YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğu ve Güneydoğu’nun maden potansiyeli masaya yatırıldı

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin maden potansiyeli, Dicle Üniversitesi (DÜ)’nde düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Üniversitenin Kongre...

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin maden potansiyeli, Dicle Üniversitesi (DÜ)’nde düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Üniversitenin Kongre Merkezi’nde düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Maden Potansiyeli ve Sektörel Sorunları paneli, üniversite ile Güneydoğum Derneği tarafından yapıldı. Panele Diyarbakır Milletvekili Süleyman Hamzaoğulları, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, İTÜ Maden Fakültesi - Yurt Madencilik Geliştirme Vakfı Başkanı Prof Dr. Güven Ünal, ve MTA Diyarbakır Bölge Müdürü Ekrem Tosun’un yanı sıra akademisyenler ile diğer davetliler katıldı.

Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, panelin açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin sorunlarına çözüm arayışları içerisinde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Ardından kürsüye gelen Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, dünya ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeylerinde, madenlerin kullanımının net bir rolü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemiz için madenlerimiz önemli bir zenginliğimiz tabi bu değerlerin yeraltında kaldıkları sürece bize herhangi bir katkı sunması söz konusu değil. Muhakkak ki biz geçmişimizden aldığımız bu mirası en iyi şekilde geleceğe devretmek noktasındayız. Tüm bu kaynaklarımızı rantabl bir şekilde kullanarak ve en iyi şekilde işleterek ekonominin ve sanayinin hizmetine sunmak durumundayız. Ben gözlemliyorum ki doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerimizde önemli yer altı kaynaklarına sahibiz ama maalesef şuan için bunu yeteri kadar değerlendirebildiğimizi söylemek zor."

Diyarbakır’ın petrolün yanı sıra mermer yataklarının da yer altı zenginlikleri açısından çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Vali Toprak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem kalite hem de rezerv olarak önemli bir mermer üretim potansiyelimiz var. Tüm bunların yanı sıra krom ve manganez gibi kaynaklara da sahip olduğumuzu biliyoruz. Gerek metalik gerekse metalik olmayan yer altı zenginliklerimizin çok iyi bir şekilde tespit edilip, işletilerek, istihdama, üretime ve ülke ekonomisine kazandırılması için çalışıyoruz. Ben bu konuda uzman bir kişi değilim ama önemli olanın bu gibi ülke zenginliklerimizi iyi bir şekilde tespit edip vatandaşlarımızın yararına çalıştırmak olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu konudaki faaliyetlerimizi daha da hızlandırmak mecburiyetindeyiz. Ekonomik anlamda gelişmiş olan ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin bu kalkınmışlık seviyelerine başta kömür ve petrol olmak üzere demir ve çelik gibi yer altı zenginliklerini etkin bir şekilde kullanarak geldiklerini biliyoruz.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler