Çankırı'da Japon Sumitomo Rubber Industries (Sumitomo Rubber)'in yüzde 80, Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ (AKO)'nin yüzde 20 ortaklığında bir lastik üretim tesisi yapılacak. Yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki yatırıml sayesinde 2.000 kişi istihdam edilecek.
Söz konusu yatırım kararı, Türkiye Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanı sıra, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, Sumitomo Rubber Industries Başkan ve CEO’su Ikuji Ikeda, Abdülkadir Özcan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan’ın katılımı ile gerçekleşen toplantıda, Çankırı’ya kurulacak tesisin Temmuz 2015’te üretime geçeceği ifade edildi. Ana faaliyet konusu binek otomobilleri için radyal lastik üretim ve satışı ve kamyonet lastikleri üretimi olacak tesisin, 2019 yılı sonuna dek günde 30 bin lastik kapasitesine ulaşması ve yaklaşık 2.000 kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor.
Toplantıda ilk olarak konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, yeni teşvik sistemi ile ilgili çok erken değerlendirmelerin yapıldığını kaydederek, bu gün çok önemli bir yatırımın yapıldığını açıkladı. Aycı, “Küresel rekabetçilik ufku ile çevre ülkelere ihracat yapmak da bu yatırımla gerçekleşecektir. Yeni teşvik sisteminin artıları bununla sınırlı kalmayacaktır. Yatırımcıların ülkemize gelmesi istikrar sayesindedir. Dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinde en biriyiz. Ancak lojistik üs olma durumumuzla, 2012 yılında dünyanın en iyi yatırım yapılabilir 13. Ülke olmamız dolayısıyla bu yatırımların yapılmasını sağlayacaktır. Her türlü firma geliyor. Ancak mesele, hazırlığımızın olup olmadığıdır.” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİMİN YÜZDE 80’İ İHRAÇ EDİLECEK”
Abdülkadir Özcan AŞ Yönetim Kurulu başkanı Mustafa Özcan da “Bu yatırım ortaklığında yapılan üretimin yüzde 80’i ihracat yapılacaktır. İç pazardaki satıştan biz sorumlu olacağız.” dedi. Özcan, Türkiye’de lastik piyasasında AB’den gelen markaların olduğuna da dikkat çekerek; “SUMİTOMO tanınmış bir firmadır. Biz burada üreteceğimiz lastiklerle ithal edilen lastiklerinin pazarlarından pay alacağız.” diye konuştu. 516 milyon dolarla yapılan yatırımın en geç 2 sene içinde tamamlanacağını kaydeden Özcan, tesisi 500 bin metrekare üzerine kuracaklarını ifade ederek, “Yatırımızın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ülkemiz hayırlı olsun.” dedi.
"BÖLGENİN LASTİK ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK"
Sumito Rubber Industries Başkan ve CEO’su Ikuji Ikeda, yatırımn şirketleri için çok önemli olduğunu kaydetti. Lastik satışlarına ilişki çok önemli beklentilerinin olduğunu dile getiren Ikeda, “Yakın gelecekte, Toyata ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi yapmayı düşünmekteyiz. Türkiye coğrafi olarak önemli bir konumda olduğundan, Ortadoğu, Avrupa, Rusya, Balkanlara için önemli bir üs olacağız.” diye konuştu.
Ikeda, teşvik sitemi ile kendilerin sağlanan olanaklardan dolayı teşekkür ederek, Çankırı’ya en büyük desteği vermeği düşüncelerinin taşıdığını ifade etti. Tesisi 2015 Haziran ayında faaliyete geçirmeyi planladıklarını ifade eden Ikeda, yılda 10 milyon lastik üretmeyi hedeflediklerini dile getirerek, 516 milyon yatırımın bir kısmını kredilerden temin edeceklerini söyledi. Gümrük avantajı ve teslimat süresinde avantaj yakalayacaklarını kaydeden Ikeda, bu yatırımla ülke dışı yatırımlarının yüzde 70’e çıkacaklarını sözlerine ekledi.
“BATIYA İLK DEFA TÜRKİYE ÜZERİNDEN AÇILACAKLAR”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Sumitomo’nun dünyanın en önemli bir lastik üretici olduğunu ifade etti. Bu yatırımın doğru bir zamanda gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan, Türkiye dünyanın en güvenilir yatırım yapılabilir 13. ülkesi ve dünyanın geçen yıl en fazla yatırım yapılan 26. ülkesi olduğunu söyledi. Bu yatırımın yapılabilir olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Sumitomo ilk defa Batı’ya Türkiye ile açılacak ve 4 saat içinde ulaşabileceği 56 ülke olacak.” dedi.
Bu yapılacak olan yatırımın, pek fazla eşine benzerine rastlanamayacağını kaydeden Bakan Çağlayan, “Japon firmaların Türkiye’ye olan ilgileri artıyor. Yaptığım ziyaretlerde bunu görüyorum. 2 gün önce Avusturya’ ya yaptığım ziyarette de bunu görüyoruz. Şu ana kadar 758 milyon dolarlık yatırım söz konusuydu. Bu yatırımla da milyar dolar üzerine çıkacak. Japonya, içinde bulunduğu durgunluktan kurtulmak için Türkiye’ye eklemlenmeye karar vermiştir. Biz, serbest ticaretin gerçekleşmesi için de görüşmelerimizi başlattık. Bu anlaşma imzalanırsa, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalayan 8 ülkeye de Japonya gümrüksüz mal satabilecek.” şeklinde konuştu.
Çankırı’nın bölgesel teşvikte 5. Bölge desteğini aldığını dile getiren Bakan Çağlayan, 10 yıla yakın SSK iş veren payında desteğin ve yatırım indiriminde yüzde 60’lık bir indirim yapılacağını kaydetti.
“JAPONYA TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPAN EN BÜYÜK 5. ÜLKE OLACAK”
Çağlayan, Japonya’dan Türkiye’ye gelecek başka yatırımcı olup olmadığı ile ilgili soruya şu cevabı verdi:
“Japonların, karar alma mekanizmalarında çok uzun süre çalışıyorlar. Ama karar aldıklarında hemen yoğun yatırımlarını gelip yapıyorlar. Japonya’dan özellikle karar aşamasında olanlar var. Fizibilite çalışmaları yapanlar var. Japonların dev bir firması Mıtsui firması ile görüşmelerimiz söz konusu. Önemli temasları var. En büyük bankalarından biri de yatırım kararı aldı. Toyokohan, demir çelik sektöründe Türkiye’de bir firma ile fizibilite çalışması yapıyorlar. Bence Japonlar, Türkiye’de yatırım yapanlar arasında ilk 5’e girecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz