Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs, çözüm sürecine ilişkin, "Biz belki çok fazla yardımcı olamayız ama bu sürecin başarılı geçmesi bizi çok mutlu eder" dedi.
Abant Platformu, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Australian Intercultural Society işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Avustralya Diyalog Toplantısı'na katılan Biggs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana hedeflerinin iki ülke arasındaki birlikteliği sağlamak olduğunu vurguladı.
İki ülke arasındaki dostluğun 100 yıl öncesine dayandığına işaret eden Biggs, 1970'lerde 100 binlerce Türk'ün Avustralya'ya göç etmesiyle bu dostluğun temelinin atıldığın, toplantıda iki ülkenin ortak noktalarını gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.
Biggs, iki ülkenin devletlerarası ilişkisinin çok yakın ve başarılı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Mesela Afganistan'a yardım gönderiyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile birlikte güvenliği sağlıyoruz. Aynı zamanda G-20 ülkeleri arasındayız. İki ülke arasındaki birliktelik turizm alanında da gelişmiş durumda. Yılda 150 bin Avustralyalı turist Türkiye'yi ziyarete geliyor.
Avustralya'ya göç etmiş Türk ailelerinin iki ülke arasında gidip gelmeleri de oluyor. Türkiye ile aramızdaki ilişkimiz sıfırdan başlamıyor fakat yapılması gereken daha çok iş var. Çünkü Türkiye sokaklarında dolaştığım zaman hala Türkler bana, 'Avusturyalı mısın-' diye soruyorlar."
Biggs, Türkiye ile hediyelik eşya ve tekstil üzerine 1 milyar dolarlık alışveriş ticareti yaptıklarına dikkati çekti.
"Türkiye ile ekonomik bağlarımızın daha kuvvetli olmasını istiyoruz" diyen Biggs, "Şu anda Avustralya Türkiye'den kömür, hayvan ve otomotiv parçaları ithal ediyor. Türkiye şu anda ekonomisi başarılı giden bir ülke ve biliyorum ki Türkiye'den Avustralya'ya gelebilecek çok şey var" ifadesini kullandı.
-Çözüm süreci-
Çözüm sürecinin Türkiye için çok heyecan verici olduğunu anlatan Biggs, sözlerine şöyle devam etti:
"30 yılı aşkın süredir bir terör sorunu var. Bu çözülecek ve başarılacaksa Türkiye'nin bir dostu olan bizim için de çok güzel bir şey olur. Hele Türkiye'nin güneydoğusu için iyi olur. Çünkü güneydoğunun çok önemli bir potansiyeli var. Bu sorun bölgenin gelişmesini yıllardır engelliyordu. Biz belki çok fazla yardımcı olamayız ama bu sürecin başarılı geçmesi bizi çok mutlu eder."
Biggs, Türkiye'nin Ortadoğu ile coğrafi ve toplumsal bir bağı olduğuna dikkati çekerek, "Avrupa Birliği (AB) ile yakın çalışması, Ortadoğudaki problemlerin çözülmesi için önemlidir" dedi.
NATO üyesi olan Türkiye'nin, güçlü bir orduya sahip olduğunu ve Ortadoğuda kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olması gerektiğini vurgulayan Biggs, "Türkiye'nin Kuzey Afrikadan Ortadoğu ülkelerine kadar yapmış olduğu yardımlar ve çabaları şu ana kadar çok önemli bir rol oynadı" şeklinde konuştu.
Muhabir: Onur Orhan / Şengül Oymak
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz