YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yoran Projesi İstanbul'da görücüye çıktı

Yoran Köyünde Koruma Amaçlı Belgeleme Çalışmaları Sergisi, İstanbul'da açıldı

Yoran Projesi İstanbul'da görücüye çıktı

Didim'de dünyaca ünlü Apollon Tapınağı'nın çevresinde bulunan ve ilçenin ilk yerleşim birimi olan Eskiköy'de tescilli 33 binada rölef, restorasyon ve restütisyon çalışması yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğrencileri, restorasyon projeleri çalışmasını tamamladı. Üniversitenin Restorasyon Bölümü Yüksek Lisans Öğrencileri ile öğretim üyelerinin 2011 yılının Eylül-Ekim aylarında Didim’e gelerek alanda çalışmalar ve daha sonrasında Eskiköy’de bulunan taş evlerin çizilen restorasyon projeleri, bedelsiz olarak Didim Belediyesi’ne teslim edildi. Böylece hem henüz kayıt altına alınmamış çok sayıda tescilli ve tescilsiz taş bina belgelenmiş oldu, hem de restorasyona hazır hale getirildi. Üniversite ile yapılan bu proje sayesinde vatandaş hiçbir ücret ödemeksizin evinin restorasyon projesine Didim Belediyesi KUDEB biriminden ulaşabilecek.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı ile Didim Belediyesi arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol çerçevesinde çalışmaları süren Eskiköy Projesi, tüm hızıyla ve yeni kazanımlarla devam ediyor. Didim Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile Didim’in ilk yerleşim yeri olan Eskiköy’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Yüksek Lisans Öğrencileri tarafından yapılan tüm mimari çizimler ve tarihi çevreye ilişkin çalışmalar, İstanbul’da Üniversitenin Mimarlık Fakültesi’nde sergilenmeye başlandı.

İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde "Yoran Köyü Geleneksel Yerleşim Dokusu ve Mimarisi Koruma Amaçlı Belgeleme Çalışması Sergisi" adı altında açılan serginin açılışına Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Soygeniş, YTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ve Didim Belediyesi KUDEB sorumlusu Başak Kamacı katıldı.

Yapılan mimari araştırma ve çizim çalışmaları ile adeta Eskiköy’ün tüm dokusunun röntgeni çekilirken, detaylı analizlere ve restorasyona ilişkin yeniden kullanıma ilişkin önerileri içeren projeler, ilgiyle izlendi. Sergi açılışında bir konuşma yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Soygeniş, Didim Belediyesi ile imzalanan bu protokol çerçevesinde yürütülen çalışmaların kendilerini çok mutlu ettiğini ve ortak çalışmaların devam etmesini temenni ettiklerini belirtti.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da titiz ve özverili çalışmalarından dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi’ne ve öğrencilerine teşekkürlerini ileterek, Eskiköy’deki taş ev dokusunun ve geleneksel yapısının korunmasında yapılan bu çalışmaların çok büyük bir adım olduğunu, Eskiköy’deki mülk sahibi vatandaşları da çok büyük bir maddi külfetten kurtardığını belirtti.

Kamacı, "Didim'de var olan ve özellikle restore edilecek olan evler, bilim insanları tarafından ilçemizde detaylı bir çalışma kapsamına girildi. İlk etapta 10 evin projesi yapıldı. Bu projeler ev sahiplerine belediyemiz tarafından ücretsiz olarak sunulacak" dedi.

Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan ise Didim’de çok keyifli bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve Eskiköy’deki taş evlerin muntazam bir taş işçiliğine ve mimari zenginliğe sahip olduğunu belirtti. Var olan bu mimari dokunun yıllarca Apollon Tapınağı ile birlikte yaşadığını ve bundan sonrasında da birbirine saygılı bir şekilde bir arada yaşatılması gerektiğini belirten Binan, zaman içinde evlerin çok tahrip olduğunu ifade ederek, geriye kalan dokunun korunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ve Didim Belediyesi KUDEB sorumlusu Başak Kamacı’nın da katıldığı sergi açılışı sonrası, Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve bölüm başkanı ile birlikte gelecek dönem projeleri üzerine bir değerlendirme gerçekleştirildi.

11 Aralık günü açılışı yapılan sergi 27 Aralık tarihine kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergilenmeye devam edecek. İstanbul’daki serginin ardından Didim’e getirilecek serginin, Eskiköy’de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Şapel yapısında sergilenmesi düşünülüyor. Serginin ve projenin bir devamı niteliğinde, yapılan tüm çalışmalar ve Eskiköy’e ilişkin veriler Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanacak kitapta toplanarak, kayıt altına alınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler