YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 bin dönüm çeltik alanı su altında

Meriç Nehri ve Gala Gölü'nün taşması nedeniyle Enez, İpsala ve Keşan'da 10 bin dönüm çeltik arazisi su altında kaldı

10 bin dönüm çeltik alanı su altında

Edirne’nin Enez ve İpsala ilçelerinde, geçtiğimiz hafta etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle Meriç Nehri’ni yatağından çıkaran ve seddelerin patlamasına neden olan taşkınlar, yaklaşık 10 bin dönümlük ekili ve ekime hazır olan çeltik arazisini sular altında bıraktı.

Geçtiğimiz hafta içinde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle su taşkınları meydana geldi. Özellikle Meriç nehri kenarında bulunan İpsala ve Enez ilçelerinde yaklaşık 10 bin dönüme yakın ekili ve ekime hazır olan çeltik arazisi ise, yoğun yağışlar nedeniyle sular altında kaldı.

TARLALARDAKİ SU YÜKSEKLİĞİ 1,5 METRE’Yİ GEÇTİ

1,5 metreye ulaşan su nedeniyle mağdur durumda kalan çeltik üreticileri zararın büyük olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl verilen düşük fiyatlar nedeniyle zor bir dönem geçiren çeltik üreticilerini, bu yıl da ekim döneminde etkili olan sağanak yağışlar etkiledi. Yağışlar nedeniyle çeltik ekimlerinde geciken üreticilerin bir çoğu ise mağdur durumda olduklarını söyledi.

ZARAR 3-4 MİLYON TL

Üreticiler, ekili alanlardaki suyun birkaç gün içinde boşaltılmaması durumunda çeltiğin zarar göreceğini ve veriminin düşeceğini söyledi.

Çeltik üreticileri, su taşkınları nedeniyle oluşan zararın yaklaşık 3-4 Milyon TL olduğunu, bu zararın suların 20 gün içinde çıkmaması durumunda ise daha da artacağını ve ekili alanlardan ürün alamayacaklarını belirtti.

GALA GÖLÜ DE TAŞTI

Yoğun yağış ve Meriç nehrinin taşması nedeniyle su altında kalan arazilere, ayrıca bu taşkın nedeniyle dolan ve taşan Milli Park Gala gölü de eklenince bir çok arazi de sular altında kaldı. Özellikle Enez İpsala yolunun sağ tarafında kalan bölümde yaklaşık 2 bin dönüm, ayrıca Gala Gölü Milli Parkı’nın Keşan bölümünde ise yaklaşık bin dönüm ekili çeltik arazisi sular altında kaldı.

Taşkınlar nedeniyle zarar gören gören çeltik üreticilerinden Hasan Yağan, ekili arazilerinin sular altında kaldığını ve suların 15-20 gün içinde çekilmemesi durumunda zararlarının daha da artacağını söyledi.

MERİÇ NEHRİ SEDDESİ’DE 150 METRELİK PATLAK

İnsan ve makine gücüyle suyun girmesini engellemeye çalıştıklarını ancak başarılı olmadıklarını belirten Yağan, “Şu an 20 yıl öncesinin teknolojisini kullanarak tarlaları işlemeye çalışıyoruz.

Şu anda bu bölgede 4 bin dönüm su altında. Suyun derinliği 1.5 metre. Meriç nehrindeki yırtık alanın büyüklüğü 150 m. Bu bölgede bu sorunların yaşanmasının nedeni DSİ’nin sedde yapmaması. İç sahada Meriç Nehri’nin kenarında sedde olmaması bunların yaşanmasına neden oluyor. 20 gündür insan gücüyle, makine gücüyle suyun taşması engellenmeye çalışıldı ama insan gücü, makine gücü buraya kadar, ne yaparsan yap sonuç ortada.” dedi.

25 GÜNLÜK ÇELTİKLER SU ALTINDA KALDI

Çeltiğin 25 gün önce ekildiğini ve şu an suyun altında kaldığını ifade ede Hasan Yağan, “Çeltik zaten suyun içinde duruyor ama nefes alamazsa, güneşi göremezse boğulup ölür. Bu suyun çok acil şekilde çıkması lazım ki çeltiğe zarar vermesin. Aksi takdirde, 15-20 günü aşan süreden sonra, muhakkak ki çeltiğe zarar verecek. Ekilmeyen arazilerde de tarlalara giremediğimizden dolayı ilkel şartlarda işçilik yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

İNSAN GÜCÜYLE EKİM YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR

Konuyla ilgili konuşan Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç de, kendisine ait yaklaşık bin dönüm ekili alanın sular altında kaldığını söyledi.

Meriç, şuan çeltik alanlarında 20 yıl öncesinin teknolojiyle yani insan gücüyle ekim yaptıklarını vurgulayarak, “Ekili alanlar su altında kaldı. Suyun çok acil şekilde çıkması lazım ki zarar vermesin. Aksi takdirde, 10 günü aşan süreden sonra, muhakkak ki bir zarar verecektir. Ekilmeyen arazilerde de tarlalara giremediğimizden dolayı ilkel şartlarda işçilik yapıyoruz. Normal yaptığımız işçilikte, belki 7-7,5 torba tohuma karşılık ortalama 700-750 kg. ürün alırken, bu sene beklentiler 500-600 gibi olacak. Çünkü tarlaları düzgün işleyemedik. Şu anda son teknoloji aletlere sahip olmamıza rağmen, 20-25 yıl öncesindeki yani insan gücüyle tarlalarımız ekmeye çalışıyoruz.” dedi.

UÇAKLA İLAÇLAMA ŞART OLDU

Mehmet Emin Meriç, yaşanan su taşkınlarından sonra, suyun çekilmesini beklediklerini, su seviyesinin azalmasıyla birlikte de ekimin daha hızlanacağını, ancak geç kalınması nedeniyle uçakla havadan ilaçlamanın şart olduğunu kaydetti.

Meriç, bu konuda siyasilerden destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler