YURTHABER

Ordu
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tezgahlarda Azalan Palamut, Kışa Hazırlanıyor

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle bu sezon tezgahlarda bolca yer alan palamut Karadeniz'den göç etmeye başlayınca, kış mevsiminde tüketilmesi için

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle bu sezon tezgahlarda bolca yer alan palamut Karadeniz'den göç etmeye başlayınca, kış mevsiminde tüketilmesi için tuzlanarak bidonlarda saklanıyor.

En çok tercih edilen balık çeşitlerinden olan palamut, bereketli geçen yeni sezonda ucuz fiyatıyla tüketicilerin gözdesi oldu. Balıkçılar, göç döneminin başlamasıyla tezgahlarda azalan palamudu kış mevsiminde tüketimi için salamura yapmaya başladı.

Balıkçı Sezer Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, palamudun tuzlanarak yapılan salamurasının tüketiciler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Balıkların denizlerdeki göçü nedeniyle palamudun azaldığını belirten Ceylan, "Kış mevsiminde tüketilmek için palamudun tuzlamasını yapıyoruz ve çok güzel oluyor. Karadeniz'de palamudun tuzlaması yaygın olarak yapılır" dedi.

Balık sezonunun başlamasıyla palamudun bolca satıldığını anlatan Ceylan, fiyatların uygun olduğu dönemde kasalarla palamut sattıklarını ve bu palamutların hem salamurasının yapıldığını hem de buzdolabının buzluk kısmında saklanıldığını ifade etti.

-Palamut salamurasının hazırlanışı-

Salamuranın, palamut üçe bölünerek hazırlandığını dile getiren Ceylan, şunları kaydetti:

"Daha sonra balığın içi temizlenir. Bu aşamadan sonra balık akşam vakti tatlı suya bırakılır. Sabah ise balık süzgece bırakılır. Öğlen saatlerinde suyu süzülen palamut bolca tuzlanır. Palamut tuzlu şekilde bir gün bekletilir. Daha sonra palamut bir sıra bidona dizilir ve ardından tuz koyulur. Bu sıralamaya uyularak bidon doldurulur. Tercihe göre limon ve defne yaprağı da eklenir. Az miktarda da sıvı yağ eklenirse güzel olur. Bu karışımda tuz, palamudun uzun süre kalmasını sağlayan maddedir. Bu karışım yaklaşık 2 ay sonra kıvamına gelir ve tüketilebilir."

Beş kiloluk bir bidonun 20 adet palamut aldığını vurgulayan Ceylan, palamudun ucuz olduğu dönemlerde salamurasının 50 liraya, pahalı olduğu dönemlerde ise 100 liraya satıldığını bildirdi.

Ceylan, palamudun salamurasının 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler