YURTHABER

Nevşehir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Derinkuyu’da Kuru Fasulye Patatese Alternatif Oldu

Nevşehir’in patates üretim merkezi konumundaki Derinkuyu ilçesinde alternatif ürün kapsamında ekimi yapılan kuru fasulyeden iyi...

Derinkuyu’da Kuru Fasulye Patatese Alternatif Oldu

Nevşehir’in patates üretim merkezi konumundaki Derinkuyu ilçesinde alternatif ürün kapsamında ekimi yapılan kuru fasulyeden iyi verim alındı. İlçede 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda başlayan kuru fasulye ekimi, 19 bin 128 dekara ulaştı.

Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, 2001 yılında patates üretim alanlarında patates siğili denen ve yumrularda kalite ve yemeklik vasfını düşüren ve mücadelesi oldukça zor olan bir hastalık ortaya çıktığını hatırlattı.

Hastalıkla mücadele amacıyla Bakanlık ve taşra teşkilatı olarak patates siğili görülen alanlarda değişik yöntemler uygulamaya başladıklarını belirten Yılmaz, bu mücadele yöntemleri arasında tarla bitkileri ekiliş alanlarında yumrulu bitkiler haricinde patatese alternatif , kuru fasulye, havuç, çilek, domates ve meyvecilik üretimlerinin geldiğini kaydetti.

Yılmaz, alternatif ürün arayışları neticesinde Nevşehir Valiliği ve Derinkuyu Kaymakamlığı’nın desteğiyle İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce deneme amacıyla Derinkuyu ilçesinde 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda 3 çeşit ile kuru fasulye üretimine başlandığını söyledi. Yılmaz, 2005 yılı sonunda bin 314 dekar ekiliş alanı ile ortalama dekardan 450- 600 kilogram ürün elde edildiğini de ifade etti.

Aradan geçen 6 yıl sonunda 2011 yılı itibariyle ilçede Kuru fasulye üretiminin Merkez ilçe başta olmak üzere; Yazıhüyük, Suvermez, Kasabası, Çakıllı, Til, Güneyce, Özlüce, Kuyulutatlar ve Doğala köylerine de kaydığını ifade eden Yılmaz, “Üretim alanı 19 bin 128 dekar ve verim 400-550 kilograma ulaşmıştır. Bölgede 2005-2011 yılları arasında kuru fasulye üretiminde yaklaşık 15 kat civarında bir artış kaydedilmiştir. Ayrıca, patatese alternatif olarak münavebeye sokulan kuru fasulye patatese nazaran daha az bir sulama ile üretilmekte, kendisi toprağı azotça zenginleştirdiğinden kendisinden sonra gelen bitkiye daha iyi bir toprak yapısı ve ortamı sağlamaktadır. İleriki dönemlerde de alternatif ürün çalışmalarına ve üreticilerin desteklenmesine devam edilecektir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler