Orman ve Su İşleri Bakanlığı vatandaşlara katkı sağlayacak ceviz ormanlarının oluşturulmasını hedefleyen 'Ceviz Eylem Planı'nı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından 29 Haziran Cuma günü Kırşehir Kaman’da başlatılacak proje ile orman köylerinde yaşayan vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesi ve Türkiye'nin ceviz üretiminin artırılması hedefleniyor.
5 MİLYON CEVİZ FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURULACAK
Her yıl düzenli olarak artan dünya ceviz üretimi 2 milyon 282 bin 264 tona yükseldi. Türkiye, cevizin gen merkezleri ve anavatanları arasında olmasına ve geçmişte ceviz varlığı ile dünyada söz sahibi bir ülke konumunda bulunmasına rağmen, bugün üretimde istenen yerde bulunmamakta. Türkiye'deki ceviz üretimi, iç tüketimi karşılayamamakta, yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60'ı ithalat yoluyla karşılanmakta. Geçmişte olduğu gibi, Türkiye'de ceviz ormanları kurarak, bir taraftan bozuk orman alanlarını üretime kazandırarak ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor. Ceviz Eylem Planı süresince 5 milyon adet ceviz fidanı toprakla buluşturulacak, meyve üretiminin yanı sıra ülkemizde ilk defa kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanları tesis edilecek.
"3000 DEKAR ALANDA CEVİZ FİDANLARINI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Orman içi açıklıklar ile bozuk orman alanlarımızın ağaçlandırılması gayesiyle orman alanlarını bedelsiz olarak başlangıçta 49 yıllığına, hazine arazilerini ise 10’ar yıllık dilimler halinde düşük kira bedeli karşılığında vatandaşlarımıza kiralayacağız. Kiralama süresini cevizde 120 yıl olarak belirledik.” dedi. Ormanları halkın kullanımına açmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bozuk orman alanlarını köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlarımıza 49 yıllığına vereceğiz. Hazineye ait olup da gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler varsa oraları da vatandaşlarımızın istifadesine sunacağız. Bakanlık olarak ceviz gibi ağaç türleri ile yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen odun dışı ürünleri, bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine ve özellikle yöre halkına çok cüzi bir bedelle vereceğiz.” dedi.
Bugüne kadar 3000 dekar alanda ceviz fidanlarının dikildiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Uygulamalar yoğun olarak sonbaharda olacak. Bakanlık olarak eylem planları çerçevesinde 2012-2016 yılları arasında 130.000 dekar sahada ceviz ağaçlandırması yapmayı planlıyoruz. Bugünkü durum itibariyle iç tüketimde yaklaşık olarak cevizin yüzde 60’ını ithal ediyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde dikilen ağaçların ürün vermesiyle birlikte ülkemizin ceviz ithalatı yapmaya ihtiyacı olmayacaktır” dedi.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, özel ağaçlandırmaya konu edilecek orman arazisi veya sahipli arazi alt sınırının en az 5 dekar, hazine arazisinin ise en az 20 dekar olacağını belirterek, ormanlık alanlarda gerçek kişilere en fazla 500 dekar saha tahsisi yapıldığını, hazine arazilerinde ise bir müracaatla 3000 dekar sahanın kiralanabileceğini ifade etti.
CEVİZ EYLEM PLANI'NIN STARTI KAMAN'DA VERİLİYOR
Kaman’da bu projeyi başlatacak olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kırşehir ilinde 1995 yılından bugüne kadar 39 adet proje ile 10.928 dekar alanda özel ağaçlandırma çalışması yaptık. Ayrıca 35’i gerçek ve tüzel kişiler tarafından uygulanan bu projelere 573.000 TL kredi desteği sağlanmıştır. Köy tüzel kişilikleri tarafından uygulanan 4 projeye ise 287.000 TL hibe tahsis ettik. Hedefimiz Kaman’da başlattığımız bu projeyi bütün ülkeye yaymak” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz