Kocaeli Dilovası’nda yaptığı araştırma sonucu anne sütünde ve bebeklerin kakalarında ağır metaller olduğunu açıklaması ile gündeme gelen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yeni araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Hamzaoğlu, sadece Dilovası’nda değil Kocaeli genelinde oranın risk seviyesinde olduğunu ileri sürerek, “En temiz yer; sanayinin olmadığı Kandıra ilçesinde de oranın risk seviyesinde olduğunu gördük.” dedi. Hamzaoğlu, yeni fabrikalara müsaade edilmeden, mevcut olanların da teknolojilerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Dilovası’nda yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladıktan sonra hem YÖK hem de KOÜ tarafından hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Hamzaoğlu, üç yıldır üzerinde çalıştıkları araştırmayı, düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KAYÖD) sosyal tesislerinde düzenlenen basın toplantısında Hamzaoğlu, 2009 yılından bu yana Dilovası ve Kandıra ilçelerinde yaptığı araştırmaların sonuçlarını anlattı.
Kocaeli’ndeki kirliliğin sadece Dilovası’nda olmadığını göstermek için böyle bir araştırma yaptıklarını belirten Hamzaoğlu, “Kocaeli’nin en temiz olarak bilinen Kandıra ilçesi ile en kirli olarak bilinen Dilovası’nda hem hava kirliliği hem de burada yaşayan insanlarda ne gibi yansımaları olduğunu karşılaştırmak için bir araştırma yaptık. Bu araştırmadaki ön görümüz, Kandıra’nın da Dilovası’na benzer bir şekilde kirliliği olduğu üzerineydi. Böyle bir kirlilik bekliyorduk. Özellikle hava emisyonu ile ortaya çıkarılan kirlilik bu kentin bütününe meteorolojik hareketlilikle yayılıyor. Bunu biliyoruz. Yıllardan beri de biliniyor.” şeklinde konuştu.
Çalışmaları her iki ilçenin hem hava hem de buralarda yaşayan insanlar üzerine yaptıklarını belirten Hamzaoğlu, hem Dilovası’nda hem de Kandıra’da havadaki partiküller madde miktarının hem AB hem de ABD standartlarının çok çok üzerinde olduğunu saptadıklarını kaydetti. Hamzaoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her iki ilçedeki değerler uluslarası sınırların üzerinde kirliliğe sahip. Bunun dışında annelerin sütünde ve bebeklerin kakasında da ağır metaller saptadık. Bazı ağır mettaller Dilovası’ndan da ağır çıktı. Bunu da görüyoruz. Dilovası’nda olduğu gibi Kocaeli’nin her tarafına dikkat etmemiz gerekiyor. Önemli önlem almamız gerekiyor.”
"ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ GERİLER, KANSER RİSKİ BULUNUYOR"
Çıkan sonuçlar doğrultusunda yetkilileri uyaran Hamzaoğlu, yeni fabrikalara müsaade etmeden, mevcut olanların teknolojilerinin yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Hamzaoğlu, çıkan sonuçların çocuklarda büyüme ve gelişme gerilikleri, zihinsel gerilikler, kanser riskleri, körlük, solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok kronik hastalıkların riski bulunduğunu sözlerine ekledi.
"DİLOVASI 3.5, KANDIRA 1.7 KAT DAHA KİRLİ"
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun verdiği bilgiye göre araştırma, Kocaeli’nin en kirli havaya sahip olarak bilinen Dilovası ile en temiz ve fabrikaların bulunmadığı Kandıra ilçelerinde yapıldı. 2009 yılından bu yana her ay iki ilçeden hem havadan hem de 105 kişiden oluşan anne ve çocuklardan numuneler alındı. Alınan numunelerin laboratuvarlarda alüminyum, arsenik, bakır, çinko, demir, kadmiyum ve kurşun oranları ölçüldü. Ölçümler daha sonra TUBİTAK’ta ölçüldü. Laboratuvar sonuçlarına göre Dilovası, dünya standartların 3.5 katı, Kandıra ise 1.7 katı daha kirli çıktı. Bununla beraber, bebeklerin kakasında ve annelerin sütünde de yüksek oranda ağır metaller tespit edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz