YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bor Madeni Deterjan Üretiminde De Kullanılacak

ETİ Maden İşleri Genel Müdür Orhan Yılmaz, Türkiye’de bor esaslı deterjan üretmek için yola çıktıklarını...

Bor Madeni Deterjan Üretiminde De Kullanılacak

ETİ Maden İşleri Genel Müdür Orhan Yılmaz, Türkiye’de bor esaslı deterjan üretmek için yola çıktıklarını belirterek, “Piyasanın en büyük deterjan sağlayıcısı ile kategorik testler yaptık. Tamamında başarı elde ettik. Elimizde yapılmış yüzlerce deney, var. Maliyetinin beşte birine üretim sağlanabilir. Türkiye’yi deterjan üssü yapmak istiyoruz. Yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.

Orhan Yılmaz, Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)’de düzenlenen ‘ETİ Maden İşleri ve Kimyasallar’ konulu seminere katıldı.

Yılmaz, seminerde yaptığı konuşmada bor esaslı deterjan üreteceklerini bildirdi. “Piyasanın en büyük deterjan sağlayıcısı ile kategorik testler yaptık. Tamamında başarı sağladık. Elimizde yapılmış, yüzlerce deney var. Maliyetinin beşte birine üretim sağlanabilir. Türkiye’nin deterjan üssü yapmak istiyoruz. Yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

"BOR SEKTÖRÜNÜN 2005'TEN BU YANA TARTIŞILMAZ LİDERİ TÜRKİYE"

Yılmaz, Türkiye'nin bor üretimi ve pazarlaması ile ilgili bilgiler de verdi. Yılmaz, 2005’ten bu yana bor sektörünün tartışılmaz liderinin Türkiye olduğunu ifade etti. Bor üretiminin 2 milyon kapasiteye ulaştığını aktardı. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü, kapasite kullanımlarını da yüzde 100 oranında artış yakaladıklarına işaret eden Orhan Yılmaz, “Çin’e 2002’de ihracatımız 9 milyon dolarken, şimdi 500 milyon gibi bir rakama ulaştı. reel ihracat konusunda Türkiye’nin en büyük ihracatsıyız. Ürettiğimizin tamamı yerli kaynaklardır.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE KOMPOZİT ÜRETİMİ SAĞLAYACAK FİRMALARA İHTİYAÇ VAR”

Yılmaz, konuşmasında kompozit malzeme haline getirilen borlu elyafların giderek kullanımının arttığına dikkat çekti. Dünyada metalden kompozit kullanımına doğru bir kayışın olduğuna işaret eden Yılmaz, “ Türkiye’nin hedeflemesi gereken yer, kompozit malzemeye yönelmektir. Türkiye’de kompozit malzeme üretimi kötü. Üniversiteler, bu konuda bölümler açmalılar. Dünyadaki elyaf pazarı 10 milyar dolar, Türkiye’de 10 milyon dolar. Türkiye’de elyaf üretecek kişilere ihtiyaç vardır. ” ifadelerini kullandı.

İŞ ADAMLARINA 'GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIM YAPIN' ÇAĞRISI

Türkiye’de iç piyasayı pek fazla bilmediklerini de konuşmasında kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İç piyasa toplam satışımız, yüzde 3. Biz, yeni bir karar aldık. Bu yüzde 3’ü yüzde 30’a çıkarırsak hem sanayinin oluşmasını sağlayacağız hem de istihdama katkı sağlayacağız. Bor kimyasalının hedef pazarları cam, deterjan ve seramik sanayi. Camlar, güneş enerjisi elde etmek için kullanılıyor. Türkiye’de güneş enerjisi sistemlerinde daha yeni yeni kendini geliştiriyor. Güneş potansiyeli açısından mümbit bir ülkeyiz. Türkiye’de üretilecek camların maliyeti düşük olacak. Böylece bir üretim sağlandığında, biz de yüzde 40 daha ucuz ham madde üretimi sağlayacağız. Bu açıdan iş adamlarına diyoruz ki, ‘Güneş enerjisi sektörlerine yatırım yapın.’ Türkiye’de bu üretim sağlanırsa istihdam artar, katma değer oluşur ve bizim de satışlarımız artar.”

“FARMOKOLOJİK ESFAFTA BORİT ASİT ÜRETECEĞİZ”

Yılmaz, Japon firmalarının ETİ Maden işlerinden borik asitin sülfat parametresini ( normalde 130 ppm) 10 ppm istediklerini ve bunu üretmeyi başardıklarını da dile getirdi Bu üretimi sağladıktan sonra Samsung firmasının en büyük tedarikçisi olduklarını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

“En büyük LCD ekran üreticisinin istediği borik asiti ürettik. Üretmekle kalmadık, borik asitlerimizin ‘tamamı böyle olacak.’ dedik. Artık ‘ABD’li bizim yanımızdan geçemeyecek.’ dedik. 'Farmakolojik esfafta borik asit üreteceğiz.' dedik. Bunları gerçekleştirme yolunda ilerliyoruz. Şu an da böyle bir fabrika sene sonunda faaliyete geçecek.”

26 KAT KAR ARTIŞI ELDE EDİLDİ

Kurumlarının şu ana kadar 26 kat kar artışı elde etiklerini vurgulayan Yılmaz, buraya gelirken klasik satış usulleri ve üretim usullerini kullanmadıklarının altını çizdi. Üretim maliyetini düşürerek ve personel sayısını yüzde 30 azaltarak hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Yılmaz, “Fabrika çalışıyor , ama kapasite üretimimiz arttı. Üretim kapasitemiz artmasına rağmen, enerji üretiminde de çok hafif bir artış yaşandı.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler