YURTHABER

Mersin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Ürünlerimiz sahip çıkmadığımız için para etmiyor"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: - " İtalyanlar, Fransızlar peyniriyle 3-4 milyar dolar kazanırken, dünya çapında bu işi yapıyor. Bizim her ilçenin kendine has peyniri var. Maalesef ürünlerimiz sahip çıkmadığımız için para etmiyor. Coğrafi işaret, '1 liraya sattığın ürünü 2 liraya satmak' demektir" - "Şu anda 15 ürünümüz Avrupa Birliği'nde tescil sürecinde. TOBB olarak takip ediyoruz. Daha fazla kazanmak için bu ürünlere sahip çıkmamız gerekiyor"

MERSİN (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İtalyanlar, Fransızlar peyniriyle 3-4 milyar dolar kazanırken, dünya çapında bu işi yapıyor. Bizim her ilçenin kendine has peyniri var. Maalesef ürünlerimiz sahip çıkmadığımız için para etmiyor. Coğrafi işaret, '1 liraya sattığın ürünü 2 liraya satmak' demektir." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Mersin Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi, Mersin Deniz Ticaret Odası, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu iş birliğinde Gülnar'da bir otelde düzenlenen "II. Liderlik Akademisi"ne katıldı.

Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, Silifke çileğinin sadece Türkiye'de değil dünyada tanındığını söyledi.

Ürünün tanınmasının yeterli olamayacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Ürünü kazanca dönüştürmek lazım. Bunun yolu da coğrafi işaret almaktan geçiyor. Bunu başlattık ve sonucunu aldık. Artık Silifke çileği tescilli olarak, Silifke'ye aittir. Bu yöresel ürünlere sahip çıkma açısından çok önemli bir durum. Şimdi sıra türkülere, şarkılara tescil olmuş Silifke yoğurdunda. Çileğinden önce yoğurdunu bilirdim ama hala yoğurdun tescili yok. Bununla ilgili de harekete geçildi." diye konuştu.

- " Ürünümüze sahip çıkmamız gerekiyor"

Türkiye'nin lezzet coğrafyası olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Maalesef bu lezzetler bölgesinde ve ilinde sınırlı kalmış. İtalyanlar, Fransızlar peyniriyle 3-4 milyar dolar kazanırken, dünya çapında bu işi yapıyor. Bizim her ilçenin kendine has peyniri var. Maalesef ürünlerimize sahip çıkmadığımız için para etmiyor. Coğrafi işaret, '1 liraya sattığın ürünü 2 liraya satmak' demektir. Aynı üründen 1 lira mı, 2 lira mı elde etmek istersin? Bu kadar basit. Zenginleşmenin yolu da bundan geçiyor. Çilekte yaptığımız gibi önce patent kurumuna müracaat edeceğiz. Patent kurumundan bunun coğrafi işaretini aldıktan sonra Brüksel'de bunu bütün Avrupa'ya tescil ettireceğiz. Üzülerek söylüyorum bu işi aldığımız an itibariyle neredeyse 100 civarında olan coğrafi işaret, şimdi 400 seviyesine geldi. Biz hedef koyduk. Yüzde 50'den fazla coğrafi işaret odalarımızın bünyesinde. Bununla gurur duyuyorum. Ürünümüze sahip çıkmamız gerekiyor."

- "15 ürünümüz Avrupa Birliğinde tescil sürecinde"

Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretin olmazsa olmaz bir durum olduğunu, herkesin bu iş için elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayarak " Şu anda 15 ürünümüz Avrupa Birliği'nde tescil sürecinde. TOBB olarak takip ediyoruz. Daha fazla kazanmak için bu ürünlere sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

Yöresel Ürünler Fuarı'nın bundan sonra 7 bölgede yapılacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, her bölgenin yöresel zenginliğinin olduğunu ve yöresel ürünlerin tanıtılması gerektiğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, sıkıntıların ortak akıl ve diyalogla çözülebileceğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Sıkıntılı günlerde millet olarak bir araya gelmeyi biliyoruz. Biraz rahata erdiğimizde hepimiz ayrı cumhuriyetiz. Kaybettiğimiz nokta da orada başlıyor. Birlikte hareket edebilme kültürünü sıkıntılı günlerde yaptığımız gibi yapsak bileğimizi kimse bükemez. Birbirimizi dışlamadan birbirimizi sevmemiz lazım. Bizim jenerasyon, biz bu ülkeyi aldık dünyanın 17. büyük ekonomisi haline getirdik. Bizden sonraki jenerasyon atalarına yakışacak şekilde dünya lideri yapacak. Gençlerimize güzel miras bırakmamız gerekiyor."

Konuşmasının ardından Hisarcıklıoğlu, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar'a "Silifke Çileği Tescil Belgesi"ni verdi.

Akademi kapsamında çeşitli paneller ve toplantılar düzenlendi.

"II. Liderlik Akademisi" 5 Ekim'de sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler