YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğrencilere Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yolları Anlatıldı

Nilüfer Belediyesi tarafından ‘Kişisel Gelişim Günleri’ kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilere ‘sınav kaygısı ve başa çıkma...

Öğrencilere Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yolları Anlatıldı

Nilüfer Belediyesi tarafından ‘Kişisel Gelişim Günleri’ kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilere ‘sınav kaygısı ve başa çıkma yöntemleri’ anlatıldı.

Nilüfer Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Psikiyatrist Aslı Aktümen Bilgin’in konuşmacı olara katıldığı konferansta, yaklaşan üniversite sınavları öncesinde öğrencilere sınav kaygısıyla başa çıkma yolları aktarıldı. Sınava girecek öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri için önem taşıyan konu hakkında bilgiler veren Dr. Aslı Aktümen Bilgin, öğrencilerin sınav zamanı yaklaştıkça kaygılandıklarını, bu yoğun kaygının başarıyı düşürdüğünü vurguladı.

Bilgin, “Küçük bir kaygı her zaman başarıyı tetikleyebilir. Kaygının hiçbir zaman sıfır seviyesine inmesini istemeyiz, çünkü uyanıklığı ve motivasyonu yok eder. ‘Aman boş ver, alt tarafı bir sınav’ diyen birçok gencin tutumları altında yatan ve bu boş vermişliği pekiştiren ise kaygı seviyesinin düşüklüğüdür” dedi.

Öğrencilerde kaygı durumunun iki farklı şekilde gözlemlendiğini kaydeden Bilgin, genellikle öğrencilerin dikkat dağınıklığı, konulara konsantre olamama, sınavın sonucu ile ilgili olumsuz tahminlerde bulunma ve kendisini yetersiz hissetmesinin en temel kaygı belirtileri sayılacağını ifade etti.

Sınav kaygısının temel sebeplerinden de bahseden Psikiyatrist Dr. Aslı Aktümen Bilgin, “Sınav kaygısı yaşayan öğrencinin, sınava aileye bir borç ödeme, nasıl bir insan olduğunu ölçme, kendini ispat etme, iyi bir evlat olduğunu ispatlama gibi bir çok farklı anlam yükleyerek kaygılandıklarını gözlemleriz. Oysa sınav, kişiliğin bir değerlendirilmesi değil, sınava girenin bilgi birikiminin değerlendirilmesidir. Sınavdan düşük puan almak, iyi veya kötü evlat olduğunu göstermez” şeklinde konuştu.

Bilgin, öğrencilerin ilk başta gerçekçi hedefler oluşturması gerektiğinin altını çizerek, “Öğrencinin kapasitesine, yıllar içindeki ders başarısına bakarak, gerçekçi bir hedef belirlenmeli. Kendi öğrenme modelini tanıyarak çalışma planlarını bu doğrultuda oluşturmalı ve henüz hiç kimsenin bilemeyeceği sınav sonucu ile ilgili olumsuz senaryolar yazmak yerine sınav hazırlığına konsantre olmalı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler