YURTHABER

Mersin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin’de Türkiye’nin ilk kanser laboratuarı

Mersin’de Kanserin Erken Tanısı için Türkiye’nin ilk laboratuarı kuruldu.

Mersin’de Türkiye’nin ilk kanser laboratuarı

Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi tarafından ortaklaşa yürütülen “Kanserin Erken Tanısında Moleküler Altyapı Laboratuarının Oluşturulması” projesi sonuçlandı.

Proje kapsamında, mikroRNA düzeylerinin incelenmesi için gerekli bir laboratuvar kuruldu, bin kişiden kan örneği toplanarak her bir kişide 768 mikroRNA analizi yapıldı. Kanser risklerinin ortaya çıkarılmasına imkan tanıyacak laboratuar, Türkiye’de bu amaçla kurulan ilk laboratuvar olma özelliğini taşıyor.

Kanser vakalarının erken teşhisi yolu ile halkın yaşam süresinin uzatılması ve tedavideki ekonomik kayıpların azaltılmasını amaçlayan proje, toplam 18 ayda tamamlandı. Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından “En İyi Küçük Ölçekli Altyapı Projesi” seçilen; Devlet Planlama Teşkilatı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen projeye, 1.542.943 TL bütçe ayrıldı.

Projenin sonuçları, 30 Kasım 2011 Çarşamba günü düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Mersin Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir’in başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Genel Sekreter Doç. Dr. M. Y. Burak Çimen ile proje yürütücüsü Prof. Dr. Lülüfer Tamer Gümüş, proje ekibinden Prof. Dr. Resul Buğdaycı, Prof. Dr. Bahar Tunçtan, Doç. Dr. Oğuz Köksel, Doç. Dr. Mehmet Sami Serin, Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz, Doç. Dr. Nurcan Aras Ateş katıldı.

Toplantıda söz alan Prof. Dr. Yüksel Özdemir, proje ile Mersin ve Adana bölgesinde kanser riski taşıyan toplam bin kişinin mikroRNA düzeylerinin incelenmesinin hedeflendiğini ifade etti. Prof. Dr. Özdemir, bu analiz için alt yapı oluşturacak laboratuvarın, İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde kurulduğunu hatırlattı.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Lülüfer Tamer Gümüş, kanserin önlenebilir, erken yakalandığında da tedavi edilebilir olduğunu söyleyerek, erken dönemde tespit edilen kanserin tedavisinin hem kolay, hem kesin, hem de daha ekonomik olduğunun altını çizdi. Ayrıca tedavi sonrası hastaların sağ kalım süresinin normal yaşam sürelerine yaklaştığını belirten Prof. Dr. Tamer şöyle konuştu: “Mikro RNA’lar başta kanser olmak üzere bir çok hastalıkla ilişkilidir. MikroRNA düzeyleri, kanserlerin sınıflandırılmasında, kanserin hızlı mı yavaş mı geliştiğinin saptanmasında, kökenlendiği dokusu bilinmeyen kanserin tanımlanmasında, tedavinin takibinde ve kanserin erken tanısında kullanılabilmektedir. Proje ile; 334 kanser hastası, 364 ailesinde kanser öyküsü olan ve 302 kontrol grubu olmak üzere toplam 1000 kişide analiz yapılmıştır. Her bir kişide 768 mikroRNA analizi yapılmıştır.”

Risk grubunda olan ama henüz hiçbir kanser belirtisi olmayan kişilerin kan örneklerinin alınarak mikroRNA analizinin bu laboratuvarda yapılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Oğuz Köksel ise, “Bu bir ön çalışmaydı. Bu laboratuvar sayesinde kanserin erken tanısı için analiz yapılabilecek ortam sağlanmış oldu. Şu an elimizde bir veri grubu var. Tanıya yönelik incelemeler yapılması, burada mümkün hale gelmiştir” dedi.

Bölgedeki mikroRNA profilini oluşturduklarının, kanser hastalarının yanı sıra hasta yakınlarında da mikroRNA’lara bakıldığının altını çizen Doç. Dr. Mehmet Sami Serin de, “Bu altyapı laboratuvarında elde edilen veriler, bölgemizdeki hasta popülasyonunun ilerde olası kanser gelişme risklerini ortaya koymaya da faydalı olacaktır. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu amaçla kurulmuş ilk laboratuvar burasıdır” dedi.

Türkiye’de yaşam süresi uzadıkça kanserin görülme yüzdesinin de artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Resul Buğdaycı da “Bu laboratuvar, artacak olan kanser vakalarının önceden riskini belirleyecek ve daha çok hayat kurtaracak” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler