YURTHABER

Kocaeli
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tespihçiler ‘Tespih Mezatı’nda buluşuyor

Kocaeli’nde, Çınarlı Camisi bahçesinde kurulan ‘Tespih Mezatı’nda, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen müşteriler tespih alıp satıyor....

Tespihçiler ‘Tespih Mezatı’nda buluşuyor

Kocaeli’nde, Çınarlı Camisi bahçesinde kurulan ‘Tespih Mezatı’nda, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen müşteriler tespih alıp satıyor. 50 liradan 100 bin liraya kadar tespihlerin olduğu pazarda, tespihler takas da yapılabiliyor.
Tespih koleksiyoncusu olan Haluk Özçakmak; kehribar, kuka, ketalinden üretilmiş antika değeri olan tespihlerin yüksek fiyattan alıcı bulduğunu söyledi. Osmanlı'dan kalma tespihlere talebin daha fazla olduğunu ifade eden Özçakmak, “Tespih sanatı ilk olarak Hindularla başladı. Osmanlılarda ise tespih, sanatsal bir akıma uğradı ve bizim kültürümüz haline geldi. Burada açılan pazarda talep, ağırlıklı olarak Osmanlı tespihleri üzerine.” dedi.
‘Tespih Mezatı’na çeşitli illerden gelenlerin olduğunu ifade eden Özçakmak, “Buradaki pazara koleksiyoncular geliyor. Gelen koleksiyoncular burada beğendikleri tespihleri takas yoluyla veya parasal yollarla alıp satıyor. Tespih koleksiyoncuları ve bu işle uğraşanlar için güzel bir uğraş oluyor. Uzun yıllardan beri yapılan bu alım satımlarla insanlar kendi kültürlerini yaşatmış oluyor.” diyerek, tespih alım satımının nesilden nesile aktarıldığını söyledi. Tespihler arasında, 150 yıllık, 400 yıllık olan tespihler de olduğunu ifade eden Özçakmak, "Burada 100 yıllık, 150 yıllık olan var. Bunlar insanların dedelerinden, babalarından kalan tespihler.” diye konuştu.
Tespihlerde özel işlemelerin olduğunu anlatan Özçakmak, “Tespih ustaları, tespih üzerine çeşitli işlemeler yapıyor. Bu yapılan işlemeler, özel işlemeler olduğu için işlenmiş tespihler değer olarak daha da artıyor.” diye konuştu.
Tespihler arasında eski başpehlivanlardan Bülent Gürbüz’ün tespihi olduğunu belirten Özçakmak, “Bülent Gürbüz’ün tespihi hem eski hem de değerli tespihlere örnektir. Yaklaşık 80 yıllık bir tespihtir. Bülent Gürbüz’e de babası Ali Gürbüz’den kalmıştır. Maddi olduğu kadar manevi olarak da değeri yüksektir. Yıllar önce yapılan ve yıllar önce çekilen bir tespih. Şu an bizim elimizde. Zaten elimize alınca da çok farklı duygulara kapılıyoruz.” sözlerini sarf etti.
Yörede, 30 senedir tespih ustalığı yapan 65 yaşındaki Ali Kazan, arkadaşlarıyla birlikte ağırlıklı olarak İstanbul’a giderek bu işi yaptığını söyledi. Kazan, yaptığı işten memnun olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler