YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargıtay, Bursa-doğanbey Konutlarında Son Sözü Söyledi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Osmangazi Belediye Başkanlığı...

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Osmangazi Belediye Başkanlığı arasında imzalanan “Bursa Osmangazi Kentsel Dönüşüm Protokolü ile inşa edilen “Doğanbey Konutları” ile ilgili davada Yargıtay, TOKİ lehine karar verdi. Bursa Tüketici Mahkemesi’nin TOKİ lehine verdiği kararına dönük temyiz itirazlarını reddeden Yargıtay, usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına oybirliği ile karar verdi.

“Bursa Osmangazi Kentsel Dönüşüm Protokolü” TOKİ, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Osmangazi Belediye Başkanlığı arasında 28 Aralık 2006’da imzalanmıştı. Protokol kapsamında 6 etapta 2 bin 729 konut inşa edildi. Proje kapsamında bazı hak sahipleri, kamuoyundaki yanlış yönlendirmeler nedeniyle TOKİ aleyhine çeşitli davalar açtı. TOKİ’yi zan altında bırakan bu faaliyetler, bir derneğe ait internet sitesi de kullanılarak hukuksal bir zafer kazanılmış havasında kamuoyuna yansıtıldı. Oysaki Bursa “Asliye, Sulh ve Tüketici” Mahkemelerinden TOKİ lehine kararlar çıkmıştı.

YARGITAY AŞAMASI TAMAMLANDI

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, Bursa 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Bursa Tüketici Mahkemesi’ne açılan davaların TOKİ lehine sonuçlanmasının ardından, Bursa Tüketici Mahkemesi’nin, “..taraflar arasında 4077 sayılı yasa kapsamında konut amaçlı taşınmaz satış sözleşmesi bulunmadığından uyuşmazlığın mahkememiz görevine girmediğinden dava dilekçesinin mahkememizin görevsizliği nedeniyle REDDİNE, davaya bakmaya Bursa Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli ve yetkili olduğu” şeklindeki benzer kararları davacılar tarafından temyize gönderildi. İtirazları inceleyen Yargıtay, temyiz itirazlarını reddederek yine TOKİ lehine karar verdi.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2012/28481 Esas ve 2013/1974 Karar sayılı ilamında; “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 31/01/2013 gününde oybirliği ile karar verildi” denildi.

Söz konusu hüküm gereğince dosyanın Yargıtay aşaması tamamlandı. Konunun Bursa Tüketici Mahkemesi’nin verdiği karar paralelinde davanın Tüketici Mahkemesi yerine Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar verildi. 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2011/605 Esas, 2012/97 Karar numaralı dava sonucu ile eşdeğer benzer davalarda “..taraflar arasında satış sözleşmesi olmadığı anlaşıldığından (pasif husumet yokluğu) husumet nedeniyle davanın usulden reddine” hükmü bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler