YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa Kent Konseyi 83 Yıl Önce Yıkılan 550 Yıllık Cami Için Harekete Geçti

Bursa Kent Konseyi (BKK), tarihi Bey Sarayı’nın ardından Heykel Meydanı'nda bulunan ve 1930’lu yıllarda Vakıflar...

Bursa Kent Konseyi 83 Yıl Önce Yıkılan 550 Yıllık Cami Için Harekete Geçti

Bursa Kent Konseyi (BKK), tarihi Bey Sarayı’nın ardından Heykel Meydanı'nda bulunan ve 1930’lu yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yıkılarak yeri satılan 550 yıllık tarihi caminin yeniden ihya edilmesi için çalışmalara başladı.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, amatör araştırmacı tarihçilerden oluşan Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu üyeleriyle bir araya gelerek 1467 yılında yapılan ve 1930’lu yıllarda yıkılan tarihi caminin tekrar şehre kazandırılması için fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda, Semih Pala ve gönüllü tarihçiler mevcut belgeler ve fotoğraflar, resmi kayıtlar üzerinde konuşarak yapının durumu hakkında analiz yaptı. Bursa’daki tarihi yapılara gönüllü katılımcılarla birlikte sahip çıktıklarını söyleyen BKK Başkanı Pala, geçtiğimiz aylarda Osmanlı Devleti’nin ilk sarayı olan Tophane’deki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını, dünya mirasının tekrar kazandırılması için Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’yla gerekli yazışmaları yaptıklarını anlattı. Son olarak gündemlerine Atatürk Meydanı'nın yan tarafında bulunan ve 1930’lu yıllarda yıkılan tarihi camiyi aldıklarını belirten Pala, “Tarihi caminin bugünkü yerinde bazı kamu bankalarının şube olarak kullandığı binalar bulunuyor. Burası yıllarca amaç dışı kullanıldı. Sarı Abdullah Camii dimdik ayakta iken yıkılıp yok edilmiş. Hangi gerekçeyle olursa olsun tarihi bir eserin yıkılması kabul edilemez. Meydanın yanında biblo gibi duran caminin neden yıkıldığı gönüllülerimizle beraber araştırılacak.” dedi.

İstenmesi halinde yıkılan caminin yerine yapılan binaların çok kısa sürede kaldırılabileceğini, tarihi yapının da bir senede ortaya çıkarılabileceğini ifade eden Pala, “Atatürk Heykeli, Tarihi Valilik Binası, Kent Müzesi, Defterdarlık, Ahmet Vefik Paşa tiyatrosu ve Hacılar Cami’nin bulunduğu bölgede biblo gibi tarihi bir caminin de yer alması gerekir. Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu olarak Bursa’nın merkezindeki tarihi mescidin tekrar kazandırılması için gerekli yazışmaları yapacağız. İlgili kurumlardan harekete geçilmesi için talepte bulunacağız.” diye konuştu

BKK Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan ise Engin Yenal’ın albümünde tarihi cami hakkında bilgi bulduklarını dile getirdi. Yenal şunları kaydetti: "Kitaba göre, cami 1467 yılında yapılıyor. Çeşmesi ise 1749 yılında Şiblezade Mehmet Efendi tarafından yaptırılmış. Kitapta, Bedri Yalman’dan alıntı yapılarak Hacılar Camii’ndeki çeşmenin daha önceden Atatürk Meydanı'nın kuzeydoğusunda bulunan ahşap bir caminin yanında olduğu, yol çalışmaları sırasında buradan kaldırılarak şimdiki yerine götürüldüğü bildiriliyor. Yine 1930’lu yılların başında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye çapında bazı cami, hamam ve medreseleri çok eski ve harap düşüncesiyle yıkılmasına, enkazlarının ve arsalarının satılıp elde edilen paranın diğer cami, hamam ve medreselerin tamirinde kullanılmasına karar verdiğin yazıyor. Bu karar çerçevesinde bu tarihi cami de yıkılmış, çeşmesi Hacılar Cami’nin duvarına nakledilmiş."

SARI KADI ABDULLAH CAMİİ

Gönüllü Araştırmacı ve Tarihçi Ali Turan ise, bazı katılımcıların tarihi caminin adına ‘Zambaklı Camii’ olarak söylemesine rağmen resmi kayıtlarda ‘Sarı Kadı Abdullah Camii’ olarak geçtiğini iddia etti. Elindeki resmi kayıtları gösteren Turan, “25.12.1931 tarihli Bursa paftasında kayıt adı ‘Sarı Kadı Abdullah Cami’ olarak geçmektedir. Daha ileri gidersek 14 numaralı parsel camidir. 1950’li yıllarda İstanbul otobüslerden buradan kalkıyordu” diye konuştu.

Bursa Kent Konseyi 83 Yıl Önce Yıkılan 550 Yıllık Cami Için Harekete Geçti

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler