşünmeye başladık. Amerika’da ve Avrupa’da danıştığımız hekimler, 'Olmaz yaşatamazsınız. Protez takılması çok masraflıdır. En az 15 bin dolar tutar, bu masrafa değmez. O attan verim elde edilmez' dedi. Amerika’ya 40 yıl önce göçmüş Ermeni asıllı bir Türk vatandaşı olan, hayvan dostu, Türkiye aşığı, can dostum Herman Hıntiryan bana, “Hepimizin HAYKOD'a itimadının sebebi, Allah’ın yarattığı en günahsız, en mükemmel şaheser olan hayvanları koruyan, her engeli aşarak sonuna kadar yaşatan dernek olmasıdır. Bu hayvanın bizden başka hiç kimsesi yok. Biz bu canı koruyacağız, yaşatacağız. Bu mücadelede ben varım. Benim ülkemin halkı insaflıdır, imeceyi bilir. Bu at iyi ki Amerika’da doğmadı, Türkiye’de olması şanstır' dedi. Türkiye Jokey Kulübü hemen, 'Ben de mücadelenizde yanınızdayım. Nakliyesi bizden' dedi ve Papi Ankara’ya getirildi" diye konuştu.
Daha sonra bir kampanya başlattıklarını anlatan Erkök, “Ankara Valiliğinin itimadına dayalı açtığımız kampanyaya okul harçlığını yatıran çocuktan, mutfak harçlığını bağışlayan ev hanımına, otomotiv firması sahibinden emeklilere kadar herkes katıldı ancak yine de Amerika’daki protez firmasının talep ettiği 15 bin doları toplayamadık. O esnada Eskişehir’den Niyazi Çapa imdada yetişti. 'Bugüne kadar insanlara da hayvanlara da çok yürüteç, çok protez taktım. Benim bir hayrım da Papi’ye olsun, bir kuruş talep etmeden ben bu protezi yaparım. Amerika, Avrupa bizi örnek alsın, bir insaf merhamet dersi verelim, verimsiz de olsa bir can nasıl korunur, nasıl yaşatılır dünya aleme öğretelim' dedi ve hayvana kendi atölyesinde imal ettiği protez bacağı taktı. Bugün Papi’nin gözyaşları, işte böyle bir imece kültürü ile şimdilik dindi. Sürekli dönüp bakarak, burnuyla yoklayarak, yokluğunu hissettiği bacağının yerine takılan takma bacağıyla yürüyebilmesi bizleri mutluluk gözyaşlarına boğdu. Bundan sonrası bizler için çok zorlu bir dönem olacak. 30-35 yıllık hayatı boyunca her gün protezi çıkarılacak, pansumanı yapılacak, büyüdükçe protezi değiştirilecek, sürekli veteriner hekim kontrolünde olacak, yataklığı, arpası, samanı temin edilecek ama karşılığında her hayvanseverin korkulu rüyası olan, gündemdeki Hayvanları Koruma Kanunu'nun değiştirilmesiyle güçten düşen hayvanları bekleyen makus sonun uygulanmaması için Papi bir bayraktar olacak. Sizler de Papi nin ve bu durumdaki pek çok hayvanın yaşamasına katkıda bulunmak isterseniz, Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD) kampanya hesabı Garanti Bankası, Ankara, Bahçelievler Şb. Hesap No: 017-6297315 İban : TR15 0006 2000 0170 0006 2973 15 yardımda bulunabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz