YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İbrahim Mart: Bursa'daki Asansörlerin Yüzde 89'u Kullanıma Uygun Değil

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart,...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Bursa’da asansörlerin yüzde 89’unun kullanıma uygun olmadığını ileri sürdü.

İbrahim Mart, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin asansörlere yönelik yıllık kontrolleri asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasını zorunlu kıldığını belirtti. Asansör Kontrol Sözleşmesi imzaladıkları Bursa Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe belediyeleri ile organize sanayi bölgeleri sınırları içerisindeki asansör denetimlerini yaptıklarını vurgulayan Mart, "Denetimler, talep sırasına göre oluşan bir bir program çerçevesinde ilk denetimler ve takip denetimleri olarak gerçekleştirmektedir. Denetim sonuçları, denetimi yaptırana ve belediye sınırları içinde ise belediye başkanlıklarına, sanayi bölgesi sınırları içinde ise sanayi bölge müdürlüklerine bildirilmektedir." dedi.

Asansörlerin mekanik ve hidrolik olmak üzere 2 tip olduğunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, mekanik asansörlerin 101, hidrolik asansörlerin ise 100 denetim noktasında kontrollerinin gerçekleştirildiğini kaydetti. Akredite personeller tarafından gerçekleştirilen kontrol sonucuna göre asansörün kullanılmasında can ve mal güvenliği açısından tehlike içeriyorsa kırmızı etiket, eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmiyorsa sarı etiket, hiçbir eksik ve hatası yoksa yeşil etiketle işaretlendiğine dikkat çeken Mart, MMO Akredite Muayene Kuruluşu olarak, Bursa’da yapılan denetimlerin Aralık 2012 sonu itibarı ile çarpıcı sonuçları olduğunu dile getirdi.

Bursa merkezde, Belediyelerin bildirdiği ruhsatlı asansör sayısının bin 679 adet olduğu bilgisini veren İbrahim Mart, şöyle devam etti: "3 merkez ilçede Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım’da 5 kat ve üzeri bina sayısı toplam 14 bin 639 olduğuna göre, asansör sayısının da yaklaşık 13 bin 200 adet olduğu tahmin ediliyor. Bu yönüyle, Bursa, kaçak ve güvenliği belirsiz asansör cenneti durumunda. Ruhsatlı asansörlerin yaklaşık yüzde 50’si denetlendi. Denetlenen asansör sayısında büyük bir artış var. Ancak, yasal zorunluluk olduğu düşünüldüğünde sayının yetersiz olduğunu ve toplumda bu konuda yeterince bilinç oluşmadığını söylemek gerekir."

Denetlenen asansörlere ilişkin bilgiler veren Mart, can ve mal güvenliği açısından tehlike içeren ve kullanılmaması gereken kırmızı etiketli asansörlerin oranının yüzde 91 olduğunun altını çizdi. Eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmeyen sarı etiketli asansörlerin oranının yüzde 6 olduğunu bildiren İbrahim Mart, tamamen uygun, hiçbir eksik ve hatası bulunmayan yeşil etiketli asansörlerin oranının da yüzde 3 olduğunu bildirdi.

Mekanik asansörlerin ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamının yaklaşık yüzde 97'sinin kullanıma uygun olmadığını ifade eden TMMOB Bursa Şubesi Başkanı Mart, "Hidrolik Asansörlerin de ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamı yine yaklaşık yüzde 97'si kullanıma uygun değildir. İlk kontrolü yapılan binalar/işletmelerin asansörlerin yaklaşık yüzde 24'ünde iyileştirmeler yapılarak, Odamızdan ikinci kontrolü istenmiştir. Toplam uygunsuzluk yaklaşık yüzde 8'lik bir iyileşmeyle yüzde 89'a gerilemiştir. Asansörlerdeki bu vahim tablonun değiştirilmesi mümkündür. Bu konuda hem yerel yöneticilere, hem de asansör sahip ve kullanıcılarına düşen görevler vardır." diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler