YURTHABER

Çanakkale
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kahraman Alay"ın Camisinde "ilk Ezan" Heyecanı

ÇANAKKALE (A.A) - Bülent Ersöz - Dünyanın gördüğü en kanlı savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşları'nda, askerlerinin büyük çoğunluğu şehit düşene

ÇANAKKALE (A.A) - Bülent Ersöz - Dünyanın gördüğü en kanlı savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşları'nda, askerlerinin büyük çoğunluğu şehit düşene kadar Anzaklar ile çarpışan "57. Alay" anısına Eceabat ilçesinde yaptırılan cami inşaatında son çalışmalar yapılıyor.

Kahraman Mehmetçiğin hatırasını yaşatacak caminin, alayın ilk şehidini verdiği günün 98'inci yıl dönümüne rastlayan 25 Nisan'da ibadete açılması planlanıyor.

AA muhabirine açıklama yapan 57. Alay Camisi Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergün Gören, Anafartalar Cephesi'nde büyük fedakarlıklar göstererek yüzlerce şehit veren alayın adını yaşatmak için geçen yıl ekim ayında inşaatın temelini attıklarını anımsattı.

İsmetpaşa Mahallesi Çamburnu mevkisinde, Eceabat Belediyesi tarafından tahsis edilen bin 650 metrekare alandaki ibadethanenin kaba inşaatının, devlet-vatandaş iş birliğiyle 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığı belirten Gören, bundan sonraki süreçte iç bölüme halılar döşenerek sundurma işi yapılacağını bildirdi.

Gören, çevre düzenlemesi kapsamında bahçenin parke taşlarla kaplanacağı bilgisini vererek, "Camimizi, 57. Alay'ın 98 yıl önce ilk şehidini verdiği günün yıl dönümüne denk gelen 25 Nisan'da ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

Kadın ve erkek cemaatin kullanacağı iki şadırvanın çatılarına, alayı hatırlatması amacıyla Çanakkale Savaşları sırasında Türk askerlerinin kullandığı "enveriye" adlı başlığına ait figürler yerleştirildiğini anlatan Gören, camide yaklaşık 500 kişinin aynı anda ibadet edebileceğini dile getirdi.

Gören, müştemilatta ise kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı oluşturulan 32 tuvalet ile iki şadırvan bulunduğunu sözlerine ekledi.

-Dünya tarihinin "en kahraman" alayı-

Türk Ordusu'nun güzide alaylarından biri olan 57. Alay, "Anzaklar" adı verilen Avustralya ve Yeni Zelanda askerleriyle mücadele etti.

Askerlerinin büyük çoğunluğu şehit düşen alayın sancağı, düşman güçlerinin eline geçti.

Avustralya'nın Melbourne kentinde yer alan askeri müzede sergilenen 57. Alay Sancağı'nın altındaki notta şu bilgiler yer alıyor:

"Bu alay sancağı, Gelibolu savaş alanından getirilmiştir ama esir edilememiştir. Çünkü Türk Ordusu'nun milli geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda bulunan bu Türk alay sancağını selamlamadan geçmeyiniz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler