YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Güler: Geniz eti çocukların okul başarısını olumsuz etkiliyor

Çocuklarda ihmal edilen geniz eti probleminin sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok...

Çocuklarda ihmal edilen geniz eti probleminin sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok sorunu beraberinde getirdiği belirtildi.
Her insanda bulunan geniz etinin çocuklarda bazen önemli bir sağlık sorunu haline gelebileceğine dikkat çeken uzmanlar, 6 aylıktan 10 yaşına kadar çocukları etkileyebilen geniz etinin bademcikler gibi bir lenf dokusu üyesi olduğa vurgu yaptı.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Güler, geniz etinin vücudu, burun ve ağız yoluyla giren zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan sistemlerden birisi olduğuna işaret etti.
Sık sık üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren çocukların geniz eti rahatsızlığı bulunabileceğine vurgu yapan Dr. Ziya Güler, “Eğer bir çocuk sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, çok sık nezle oluyorsa, bademcikleri sık hastalanıyorsa veya alerjik bir bünyesi varsa geniz etinin büyümesi doğaldır. Geniz eti büyüdüğü zaman hava yolunu tıkar ve çocuk rahat nefes alamaz. Bu durum burun içi fizyolojisini ve mekanizmalarını bozar. Geniz eti büyümesi çocukları rahatsız etmesinin dışında bazı hastalıkları da tetikler. Geniz eti; çocuklarda horlama, ağızdan su gelmesi ve ağzı açık uyumaya neden olur. Horlama aynı büyüklerdeki gibidir. Ancak geniz eti alındığı zaman horlama ortadan kalkar." dedi.
Geniz etinin kulaklarda işitme kaybına da neden olduğunu aktaran Dr. Güler, şöyle devam etti: "Çok dikkatli olunmaz, fark edilmez ve tedavide geç kalınırsa çocuklarda yüz kemiklerinde gelişim bozuklularına yol açar, damak kemiği bombeleşir, burun kemiği çöker. Geri dönüşü olmadığı için ihmal edilmemesi gerekir. Geniz eti büyümüş olan çocuklarda iştah arttığından kilo problemi olur. Gece boyuca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamazlar ve ertesi gün huzursuz olurlar. Huzursuzlukları okulda başarısızlığa neden olabilir. Bu çocuklarda konuşma problemleri ve idrar kaçırma da olabilir. Eğer 7-8 yaşına kadar tedavi olunmazsa sinüzit riski ortaya çıkar.”
Geniz etinin orta kulak iltihabına neden olduğuna değinen Güler, genizde var olan koruyucu dokuların büyümesinden dolayı, mikropların tutunup çoğalabileceğini ve çevre organlarda enfeksiyona sebep olacağını aktardı.
Güler, mikrobun gönderildiği organlardan birisinin de orta kulak olduğunu belirterek bu nedenle geniz eti olan veya geniz eti büyümüş çocuklarda orta kulak iltihabının sıklıkla ortaya çıktığını söyledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler