Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

1986 Yılında Nükleer Patlama Sonucu Çocukluklarından Olanların 16 Fotoğraf Karesi!

Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındı...

1986 Yılında Nükleer Patlama Sonucu Çocukluklarından Olanların 16 Fotoğraf Karesi!

Çernobil Nükleer Santralı’nda gerçekleşen kazadan sonra insalık resmen mutasyon geçirdi!

İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktivite nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir.

Ukrayna'da 18.000 km2'lik tarım toprağı radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının %40'ı (toplam 35.000 km2) kirlendi. Anne babaları 26 yıl önce radyasyona maruz kalmış olan çocukların bazılarında iç organlar eksik, çoğunda kalp rahatsızlıkları var.

Araştırmalarda ilk yıl doz açısından en fazla radyoaktiviteye maruz kalan Avrupa ülkesi Bulgaristan olarak belirlenmiştir.

Kaza olduğu sırada bu bölgelerde, 3 milyonu çocuk olmak üzere 7 milyon kişi yaşıyordu. Ancak bunların yaklaşık 350.000 i geri dönmemek üzere tahliye edildiler. Diğerlerinin hayatı tarım yapılmaması, belli orman alanlarına girilmemesi gibi ciddi şekilde kısıtlandı.

Bağımsız kaynaklar yüzlerce yıl boyunca Pripyat ve komşu bölgelerde yerleşimin güvenli olmadığını söylemektedirler. Ayrıca bölgeye giriş çıkışlar hala polis kontrolündedir.

Uzun vadeli açıdan bakıldığında, kirlenmenin en önemli nedeni radyoktif sezyum-137. Yarılanma ömrü 30 yıl olan sezyumun etkisini anlamlı bir şekilde yitirmesi için yüzyıllar gerekiyor. Hala Çernobil'den çok uzakta olan İskoçya ve Yunanistan gibi ülkelerde çeşitli ürünlere devlet müdahalesi gerekiyor. Mesela İskoçya'da hala belli bölgelerde hayvanların nerede otlayacağına devlet karar veriyor.

Çernobil‘in çevreye verdiği zarardan bugüne kadar 600 milyondan fazla insan etkilendi.

En çok etkilenenler elbette 'likidatörler' denilen zorunlu gönüllüler. Bunlardan 112 bininin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Geri kalanının yüzde 90‘ı ise kanser, yüksek tansiyon, miğde ve bağırsak hastalıkları ile savaşıyor.

Özellikle çocukların bazı organlarında biriken radyoaktif maddelerin kansere yol açtığı tespit edildi.

Bazı hastalıklar ise kendisini yıllar sonra gösteriyor. Ayrıca, 2056 yılına kadar Çernobil kazasından kaynaklanan 240 bin yeni kanser vakasının daha ortaya çıkacağı düşünülüyor

Çernobil felaketinden sonra 31 kişi kazaya bağlı olarak hayatını kaybetti. Bunlar genellikle kaza sırasında yüksek radyasyona maruz kalan işçiler ve çocuklardı.

Çernobil kazasıyla ortaya çıkan radyasyon sonucu Rusya’da 60 bin, Ukrayna ve Belarus’ta ise 140 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Çernobil aynı zamanda Sovyetler Birliği’ne yüz milyarlarca dolardan fazla maddi zarara mal oldu ve birçok uzmana göre ülkenin çöküşünü hızlandırdı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler