YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitlis'in Yaşayan 'tek' Insan Hazinesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2011 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Ahlatlı taş ustası Tahsin

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2011 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, kendisini ödüle layık görenlere teşekkür etti.

1928 yılında Ahlat'ın Erkizan Mahallesi'nde dünyaya gelen ve 17 yaşından sonra taş ustalığına adım atan Kalender, zekası ve becerisiyle kısa sürede ustabaşılığa yükseldi.

Mesleki hayatı boyunca 500'ü aşkın yapı inşa eden Kalender'in halen kullanılabilir durumda olan eserleri arasında cami, çeşme, okul, değirmen, ahır, tandır evi, konut, minare, köprü ve türbe gibi farklı yapı tipleri bulunuyor.

Ahlat'ın dışında Bitlis merkez ile Van'ın Erciş ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçelerinde de eserleri bulunan Kalender, yıllarca mezar taşı işlemeciliği de yaptı.

Yaşının ilerlemesiyle artık çalışamayacak duruma gelen Kalender, 60 yıl süresince taş ustalığında ortaya koyduğu maharet ile UNESCO tarafından 2011 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçildi.

  1. yüzyılda Ahlat'ta filizlenmeye başlayan mimarlık geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan Kalender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 yıl süresince taş ustalığı yaptığını ifade etti.

    Kalender, ilçede ve çevredeki yerleşim alanlarında kendisine iş imkanı sağlayan vatandaşlara teşekkür ederek, şöyle konuştu:

    "Mesleki hayatımın 60 yılını ustalıkta geçirdim ve yaptığım eserlerin sayısını ben de bilmiyorum. Eski dönemlerde makine olmadığı için ilçede ve çevrede yapılan tüm yapılar, el işçiliği ile hayat buluyordu. Tamamen taşı elle yontup yeni eserler ortaya çıkarıyorduk. Bu anlamda Ahlatlı ustaların birçok eseri var."

    Kültür Bakanlığı'nın ve UNESCO'nun kendisine ödüle layık görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kalender, "Allah onlardan razı olsun. Demek ki emeğimin karşılığını takdir etmişler" dedi.

    Kalender, kendisinden sonraki ustalara da öğütlerde bulunarak, tarihi bir eseri meydana getirmek için servet, sanat ve sabır gerektiğini söyledi.

    Sanat eserlerinin aceleyle ortaya çıkmayacağını anlatan Kalender, Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki mezar taşlarında bulunan yazıların da sabır ve ustalıkla yazıldığı için bin yıldan beri silinmediğini dile getirdi.

    -Ahlatlı taş ustalarını şiirle anlattı-

    Kalender, Ahlatlı taş ustaları için yazılan "Durmadan çalışır leyli ve lehar/Şehirler kurar gül yüzlü ustalar/Gidince kar kışlar, gelince bahar/Ahlatlıdır işte bu ustalar/Erzen'de Kasım bin Üstad Ali'ler/Konya'da Amel Esad bin Vekil'ler/Divriği'de Şuayip'ler, Hürremşah'lar/Ahlatlıdır işte bu ustalar/Umlu kümbetler Hasan padişahlar/Dantel gibi işlenir taşlar/Kalede, meydanlıkta Estelbaş'lar/Ahlatlıdır işte bu ustalar" şiiri okudu.

    Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler