Sinyal, dünya dışı, hatta güneş sistemi dışı kökenli sinyallerden beklenen tüm özelliklere uyuyordu. Ehman, o heyecanla eline kırmızı kalemini aldı ve sinyalin etrafına bir daire çizip “Wow!” yazdı. O günden sonra kaynağı bulunamayan ve gizemini 38 yıldır koruyan radyo sinyali “Wow sinyali” olarak anılmaya başlanıldı.
İncelendiğinde Wow sinyali yapay bir yayının göstermesi beklenilen özellikleri gösteriyordu. Ölçümlerin yapıldığı Big Ear teleskobu, 50 ayrı radyo kanalı kullanan bir alıcıya sahipti; ama Wow sinyali, sadece bir tek frekansın alıcısından duyulabiliyordu ve üzerinde diğer radyo kanallarından kaynaklanan hiç bir gürültü bulunmuyordu. Eğer ki doğal bir yayın olsaydı, mesela bir pulsardan kaynaklanan, diğer bütün frekanslardan da veri kaydedilmesi gerekiyordu. Sinyal, yapay bir kaynaktan yayılması olası bir şekilde dar ve yoğunlaştırılmış bir profil çiziyordu.
Gökyüzünü tarayan teleskop, sinyalin kaynağına yaklaşırken radyo dalgasının yoğunluğunun artması; uzaklaşırken de azalması bekleniyordu. Yay takımyıldızı doğrultusundan gelen Wow sinyali de aynen bu özelliği gösteriyordu, yani uzayda bir noktadan geliyordu ve geldiği nokta sıcak-soğuk oynarken olduğu gibi frekans yoğunluğuna göre belirlenebiliyordu. Bu durum, sinyalin herhangi bir bilgisayar hatasından kaynaklanma olasılığını, tamamen olmasa da büyük ölçüde ortadan kaldırmaktaydı.
Bu mümkündü; fakat sinyalin daha sonrasında bir daha hiç duyulmaması, bu ihtimali de neredeyse ortadan kaldırdı. 1977’den beri sinyalin tekrarını gökyüzünde sürekli aradılar, eğer sinyal yörüngesinde gezinen bir uyduya ait olsaydı, aynı sinyalin tekrar alınması beklenirdi.
“Tekrar tekrar 50 sefer bakmamıza rağmen, sinyali bir daha alamadık. Bazı görüşler, sinyalin dünyadan yayılmış bir dalganın, uzaydaki toz ve çöplerden geri yansıması olduğunu ileri sürüyor.” Daha sonraları Ehman bu şüpheciliğinden vazgeçti. Çünkü; sinyalin frekansı (1420Mhz), gezegen dışı sinyallerle karışmaması için Dünya’da kullanılması yasaklanmış “korunmuş tayf” içerisinde yer alıyordu.
Kaynak:
gaiadergi.com
wikipedia.org