İstanbul'un her köşesinde farklı bir duyunuza hitap edecek bir güzellikle karşılaşmanız mümkün. Kapalıçarşı'nın kokusu, Boğaz'ın manzarası ve esintisi, sokak lezzetlerinin eşsizliği... ve her an her yerde kulağınıza çalınan farklı bir melodi.
Şüphesiz ki İstanbul'u eşsiz kılan özelliklerinden biri sadece başkent olarak hizmet ettiği devletler değil. Taşı toprağı altın olmasa bile her taşın altından tarih çıktığı bir gerçek. Marmaray şantiyesiyle ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar İstanbul'da bilinen yerleşik hayatın bundan yaklaşık 8 bin 500 yıl önce başladığına işaret ediyor. Bu da İstanbul'u dünyanın en eski şehirlerinden biri yapıyor.
Sadece tek bir cadde üzerinde aralarında 5'er dakikalık yürüme mesafesi bulunan bir ortodoks, bir katolik kilisesi, bir sinagog ve tarihi bir Osmanlı camisi ancak İstanbul'da bulunabilir herhalde.
Dünyada zaten eşi benzeri yok. Bu nedenle fazla söze gerek yok.
Sadece Sultanahmet, Beyoğlu veya Eminönü gibi turistik semtlerde değil İstanbul'un her yerinde, her gün, dünyanın her yerinden turistlere rastlamak mümkün.
Zildjian, İstanbul Agop ve İstanbul Mehmet markası davul zillerinin tamamı İstanbul çıkışlı. Aslına bakılırsa İstanbul Agop ve İstanbul Mehmet markaları zil ustası Zilciyan ailesine özgü formülü devam ettiren, Mikail Zilciyan'ın çırakları Agop Tomurcuk ve Mehmet Tamdeğer'in kurdukları İstanbul markasından ortaya çıkıyor. Marka, Agop Tomurcuk'un ölümünden sonra oğullarının şirketin kendi haklarını ayrı devam ettirmek istemesi üzerine İstanbul Mehmet ve İstanbul Agop olarak ikiye ayrılıyor.
Özellikle İstiklal Caddesi'nde insanları karşılayan sıcak sokak performansları İstanbul'un bir dünya başkenti olduğunun kanıtı. Sokak performansçılarının önemli bir bölümü yurtdışından geliyor. Bu durumİstanbul'un kendi sokak festivalinin de doğmasına neden olmuştur diye tahmin ediyoruz. Bununla birlikte İKSV'nin Caz Festivali kapsamında düzenlediği Tünel Şenlikleri de Caz Festivali'nin en keyifli bölümlerinden biri desek yanlış olmaz.
Marcus Miller, Anathema, Jay Jay Johansson ve Muse, Türkiye seyircisi ve İstanbul havası bir kez yetmemiş müzisyenlerin sadece minnacık bir kısmı.
İKSV tarafından düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali'nin bu seneki teması Kültürel Manzaralar. 31 Mayıs'ta başlayan festival 29 Haziran'a kadar devam ediyor. Sanat yaşamı boyunca kendini onlarca kez kanıtlamış mizisyenlerden gelecek vaat eden genç sanatçılara kadar dünyanın dört bir yanından klasik müzik sanatçısını İstanbul'da buluşuyor.
43. İstanbul Müzik Festivali hakkında detaylı bilgi için *.