YURTHABER

Muğla
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor

Muğla 1. Yerel Tohum Takas Şenliği, “Yerel Tohumlar Gelenek ve Geleceğimizdir” sloganıyla 30 Eylül Pazar...

Muğla 1. Tohum Takas Şenliği Yapılıyor

Muğla 1. Yerel Tohum Takas Şenliği, “Yerel Tohumlar Gelenek ve Geleceğimizdir” sloganıyla 30 Eylül Pazar günü Muğla il merkezinde yapılacak.

Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde 10.00-13.00 saatleri arasında gerçekleşecek tohum takas şenliği; Muğla Belediyesi, Muğla Kent Konseyi, Kadın Meclisi, Muğla il Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Köy-Koop Muğla Birliği, ZMO Muğla Şubesi, CKD Muğla şubesi, Muğla Çevre Geliştirme Derneği ve Akdeniz Yeşilleri Derneği tarafından düzenlendi.

Şenlik kapsamında “Yerel Tohumların Korunması” paneli yapılacak. 30 Eylül'deki şenlikle, “Yerel ve Atalık Tohumların Korunması, Paylaşılması ve Üretilmesi” amaçlanıyor. Şenlikte tohum takası için üretici standları, fotoğraf sergisi, el emeği standları ve özel tohum sergisi açılacak. Şenlikte ayrıca yöresel yemekler sergilenecek ve halkoyunları gösterisi düzenlenecek.

Ayrıca Prof. Dr. Tayfun Özkaya'nın kolaylaştırıcılığında bir panel gerçekleştirilecek. Panele Ziraat Mühendisi Prof. Gürol Ergin, Buğday Derneği Başkanı Güneşin Oya Aydemir, böcek bilimi uzmanı Dr. Füsun Tezcan ve Muğla Meyve Mirası Projesi'nden Damla Kaptan katılacak.

Yerel Tohum Takas şenlikleri birkaç yıldan beri Seferihisar, Torbalı başta olmak üzere İzmir’in bazı ilçelerinde düzenleniyor.

TOHUMCULUK KANUNU YEREL TOHUMLARIN SATIŞINI YASAKLADI

Yerel tohum; o bölgenin toprak yapısına, iklimine ve ekolojisine uyum sağlamış tohum demek. 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile yerel tohumların satışa sunulması yasaklanmış durumda. Bu yasayla üreticiler, uluslar arası büyük tohum tröstlerinin ürettiği hibrit tohumlara mahkum edildi. Hibrit tohumlardan üretilen ürünlerin besin değerleri ise yerel ürünlere göre düşük. Ayrıca bu ürünlerden genellikle tohum alınamıyor ya da alınan tohum işe yaramıyor. Bunun için üretici her yıl yeniden hibrit tohum almak zorunda. Bu tohumlarla yapılan üretim sonucunda verilen kimyasallar yüzünden topraklarımız cansızlaşıyor, verimliliği azalıyor ve çevre kirleniyor. Halbuki yerel tohumlar hiç kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan ve daha az su ile (hatta) susuz yetiştirilebiliyor.

Ürün yetiştirilirken verilen kimyasallar bize her türlü besinden geçiyor ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın tetikleyicisi oluyor. Ülkemiz tohumda dışa bağlı bir hale gelirken, hibrit tohumlar yüzünden binlerce yerli çeşit yok oluyor; çiftçiler fakirleşiyor, besinlerin kendine öz tadı ve kokusu kalmıyor.

Uzmanlar; “gıda güvenliğimizin sağlanması için, yerel tohumların çiftçi elinde yaşatılması, korunması ve çoğaltılmasına katkıda bulunmak için, üretici ve tüketicilerde yerel tohumlar konusunda duyarlılığı arttırmak için, sağlıklı nesiller için, yerel tohumlarımıza sahip çıkmak, yaşatmak ve çok uluslu tohum şirketlerinin boyunduruğundan kurtulmak zorundayız” diyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler