YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

35. Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'ne doğru -TAPDK Başkanı Mehmet Küçük: -"Türkiye'de bin 200 üzüm çeşidi üretiliyor ve çok zengin asma gen potansiyeline sahibiz"

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, "Türkiye'de bin 200 üzüm çeşidi üretiliyor ve çok zengin asma

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, "Türkiye'de bin 200 üzüm çeşidi üretiliyor ve çok zengin asma gen potansiyeline sahibiz" dedi.

Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV) ile TAPDK işbirliğiyle 18-22 Haziran 2012 tarihleri arasında İzmir'de düzenlenecek 35. Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'nin Bilimsel Komite Toplantısı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde yapıldı.

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin üyesi olduğu OIV toplantılarına ve ikili ilişkilerine büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin OIV'ye 1940 yılında üye olduğunu hatırlatan Küçük, kongrenin bağcılığın gelişimi ve sorunlarının çözümüne yönelik bir platform oluşturulmasını sağladığını dile getirdi.

Kongrenin üzüm, çekirdeksiz kuru ve şarap üretiminin önemli merkezlerinden İzmir'de yapılacağına dikkati çeken Küçük, "Türkiye, 5 bin yılı aşkın süredir üzüm yetiştirilen zengin topraklara sahip bir ülke. Dünya üzüm üretiminde 6'ncı sıradayız. Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ise ikinci sırada yer alıyoruz. Türkiye'de bin 200 üzüm çeşidi üretiliyor ve çok zengin asma gen potansiyeline sahibiz" dedi.

Kongrenin "Sürdürülebilir Bağcılık ve Çeşitlilik" teması ile yapılacağının altını çizen Küçük, kongrenin, sektörün ihracat potansiyelinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Basın toplantısına katılan OIV Başkan Yardımcısı Peter Heyes ise Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye'nin başarılı bir kongre gerçekleştireceğinin sinyallerini verdiğini anlatan Heyes, Türkiye'nin tarihi ve kültürel güzellikleri ile katılımcılara cazip geleceğine dikkati çekti.

Toplantının temasının "sürdürülebilirlik" olarak seçilmesinin de önemli olduğunun altını çizen Heyes, "Türkiye'de bin 200 asma çeşidi var. Türkiye bu anlamda diğer bağcılık yapan ülkelerden ayrılıyor. Kongre sektörün uygulamalarını ve hükümetin politikalarını etkileyecektir. Toplantı ihracatı artırmanın yanı sıra turizm için de büyük fırsatlar sunacaktır" diye konuştu.

Toplantıda bir gazetecinin, Greenpeace'in ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı iddialarını sorması üzerine OIV Sofralık Üzümler ve Fermante Edilmemiş Bağ Ürünleri Alt Komitesi Bilimsel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Altındişli, zaman zaman bu tip haberlerin çıktığını ifade etti.

Kongrede bu konuyla ilgili de oturumlar olacağına belirten Altındişli, "İlaç kalıntısı iddialarıyla ilgili üzüm ürünlerinde uzmanlar tartışmalar yapacak. Herkesi o oturuma davet ediyorum. Orada uluslararası kurallar açısından konuya nasıl bakılması gerektiğini konuşacağız" dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler