YURTHABER

Giresun
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Giresun'da, fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığı uyarısı

Giresun'da, üreticiler fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığına karşı uyarıldı.

Giresun'da, üreticiler fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığına karşı uyarıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde yörede ısı değerlerindeki anormal değişiklikler nedeniyle fındık bahçelerinde bakteriyel yanıklık hastalığının artış gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, hastalığın, yapraklar üzerindeki yaralar ve açık gözeneklerden giren bakteriler nedeniyle meydana geldiği, yağmur, rüzgar ve budama aletiyle yayıldığı vurgulandı.

Hastalığa karşı kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemi uygulanabileceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır. Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında, tekniğine uygun yapılmalıdır. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır. Hastalıkla bulaşık olan dallar kesilip imha edilmelidir. Budama sırasında bir ocaktan diğerine geçerken budama aletleri sık sık dezenfekte edilmelidir. Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise birinci ilaçlama sonbahar yağışları başlamadan önce, ikinci ilaçlama sonbahar sonlarında yaprakların yüzde 75'inin döküldüğü devrede, üçüncü ilaçlama ise ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede yapılmalıdır. İlaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler