YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Önce ödediler, sonra parasını istediler!

Terör gazisi değil diye protez bacağının parası istendi

Önce ödediler, sonra parasını istediler!

Terör gazisi değil diye protez bacağının parası istendi

SGK, 2 yıl sonra terör gazisi olmadığı ve malülen emekli olduğu tespit edildiği gerekçesiyle Hasan Ata'dan faiziyle birlikte protez bacağın bedeli olan 74 bin TL'yi istedi.

Konyalı 40 Yaşındaki Hasan Ata, 1993 yılında vatani görevini yaptığı sırada, cinnet geçiren bir askerin ateş etmesi sonucu 2 arkadaşıyla birlikte yaralandı. Sağ bacağını diz altından kaybeden ve malülen emekli olan Ata, 2 yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla elektronik protez bacak taktırdı.
Fakat SGK, 2 yıl sonra terör gazisi olmadığı ve malülen emekli olduğu tespit edildiği gerekçesiyle Ata’dan faiziyle birlikte protez bacağın bedeli olan 74 bin TL’yi istedi. 1993 yılında Gaziantep’ın Islahiye İlçesi Jandarma Komutanlığı’nda vatani görevini yapan Hasan Ata, nöbet sırasında cinnet geçiren bir askerin arkalarından ateş açması sonucu 2 arkadaşıyla birlikte yaralandı. Arkadaşları hafif yaralanırken, Ata sağ bacağını dizinin altından kaybetti. Ata, tedavisinin ardından klasik protez bacak taktırdı.

1999’DA YENİ DÜZENLEME O dönem terör saldırısı sonucu gazi olanlarla aynı statüde olduklarını ifade eden Hasan Ata, şunları söyledi: "1999 yılına kadar protez taktırabilmek için devletin bize sunduğu tüm imkanlardan faydalandık. İstediğimiz protezi yaptırabildik. Ancak 1999 yılındaki düzenlemeler ile biz sınıflandırıldık. Terörle mücadelede yaralananlar ve vazife malülü olan arkadaşlarımın konumları değişti.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren arkadaşlar için, özellikle protez taktırmada hiç bir sınır olmaksızın istedikleri ve diledikleri zaman yurt dışı dahil olmak üzere en son sistem tedavi yöntemleri protez ortez kullanma hakları verildi. Ama bizimkiler de sınırlandırıldı. "

ÖNCE ÖDEDİLER, SONRA PROTEZİN PARASINI İSTEDİLER 2009 yılında elektronik protez bacak taktırmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduğunu belirten Hasan Ata, kurum tarafından yapılan incelemenin ardından şartları uygun olduğu için elektronik protez bacak takdırdığını söyledi. SGK’nın o dönem protez bacağın parasını, medikal firmaya ödediğini ifade eden Hasan Ata, "2 yıl geçtikten sonra SGK müfettişlerinin incelemesi sonucunda bize ödenen protez bedelinin yanlış ödendiği, bizim vazife malülü olduğumuz, 3713 sayılı Terörle Mücadele kapsamına girmediğimiz için proteze ödedikleri paranın faizi ile birlikte 74 bin TL’yi 7 gün içerisinde ödememi istediler" dedi.

SGK’nın kendilerine klasik protez hakkı verdiğini hatırlatan Ata, "Elektronik protez bacakla adımlarımı daha iyi atıp yürüyebiliyorum. Çünkü elektronik protez bacak, adım hızlarımı ayarlıyor. Ama klasik protez bacakta adım atarken zaman zaman güçlükler çekiyorum. O yüzden elektronik protez bacağı tercih etmiştim" diye konuştu.

’PROTEZ BACAĞI SGK’YA VERİRİM’ Yetkililerden yardımcı olmalarını isteyen Hasan Ata, itiraz ettiğini fakat yetkililerin itirazın kabul olmayacağını söylediklerini belirterek, "Benim ve ailemin bu parayı ödeme gücümüz yok. Devletin bağladığı bir malüllen emekli maaşım var. Ödememiz için ısrar ederlerse, protez bacağı SGK’ya geri verip, protez bacaksız hayatıma devam ederim" dedi.

Hasan Ata’nın 5 yaşındaki kızı Fadime Çiğsen Ata da, babasının protez bacağının üzerine oturarak "Babamın bacağını almasınlar, beni kim gezdirecek" dedi. Hasan Ata’nın emekli öğretmen babası Lokman Ata ise Başban ve Cumhurbaşkanı’ndan bu paranın alınmaması konusunda yardımcı olmalarını istedi.

Kilonuzun rengini şimdi öğrenin!

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler