YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitlisli Kadınlar Çamuru Sanata Dönüştürüyor

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı ve Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldelerinde yaşayan kadınlar, uzun yıllardır...

Bitlisli Kadınlar Çamuru Sanata Dönüştürüyor

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı ve Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldelerinde yaşayan kadınlar, uzun yıllardır çamurdan yaptıkları çanak, çömlek ve tandırlarla, hem evlerinin geçimini sağlıyor, hem de çamuru sanata dönüştürüyor.

Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesinde yaşayan kadınlar, topraktan yaptıkları vazo, çaydanlık, küp, testi, kül tablası, çanak ve çömlek gibi ürünlerle hem el sanatının yaşamasını sağlıyor, hem evlerinin geçimlerini sağlıyor. Toprağı çamura dönüştürdükten sonra çanak, çömlek ve tandır, vazo gibi ürünler yaptıklarını anlatan Suzan Yalı, çamurdan yaptıkları çeşitli ürünlerle evlerinin geçimini sağladıklarını ifade etti. Beldede yüzyıllardan bu yana kadınların ellerinin kil ve çamurlu olduğunu kaydeden Yalı, bir önceki kuşaktan öğrendikleri bilgileri yeni kuşak temsilcilerine aktardıklarını belirtti. Yalı, şöyle devam etti:

"Kız çocuklarımız anneleriyle beraber çamurdan tandır yapmayı öğreniyor. Beldede yaşayan her kadın, bu sanatı çok küçük yaşta öğrenir. Bu sanat, anneler tarafından kız çocuklarına öğretilerek yaşıyor.'

Beldenin Muş Ovası'na uzanan dağın her eteğinde yoğun toprak birikintisi bulunduğunu kaydeden Yalı, dağlardan getirdikleri toprakla yüzyıllardır çanak, çömlek, tandır ürettiklerini kaydetti.

Aynı beldede tandır yaparak evinin geçimini sağlayan Zeynep Eker ise eskiden daha çok çömlek, çanak, yayık ve güveçlik kaplar kaptıklarını, şimdilerde ise daha çok tandır yaptıklarını söyledi. Tandırı özel bir toprakla imal ettiklerini, toprağın ise çeşitli işlemlerden geçtiğini anlatan Eker, ürünlerin erkekler tarafından pazarlandığını, tandırcılığın beldede kamyonculuğu da başlı başına bir sektör haline getirdiğini söyledi. Tandırların beldeye gelinerek alınması halinde 20 liraya satıldığını, kamyonlara yüklenip nakledilmeleri halinde tandır fiyatlarının 60 ile 80 liraya kadar çıkabildiğini belirten Eker, beldedeki kadınların tamamına yakınının toprakla uğraştığını belirtti.

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde ise 47 yıldır yaptığı çanak ve çömleklerle 7 çocuğundan 5'ini üniversiteden mezun ederek, örnek bir hayat mücadelesi sergileyen 66 yaşındaki Semiha Yaman ise, toprağa hayat veren isimlerden sadece birisi. Semiha Yaman," Ailemin geçimi ve çocuklarımın okul masraflarını karşılamak için bu işi yapıyorum. 46 yıldır topraktan çok sayıda eşya ürettim. Ürünlerimizin tanesini 5 ile 15 TL arasında satıyorum. Vatandaşlardan özel siparişler de geliyor" diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler