YURTHABER

Aydın
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turunçgilde Unlu Bitle Mücadele Devam Ediyor

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından turunçgillerde görülen ‘Unlu Bit’ zararlısına karşı il...

Turunçgilde Unlu Bitle Mücadele Devam Ediyor

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından turunçgillerde görülen ‘Unlu Bit’ zararlısına karşı il genelinde mücadele çalışmaları devam ediyor.

Aydın’da yürütülen “Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)” projesi içinde yer alan Söke ilçesine bağlı Bağarası beldesindeki unlu bit zararlısı ile bulaşık 4 bahçede biyolojik mücadele çalışması yapıldı. Geçen yıl iki bahçede uygulanan ve başarılı olan bu mücadele bu yıl zararlı ile bulaşık olan dört bahçede uygulandı.

yapılan biyolojik çalışma hakkında bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Bu mücadelede unlu bit (PLanococus citri) zararlısıyla bulaşık bahçelere insektaryumda üretilmiş olan yararlı predatör böcek Cryptolamus montruzieri (Col.Coccinallidae) ile parazitoid arıcık Leptomastix dactilopi (Hym.Encyritidae) salımı ile yapılmıştır. Biyolojik mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanların 3 grup altında sınıflandırılabilir. Bunlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoitler (yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar) ve mikro organizmalardan (bakteriler, virusler, funguslar, nematodlar) oluşuyor. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığıda ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır. Biyolojik mücadele entegre mücadelenin programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler