YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağaçtan Düştü, Makine İcat Etti

Muğla Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’nde Makine Alan Teknoloji şefi olarak görev yapan 32 yıllık eğitimci,...

Ağaçtan Düştü, Makine İcat Etti

Muğla Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’nde Makine Alan Teknoloji şefi olarak görev yapan 32 yıllık eğitimci, geçirdiği kaza sonrası belinin kırılması ile hasta taşıma sedyesindeki zorlukları yaşamasının ardından bu zorlukları başkalarının yaşamaması için hasta kaldırma ve taşıma makinesi yaptı.

Emin Necat Doğan, iki yıl önce yaşadığı kaz sonrası beli kırıldı. 112 Acil Servis ekipleri tarafından ambulans ile hastaneye kaldırılan Doğan, sedyede taşınırken, kırılan beli nedeniyle acı çekti. Sedyeden acil servise taşınırken ve ardından yine sedyeden odaya taşınırken yaşadığı zorlukları başkalarının yaşamaması için okulun atölyesinde yeni bir araç tasarımı üzerinde 6 ay boyunca çalıştı. Hastaların daha rahat bir şekilde taşınmasını sağlamak için tasarladığım hasta taşıma ve kaldırma makinesini tamamladıktan sonra 21 Aralık 2011 tarihinde patentini aldı. Şu anda deneme çalışmaları devam ediyor.

KOSGEB, AR-GE İnovasyon Projesi’nden destek aldığını söyleyen Doğan, “2 yıl önce incir ağacından düşerek belimi kırdım. Sedye ile hastanede taşınırken büyük zorluklar çektim. Benim çektiğim zorlukları başka hastaların çekmemesi için yeni bir makine yapmak ihtiyacı ortaya çıktı. 2 yıl boyunca üzerinde çalıştığım bu makineyi yaptım. Makineni patentini de adım. KOSGEP’ten yaklaşık 40 bin TL destek aldım. Seri üretime geçildiği zaman makinenin maliyeti yaklaşık 3 bin TL’ye malolacak. Makine akümülatörle çalışıyor. Bir yerden elektrik almak için fiş, priz arama ihtiyacı duymuyoruz. Akümülatör kendisi elektrik depoladığı için sistemimizde kullanmış olduğumuz hidrolik motor, hidrolik motor da hidrolik silindiri basınçlı yağ göndererek makine rahat bir şekilde çalışıyor. Makine çelikten yapılmış olup 2 parçadan meydana geliyor. Alt parçası makinanın gövdesini taşımakta, üst parçası ise hastayı yatar pozisyondayken kaldırıp ameliyathaneye, röntgene, hasta yoğun bakımda ise, altı kirlendiğinde hastanın yatağının değiştirilmesi için hasta yatıyor pozisyonda kaldırıp yatağını değiştirip tekrar hastayı yatağına yatırabiliyoruz. Projeyi tanıtmak için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi ile irtibata geçtim. Bu makineyi alabileceklerini söylediler. Muğla dışından da Konya’dan ve İstanbul’dan makineyi görmek için benimle irtibata geçen şirket sahipleri var. Amacım, bu makinenin seri olarak üretilip tüm hastanelerde hasta bakıcıların ve hastaların hizmete sunulması. Hastaların canı yanmayacak, hem de bunu yatağına koyup kaldırmak zorunda kalan hasta bakıcı hemşireler rahat çalışabilecekler” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler