Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM Müdür Yardımcısı Nadir Koçak, Türkiye genelinde cezaevlerinde madde kullanımından dolayı 23 bin 638 kişinin bulunduğunu, bu rakamın cezaevlerinde bulunan hırsızlık, gasp ve cinayet suçlusundan çok daha fazla olduğunu söyledi. Koçak, ülke genelinde ele geçirilen eroin miktarının da önceki yıla oranla iki kat arttığını açıkladı.
Kütahya’nın Emet ilçesinde, Emet Ceviz Dere Araştırma Derneği (ECDAD) tarafından organize edilen ‘Madde kullanımı ile mücadele’ konulu panele konuşmacı olarak ülkenin dört bir yanından konunun uzmanı öğretim üyeleri, doktorlar ve diğer yetkililer katıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı’nın başkanlık ettiği panele, AÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın , Ufuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Zeynep Gülçat ve Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM Müdür Yardımcısı Nadir Koçak konuşmacı olarak katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM Müdür Yardımcısı Nadir Koçak, ülkede zararlı madde kullanımının arttığını dikkat çekti. Türkiye genelinde cezaevlerinde madde kullanımından 23 bin 638 kişi olduğunu, bu rakamın cezaevlerinde bulunan hırsızlık, gasp ve cinayet suçlusundan çok daha fazla olduğunu söyleyen Koçak, "Sigara kullanan bir insan, gece geç saatlerde sigara bulmak için benzinliklere koşarak sigara arıyor. Esrar gibi maddelerin ne yapabileceğini siz düşünün. 2012 yılında 83 bin olayda 130 bin kişi gözaltına alındı, 23 bin 638 kişi ise madde bağımlılığı gibi suçlardan ceza aldı. Geçen yıl ülke genelinde ele geçirilen eroin miktarı bir önceki yıla göre iki katına çıkarak toplam 13 tona ulaştı. Ayrıca 152 ton esrar ve 476 kilo kokain 2 milyon 961 bin tablet Extacy ele geçirildi. Kütahya geneline bakıldığında da, 2012 yılında 102 esrar vakası olayında 211 ve 16 Extacy olayında da 27 kişi hakkında işlem yapıldı. İlde 2012 yılında 358 kilo esrar ele geçirildi" dedi.
"ÇOK MASUM GİBİ GÖRÜNEN SİGARANIN MADDE KULLANIMINDA PAYI BÜYÜK"
Daha sonra konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın ise, Batılı ülkelerde en önemli sorunlardan birisinin madde kullanımı olduğunu söyledi. Ülkemizde Batılı ülkeler kadar madde kullanımı yaygın olmasa da giderek artış gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Aydın, "Artışın çok fazla olmasını beklemeden önlem almak gerekmektedir. Ergenlerde madde kullanımı, duygu durumlarını etkileyen maddeleri arkadaşlarından duyduklarında merak ile tanışması ile başlıyor. Maddenin yapmış olduğu değişiklikler onları artık bu maddeleri arama yoluna itiyor, yani sosyal kullanıcı oluyorlar. Bir süre sonra saplantı ile yavaş yavaş kötüye kullanım başlıyor ve bağımlılığa doğru gidiyor. İlk olarak kullanılan yasa dışı madde genelde esrar oluyor. Çok masum gibi görülen sigara, bira ve şarap gibi hafif olarak adlandırılan alkollü içecekler, esrar kullanımında yolu açması bakımından çok önemlidir" diye konuştu.
"OKULLARDA, 'SİGARA İÇİLMEZ' YAZILARI OLMAMALIDIR"
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur da panelde madde kullanımının tüm toplumun aksiyon koyması ile çözüleceğine inandığını söyleyerek, madde kullanımının bir hastalık olduğunu, insanın bir yakınının kanser gibi hastalığı olduğunda nasıl yardım etmek için seferber oluyorsa böyle hastalığı olanlara yardım etmek için de seferber olması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Akdur, bu yardımı yaparken de insanın nasıl yakınının kanser hastalığını başka kişilere söylemiyor gizliyorsa, madde kullanımı hastalığına yakalanan kişilerin de açıklanmaması gerektiğini, onun kişilik haklarına saygı duyması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Recep Akdur, ayrıca okullarda bulunan, 'Sigara içilmez' yazılarının kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, "Bu aslında, 'Sigara normalde içilebilir ama burada biz yasaklıyoruz' gibi çocuklara mesaj veriyor. İşte meraklanmanın önünü açıyor. Madde kullanımında da meraklanma en büyük etkendir. Bundan uzak duralım" dedi.
Yaklaşık üç saat süren panele ilginin oldukça az olması dikkati çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz