NASA (Ulusal Hacaılık ve Uzay Dairesi) görevlisi bilim insanları tarafından yapılan araştırma son 20 yıllık uydu görüntüleri incelendiğinde küresel sıcaklıkların rekor seviyeye ulaştığını gösterdi. Nature Water dergisinde yayımlanan araştırmada iklim krizine bağlı olarak kuraklık ve sel felaketlerinin artacağı ifade edildi.
Yamaç üzerinde yer alan kar kütleleri, bulunduğu araziye zarar vererek çığ erozyonuna neden olur. Yeni yağmış olan karlarla birleşen kar kütleleri, yamaç üzerinden aşağı yönde hareket etmeye başlar. Böylelikle çığ erozyonu meydana gelir. Çığ erozyonu en çok nerelerde görülür, neden olan faktörler nelerdir?
Doğal afetler arasında doğanın tahrip olmasına yol açma etkisi en fazla afetlerden bir tanesi de yanardağ patlamasıdır. Geçmiş yıllarda can ve mal kaybına yol açan büyük yanardağ patlamaları yaşanmıştır. Ülkemizde 18 adat yanardağ oluşumu bulunmaktadır. Yanardağ patlaması nedir, ne zaman ve nasıl oluşur?
Heyelan, toprak ile kayaların kayması sonucunda meydana gelir. En çok görülen doğal afetlerden biridir. Toprak ve kaya kütlelerinin yamaç aşağı hareketiyle meydana gelen heyelan, insan yaşamını tehdit eden olaylar arasında yer alır. Bu nedenle heyelana neden olan faktörler hakkında bilgi sahibi olmak ve önlem almak önemlidir. Heyelandan korunmak için ne yapmak gerekir? Heyelanı oluşturan faktörler nelerdir?
Yer çekimi erozyonu; kütle hareketleriyle bağlantılı şekilde ortaya çıkan bir doğa olayıdır. Kütleler yer çekiminden kuvvet alarak yamaç aşağıya hareket etmeye başlar ve erozyona sebep olur. Olayın gerçekleşme süreci boyunca kütleler büyüyerek hareketini devam ettirir. Bu doğa olayı, ölümle sonuçlanan can kayıplarına neden olabilir. Yer çekimi erozyonu neden olur, önlemek mümkün müdür?
Tsunami; deniz ve okyanusların dibinde gerçekleşen volkan patlaması, deprem gibi doğal afetlerin sonucunda oluşur. Sismik deniz dalgası şeklinde ifade edilen tsunami sonucunda; deniz ve okyanuslardaki enerji ortaya çıkar. Yıkıcı etkileri büyüktür. Doğal afetler arasında can ve mal kaybına en çok sebep olan afetlerden bir tanesi olarak görülür. Tsunami neden olur, hangi olaylar sonucu meydana gelir?
Tsunami; deniz, büyük göl ve okyanuslarda yaşanan volkanik patlama, deprem gibi olaylara bağlı olarak gelişir. Doğa olayları sonucunda enerji açığa çıkar. Meydana gelen enerji suya geçerek büyük dalgaları oluşturur. Oluşan dalgalar güçlü şekilde kıyıya gelerek büyük tahribata yol açar. Tsunami dalgalarının özellikleri nelerdir?
Heyelan; yeryüzünde meydana gelen ve büyük tahribatlara yol açan doğal afetlerdendir. Toprak kayması olarak da isimlendirilir. Heyelan ülkemizde, engebenin ve yükseltinin çok olduğu Karadeniz Bölgesi’nde daha çok görülür. Heyelan görülen bölgelerin özellikleri nelerdir?
Erozyon; şiddet rüzgarlar ve akarsuların etkisiyle meydana gelen bir doğa olayıdır. Rüzgâr ve akarsuların toprağı aşındırmasıyla ortaya çıkar. Toprak kayıplarının yaşanmasından dolayı yıkıcı doğa olayları arasında gösterilir. Erozyona karşı tedbirler alınmadığı takdirde ciddi anlamda can ve mal kaybı yaşanması muhtemeldir.
Erozyon; rüzgâr, yağmur vb. faktörlerden kaynaklı olarak toprağın taşınmasıyla oluşur. Heyelan; sel ve şiddetli yağışlarda toprağın tümden kaymasıyla meydana gelir. Erozyon ve heyelan birbirinden farklı olaylardır. Erozyon ve heyelan farkı, iki doğa olayının oluşumlarından kaynaklanmaktadır.
Erozyon; rüzgâr, akarsu ve sel sularının etkisiyle toprağın başka alanlara taşınmasıyla oluşur. Etkileri nedeniyle önemli doğa olayları arasında yer alan erozyon, Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülür. Erozyonu oluşturan etkenler nelerdir? Erozyon en çok hangi bölgede görülür?
Heyelan, dünyada en sık rastlanan doğal afetlerden biridir. Özellikle eğimli alanlar, heyelan için büyük risk taşır. Alınacak bazı güvenlik önlemleri ile heyelanın vereceği can ve mal kaybına engel olmak mümkündür. Heyelan nedir, nasıl olur? Heyelan nedenleri ve sonuçları nelerdir?
Kasırga, en tehlikeli doğal afetlerden biridir. Her yıl binlerce kişi kasırga yüzünden hayatını kaybeder. Bu nedenle kasırganın ne olduğu, nasıl oluştuğu çokça merak edilir. Kasırga nedir, ne zaman ve nasıl oluşur?
Valiliklere gönderilen uyarı yazısında yoğun kar yağışı görülen bölgelerde havaların ısınmasıyla oluşabilecek sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ olaylarına karşı tedbirli olunması istendi
İnsanların korktukları şeyler gün geçtikçe yaşanılanlar sebebiyle çeşitlenip artıyor. Pandemi sürecinde artan vaka sayıları nedeniyle birlikte insanların kaygıları ve korkuları da artış gösterdi. Yapılan araştırmada insanlar korkuları soruldu. Verilen yanıtlar göre toplumun yarısından fazlası sevdiklerini kaybetmekten korkuyor.
Karadeniz'de doğal afetlerde zarar gören çiftçilere 50 milyon lira ödeme yapıldı
– İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Karagüzel: – "Örneğin deprem oluyor, heyelanı tetikliyor. Heyelan, dereyi kapatıyor, arkasında su birikiyor, sonra o biriken su patlıyor ve sele dönüşüyor. Taşkın oluyor ve ölümlerin yaşanmasına kadar gidiyor. İşte bu doğa olayları afete dönüşmeden önlemlerimizi almalıyız"
Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, "Küresel iklim değişikliğinin önüne geçilmezse doğal afetlerle yaşamak durumundayız. Bu nedenle tedbirlerimizi alalım" diye konuştu.
Hitit Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığında görevli mühendisler ve teknikerlerin kurduğu "Yenilikçi Memurlar Takımı"nın geliştirdiği "Çok Amaçlı Doğal Afet Çantası", GPS ile konum bilgisi paylaşıyor, siren, uyarıcı ışık düzeneği ile depremzedeye ulaşılmasını kolaylaştırıyor - Proje sorumlusu makine mühendisi Engin Şanlı: - "Yüzde 90 öz kaynakla prototipini ürettiğimiz çok amaçlı afet çantası, deprem gibi doğal afet anında enkaz altında kalanların, bir an önce bulundukları yerden kurtarılmasını ve ilk yardımın ulaştırılmasını sağlayacak özellik sunuyor"
Doğa severlere doğada özgürce hareket edebilmeleri ve konforlu bir deneyim yaşamaları için birbirinden kullanışlı ürünleri listeledik.
Aras Kargo, Ege Orman Vakfı ile iş birliğine imza atarak, 16 bin çalışanı adına 16 bin adet fidan bağışında bulundu.
"Küresel iklim değişikliği sel ve kuraklık gibi doğal afetlerin görülme sıklığını artırıyor"
Çiftçinin doğal afetlerden korunması amacıyla oluşturulan Tarım Sigortaları Havuzu'ndan geçen yıl üreticilere 1,3 milyar liralık hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirildi.
Avustralya’da sel felaketi nedeniyle ev, tarım arazileri ve yolların sular altında kalması sonucu doğal afet ilan edildi.
Birleşmiş Milletler (BM), olağanüstü hava olayları ve doğal afetlerde son 20 yılda hızlı bir artış gözlendiğini ve 4,2 milyar kişiyi etkileyen bu afetlerin küresel ekonomide yaklaşık 3 trilyon dolar kayba neden olduğunu bildirdi.
Hindistan'ın Bihar eyaletinde gök gürültülü sağanak sırasında yıldırım isabet eden en az 16 kişinin öldüğü bildirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: - "SMS/JRT altyapısı ülke geneline kısa sürede acil durum SMS'i gönderebilecek seviyeye çıktı ve tüm bunlarla birlikte hücresel yayın teknolojisini de içine alan Ulusal Mobil Uyarı Sistemi (UYARSİS) çalışmalarını başlattık, yapacağımız son bir düzenlemeyle devreye alacağız" - "Salgın sertifikasını alan havalimanlarımızı ve yaptığımız çalışmaları, salgından etkilenen diğer ülkelerle de paylaşarak havalimanlarımızda ve uçaklarımızda Kovid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerin alındığını belgeliyoruz"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl içinde meydana gelen doğal afetlerin 57 ilde 163 bin 850 üreticiye ait 4,3 milyon dekarın üzerinde tarımsal alanı etkilediğini ve tarım sigortaları kapsamında üreticilere 780 milyon lira hasar tazminatı ödeneceğini bildirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılımcıları tarafından Afet Hasar Tespit Programı geliştirildi
Yeni Zelanda'nın kuzeyindeki Whakaari (Beyaz Ada) Yanardağı'nda geçtiğimiz hafta başında büyük bir patlama meydana geldi. Bu afet sırasında orada bulunan yeni evli bir çiftin başına gelenler ise yürekleri dağladı.
Endonezya'da doğal afetler 11 ayda 462 can aldı
Hafta sonundan bu yana devam eden aşırı yağışların yol açtığı afet ve kazalarda ölü sayısı 22’ye yükseldi
Hindistan'da aşırı yağışlarda 5 kişi yaşamını yitirdi
İtalya genelini etkisi altına alan yağışlı hava nedeniyle kanallarıyla bilinen Venedik kentinde su seviyesi gece saatlerinde 187 santimetreye kadar yükseldi - Venedik yakınlarındaki Pellestrina’da 2 kişi öldü
Bangladeş ve Hindistan'daki Bulbul Kasırgası'nda 14 kişi öldü
Japonya'daki insanlar inanılmaz mor gökyüzünü paylaşmıştı ama hayranlık duyulan bu manzara aslında büyük bir tayfunun işaretiydi! İşte detaylar...
Türk Kızılay Muğla Şube Başkanı Yusuf Kayacık: - "Afete en hazır kurum Kızılay. 3 bin 500 kişiye 72 saat içinde çadırlarımızı kurup barınma imkanı sağlayacak potansiyele sahibiz"
Türk Kızılay Muğla Şube Başkanı Yusuf Kayacık: - "Afete en hazır kurum Kızılay. 3 bin 500 kişiye 72 saat içinde çadırlarımızı kurup barınma imkanı sağlayacak potansiyele sahibiz"
Çorum'da geçen aylarda dolu ve şiddetli yağış sonucu oluşan sel nedeniyle ekili alanları zarar gören 3 bin 371 çiftçiye 5 milyon lira tutarında sertifikalı tohum hibe edildi - Çorum Valisi Mustafa Çiftçi: - "Sel ve dolu afetleri nedeniyle ilimize 5 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bin 600 ton buğday, 400 ton tritikale, 13 ton yonca tohumu ve 900 paket de silajlık mısır dağıtılmasına karar verildi"
Çorum'da geçen aylarda dolu ve şiddetli yağış sonucu oluşan sel nedeniyle ekili alanları zarar gören 3 bin 371 çiftçiye 5 milyon lira tutarında sertifikalı tohum hibe edildi - Çorum Valisi Mustafa Çiftçi: - "Sel ve dolu afetleri nedeniyle ilimize 5 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bin 600 ton buğday, 400 ton tritikale, 13 ton yonca tohumu ve 900 paket de silajlık mısır dağıtılmasına karar verildi"
Doğa denilen şey gerçekten ilginç olaylarla dolu. Bazen öyle şeyler oluyor ki geçekten insan beyni algılamakta ve inanmakta güçlük çekiyor. Birazdan göreceğiniz nadir görülen doğa olayları ağzınızı ciddi anlamda açık bırakacak ve doğanın ne kadar kudretli olduğuna bir kez daha şahit olacaksınız. İşte o olaylar...
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile oluşturulan Akçakoca Turizm Platformu'nun çalışmalarıyla, bölgede yaşanan ve turizmi durma noktasına getiren doğal afetin zararları giderildi
Tacikistan'da doğal afetler yılın ilk yarısında 22 can aldı
Muson yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 88 kişinin hayatını kaybettiği, 31 kişiden ise haber alınamadığı açıklandı
AFAD tarafından İstanbul'da 377-1894 yılları arasında meydana gelen doğal afetlere ilişkin "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Doğal Afetler" kitabı hazırlandı - DASK'ın katkılarıyla hazırlanan eser, deprem, salgın hastalıklar, yangın, meteorolojik afetler, kıtlık ve İstanbul'da göçler olmak üzere 6 bölümden oluşuyor - İstanbul'un maruz kaldığı afetler, yaşanan sıkıntılar, edinilen tecrübeler, şehir ve insan ilişkisine yansıyan yeni uygulamalarla ilgili yaklaşık 4 bin arşiv belgesinin arasından titizlikle seçilen 170 belgenin görüntüsü, özeti ve transkripsiyonu yer alıyor - Kitapta yer alan deprem cetveline göre İstanbul'da kayıt altına alınan ilk deprem 26 Ocak 377'de, son deprem ise 10 Temmuz 1894'te meydana geldi
Dünya genelinde tsunami ve doğal afet konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl Japonya'da düzenlenen "Dünya Tsunami Farkındalık Günü Lise Öğrencileri Zirvesi" etkinliğinde Türkiye'yi Çankırı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi temsil edecek - Seçilen 5 öğrenci ve bir öğretmen Japonya'da doğal afetler ve tsunami konusunda sunum yapacak - Okul müdürü Nazır Şahin: - "Binlerce, hatta on binlerce okul içerisinde farkındalık ortaya koyabildiğimiz için hem öğrencilerimiz hem de okulumuz adına mutlu oldum. Ülkemizi temsil etmemiz güzel bir olay, inşallah buna benzer çalışmaları artırdığımızda hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin motivasyonu artacaktır" - Projede yer alan 9. sınıf öğrencisi Damla Aydın: - "Japonya'da Türkiyeyi en iyi şekilde temsil edeceğimizi düşünüyoruz"
Dünya genelinde tsunami ve doğal afet konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl Japonya'da düzenlenen "Dünya Tsunami Farkındalık Günü Lise Öğrencileri Zirvesi" etkinliğinde Türkiye'yi Çankırı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi temsil edecek - Seçilen 5 öğrenci ve bir öğretmen Japonya'da doğal afetler ve tsunami konusunda sunum yapacak - Okul müdürü Nazır Şahin: - "Binlerce, hatta on binlerce okul içerisinde farkındalık ortaya koyabildiğimiz için hem öğrencilerimiz hem de okulumuz adına mutlu oldum. Ülkemizi temsil etmemiz güzel bir olay, inşallah buna benzer çalışmaları artırdığımızda hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin motivasyonu artacaktır" - Projede yer alan 9. sınıf öğrencisi Damla Aydın: - "Japonya'da Türkiyeyi en iyi şekilde temsil edeceğimizi düşünüyoruz"
Idai kasırgası ve selin vurduğu Mozambik'in Beira şehri ve çevresindeki yerleşim alanları, yaşanan felaketin izlerini taşıyor - Hayatın durma noktasına geldiği ve büyük bölümüne elektriğin verilemediği Beira'da yaşayanlar, birçoğu sular altında kalan evlerine güçlükle ulaşıyor
Sakarya Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Özge Aktaş Panta, doğal afetlere anında müdahale edebilmek için 7 gün 24 saat görevini sürdürüyor - Özge Aktaş Panta: - "Kızımın ilk söylediği kelimelerden bir tanesi 'AFAD' oldu. Bir yaşında bile değildi, benim kıyafetimi gördüğü zaman, 'Anne AFAD, anne AFAD' diyordu"