YURTHABER

İzmir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir Karton Bir Falçata İle Mahalle İnşa Ediyor

İZMİR (İHA) – Atık malzemelerden yararlanarak haritalarda yeri ve izi olmayan maket mahalleler yapan İzmirli...

Bir Karton Bir Falçata İle Mahalle İnşa Ediyor

İZMİR (İHA) – Atık malzemelerden yararlanarak haritalarda yeri ve izi olmayan maket mahalleler yapan İzmirli Nurettin Ataman, maketlerinin film sektöründe mekan olarak kullanılabilecek nitelikte olduğunu çağrısında bulundu.

İzmirli Nurettin Ataman’ın 2008 yılında doğduğu evin özlemini yansıtmak isterken başlayan maket yapım serüveni sınırsız hayallerin ortaya konulan somut projelerine kadar uzanan bir köprü oluşturmuş. Ataman, “Özlemle başlayan serüvenin verdiği kurslarla pekiştirildiğini belirterek, “Yaşattığımız hayatta beton blokların içinde nefes alamadığımızı düşünerek yaşıyoruz. 4,5 yıl önce Bodrum’da başlayan bu kendi çapımdaki çalışmalar daha sonra İzmir’de 8 kursiyerimin olmasına kadar devam etti” dedi.

Hayalin sabır ile birleşmesinden yola çıkılarak oluşturulan eserlerin özünde sükunet olduğunun altını çizen Ataman, her bir eserinde ayrı bir ruh halinden haberdar ettiğini, bu yüzden inşa ettiği ev ve mahallelerde insan figürlerine ver vermediğini söyledi. Ataman, “Maket gözü ile bakarsanız detayları fazla irdelemezsiniz. Ama baktığınız eserde geçmişten gelen dokuyu hissederseniz o mahallede yaşayan Ayşe Teyzelere, Hüseyin Amcalara ve Fatma Ablalara gidersiniz. İnsanlar buraya baktıkları zaman kendi parçalarından birilerini görsün istiyorum. Örneğin kaybettiği babaannesini. Onların hayallerini yönlendirmek istemedim. Yoksa yolda yürüyen, pencereden bakan bir teyze yapardım. Ancak o ten sıcaklığında birebir insan figürünü vermek, bebeksi şeylerde vermek mümkün değil. Ama siz bunu beyninizle oraya koyabilirsiniz. Çünkü bu evlere bakan herkes bir hayal içinde bakıyorlar’ diye konuştu.

SIRADA İSTANBUL VAR

Asıl mesleğinin gıda sektörü üzerine olduğunu açıklayan Nurettin Usta, hiçbir eğitim almadan yeteneğini akademik eğitimi ile taçlandırmak istediğini söyledi. 4,5 yıllık yeteneğinden yola çıkılarak kendisine sanatçı denilmemesi gerektiğini bunun için önümüzdeki yıl Güzel Sanatlar Fakültesi’ne gideceğini belirten Ataman, sanata karşı da ayrı bir duyarlılık beslediğini kaydetti. Parmakları ile İstanbul’a da dokunmak istediğini ve yeteneği ile tarihi yapılarda yaşanmışlıkları yansıtmak istediğini dile getiren Ataman, “İçimde bunu daha da ileriye taşımak var. Ama bu çok uzun uğraşlar sonrasında olabilecek bir şey. Ben bunu hiçbir zaman satmak için yapmadım. 4,5 yıldan beri bunu icra ediyorum. Çünkü ısmarlama sanat olmaz. Kendimi de yeterli görmüyorum. Aslında ben sanatçı falan değilim. Sanatçı olmak o kadar da kolay değil. Bunun için belli bir süreç geçmesi lazım. Önümüzdeki yıl Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okumak istiyorum. Birebir de olmasa yüzde 80 hayal ettiğimi ortaya koyuyorum. Şimdi daha çok adrese dayalı çalışmak istiyorum. Bir asansör projem var. İzmir’de bulunan Tarihi Asansör ve bulunduğu sokak ile Dario Moreno ve Moster Köprüsü’nün yanı sıra büyüleyici İstanbul’da bulunan Kız Kulesi, Galata Kulesi’ni yapmak istiyorum’ dedi.

“ÇEKİMLER MAKET MEKANLARDA YAPILABİLİR”

Uyguladığı teknik de eserlerinin mahalle konumuna getirilmesine örnek bir çalışmaya tanık olmadığını bundan dolayı da muzdariplik yaşadığını söyleyen Ataman, özellikle dizi ve film sektörünün temsilcilerine seslenerek şöyle konuştu:

“Benim çalıştığım tarzda kullanılmış malzemelerle teknik yok. Yaptığım maketlerin fotoğraflarına bakanlar da hayranlık içindeler. Zannetmiyorum böyle bir tekniğin olacağını. Görsem daha iyi olacak. Belki de çok ileri bir tekniktir. Çünkü hiçbir eğitim almadan kendime özgü geliştirdiğim tekniklerle bunu yapıyorum. Aslında sinema, dizi film konusunda Avrupa’da bir yeni bir dal çekim tekniği geliştirilmiş. Ülkemizde sık olmasa da sadece bilgisayar ortamında kullanılıyor. Çekimler genellikle maket yapılar içinde yapılıyor. Maketleri bilgisayara yüklüyorlar sonra da insanları içine yerleştiriyorlar. Keşke biri bana gelse istediği alanı söylese de ben de isteğine karşılık harikalar oluştursam.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler