YURTHABER

Diyarbakır
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar Sigaranın Zararlarına Karşı Uyardı

Universal Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, dünyada her altı buçuk saniyede...

Uzmanlar Sigaranın Zararlarına Karşı Uyardı

Universal Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, dünyada her altı buçuk saniyede bir kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini ve sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin erkeklere oranla iki kat daha fazla olduğunu söyledi.

Amerikalı yerli şamanların ayinlerinde kullandıkları tütünün Avrupalılar tarafından keşfedildiğinde eğlence ve vakit geçirme aracı olarak yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Güngör Ateş, 1605 yılında Venedikli tüccarların Osmanlı topraklarına taşıdığı tütün kaynaklı oluşan nikotin bağımlılığının esrar ve hatta eroinden daha güçlü hale geldiğini dile getirdi. Ateş, “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Keza 9 Şubat ve 31 Mayıs'ta da benzer içeriklerde dünya çapında sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Ancak her yıl 5 milyon kişinin ölüm sebebi olan sigaraya karşı özel günlerde değil, her gün konuşmalıyız” dedi.

Sigara dumanında bulunan nikotinin en güçlü bir psikolojik uyarıcılardan olduğunu söyleyen Dr. Ateş, sigara dumanının insan vücuduna çekilmesinden 10 saniye sonra nikotinin beyne ulaştığını kaydetti. Bu durumda zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluştuğunu dile getiren Ateş, kişiyi bağımlı kılan maddenin bu nikotin olduğunu belirtti. Ateş, vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisinin azaldığını ve zevk almak için daha çok nikotin isteği uyandığını söyledi.

“TÜRKİYE'DE KADINLARDA SİGARA İÇME ORANI DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE”

Universal Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, dünyada 1,3 milyar insanın sigara içtiğini belirtti. Dr. Ateş, “Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5'i kadınların yüzde 10,3'ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında ise bu oran erkeklerde yüzde 43,5 kadınlarda yüzde 16'dır. Görüldüğü gibi Türkiye'de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstündedir. Sigaranın en önemli zararı ise solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi” diye konuştu.

Müdahale edilmediği taktirde 2020 yılında 10 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybedeceğini deli getiren Doç. Dr. Güngör Ateş, ülkemizde ortalama yaşam süresinin erkeklerde 75, kadınlarda ise 77 olduğunu söyledi. Ateş, “Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir” şeklinde konuştu.

Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranının yüzde 80, geciken tanılarda ise oranın yüzde 15'e düştüğünü belirten Dr. Ateş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı yüzde 80. Ama ne yazık ki gecikince bu oran yüzde 15'lere düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor. Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını arttırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması gerekiyor. Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranın yüzde 10 olduğu bilinmektedir. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdırlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz”.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler