YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargıtay Başkanı Alkan: “yargı Etiğinin Gündemde Tartışılması Önemli”

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, son günlerde yargı etiğinin gündemde olduğunu ve bunun bugün tartışılmasının önemli...

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, son günlerde yargı etiğinin gündemde olduğunu ve bunun bugün tartışılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’de Yargı İçin” konulu konferansa katıldı. Alkan, “Ülkemizde son zamanlarda sıkça etik konusu ve bu bağlamda yargı etiği konuşulmaktadır. Kısa bir süre önce Yargıtay, anayasa mahkemesi Danıştay ve HSYK’nın katkılarıyla Ankara’da yargı için konulu bir sempozyum düzenlendi. Önceleri ne kadar önemli olursa olsun bu konular gündeme gelmezdi. Kamuoyunun bu konunun önemini anlaması bizleri sevindirmektedir. Her meslek grubunda meslektaşların yapması veya yapmaması gereken davranışlarına vardır. Bu kurallarda meslek etiğini oluşturur. Hakim ve savcılık görevleri büyük bir özveri ister ve büyük bir sorumluluk getirir. Adaleti dağıtmakla görevli hakimlerimize büyük yetkiler verilmiştir. Bu yetkilerin amacı hukuku uygulayarak adaleti yerine getirebilmelerini sağlamaktır. İnsan haklarının korunması ve hukuk devletinin hayata geçirilmesinde adaletin iyi işlemesi zorunludur” dedi.

Hakim ve savcılık mesleğinin kömür ocağında beyaz önlükle çalışabilme becerisini gösterebilmeyi gerektirdiğini ifade eden Alkan, “En küçük lekeyi kaldıramayacak kadar temiz olmalıdır. Yargıdaki yaklaşık 12 bin civarında hakim ve savcının birisinin etik dışı bir davranışı yargıyı olumsuz etkileyerek yargıya olan güveni sarsabilir” diye konuştu.

Yargıtay 'ın iş yükünden de bahseden Alkan, "Yargıtay olarak hem hesap verilebilirlik hem de makul sürede yargılanma hakkı bağlamında en önemli sorun olan iş yükü ile ilgili son durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2011 yılında yapılan yasal ve anayasal değişiklikler sonucunda Yargıtay'ın kapasitesi güçlendirilmiştir. Daire sayımız 32'den 38'e, üye sayısı 240'dan 387'ye tetkik hakimi sayısı 450'den bin 7'ye personel sayısı bin 500'e çıkarılmıştır. Yapılan bu değişiklikler ve özverili çalışmalar sonucunda Yargıtay'da bekleyen dosya sayısında önemli ölçüde azalmalar olmuştur. 2012 Kasım ayı verilerine göre özellikle hukuk dairelerimizde bekleme süreleri oldukça azalmış, bazı dairelerde bir yılın hatta 8 ayın altına düşmüştür. Ceza dairelerinde bekleyen dosya sayısı çok fazla olduğundan ancak önümüzdeki iki yıl içinde makul bir bekleme süreci geçtikten sonra ceza dosyalarının da karara bağlanabileceğini söyleyebilirim. Yargıtay olarak bizim asıl hedefimiz bütün dünyaya örnek yüksek mahkeme haline gelmektir" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Yargıtay Başkanı'na üniversite öğrencileri çiçek ve plaket takdim etti. Alkan daha sonra basın mensuplarının 12 Eylül davası ve Şike dosyası hakkındaki sorularını cevapsız bıraktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler